Razstave 2011

PODOBA KNJIGE – INOVATIVNO OBLIKOVANJE KNJIG /14. februar do 28. marec 2011

Razstava Podoba knjige je bila del dogodkov v okviru projekta Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010-2011. Na razstavi so bili predstavljeni izdelki na temo oblikovanja knjig, ki so jih študentke in študenti Oddelka za oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani oblikovali v zadnjih petnajstih letih. Z razstavo smo strokovni in širši javnosti približali različne pristope pri oblikovanju knjig, ki so kot medij v oblikovalski stroki eden najbolj zahtevnih in hkrati tudi zanimivih izzivov, saj s svojim ritmom in trodimenzionalnostjo od oblikovalke/ca terja široko paleto oblikovalskega znanja, ki je potrebno za odličen končni vizualni učinek knjige. Razstava je nastala pod mentorsko taktirko profesorja Radovana Jenka, Oddelek za oblikovanje vizualnih komunikacij na ALUO.

 _podoba_knjige_large

 

OKVIRJENE ZGODBE – PODOBE KNJIŽNE PRESTOLNICE, fotoesej Sama Perata /4. april do 4. maj 2011

Razstava Okvirjene zgodbe – podobe knjižne prestolnice je zbir v fotografski stroj ujetih prizorov in podob, nastalih v času trajanja knjižnega projekta Ljubljana - svetovna prestolnica knjige 2010-2011. Namen razstave je bil pregledno, skozi podobe Sama Perata ujeti dogajanja v času projekta prestolnega mesta knjige, ki danes lahko predstavlja dragocen arhivski zapis dogajanja v obdobju mednarodnega projekta. Razstavljene fotografije so poleg predstavljanja trenutka, ujetega v fotografski objektiv v času knjižnega leta, pokazale tudi svojo večdimenzionalnost, ko fotografija ni več le nosilka posameznega sporočila, temveč tudi vizualna impresija. Pogled izza zastora objektiva na knjižno leto in intimen objem metafizičnih domišljijskih svetov je individualno prakso branja zgodb premestil v javni prostor mesta.

 Samo-predloga1

 

MILAN ERIČ: PRIZORI VSAKDANJEGA ŽIVLJENJA /6. junij do 28. junij 2011

Razstava Prizori vsakdanjega življenja je prikazala serije polivank, naključnih pack, katerim je avtor Milan Erič vlil podobe, zgodbe, slike, pripetljaje iz vsakdanjega življenja – z nepredvidljivostjo pack kot simbola nepredvidljivosti življenja. Forme, oblike, slike, poteze, ki jih avtor vleče, riše, niza iz pack so izbor zanimivih trenutkov našega vsakdana, nekatere izmed njih tudi kritika družbe, sveta, hudomušno spremljanje in komentiranje življenja »malega« človeka. Milan Erič je avtor kopice ročno izdelanih risb, nastalih za animirani film Socializacija bika. Te risbe so ga nedvomno navdahnile k oblikovanju velikih risarskih celot, ki v njegovem primeru pogosto dosežejo prav monumentalne, galerijske dimenzije. Risbe Milana Eriča so narisane s svinčnikom na papir. Prepoznaven je po sijajnem obvladovanju metjeja in ustvarjalni svobodi, ki mu omogočata, da znane motive transformira v fantastične kreature. Njegove kreature niso nikoli strašne ali grozljive, prav nasprotno, so humorno začinjene risarske celote, ki jih zaznamuje čudenje, odprtost do vsega, kar obstaja, in so paradoksalno izraz iskrenega veselja do življenja.

 

eric

 

RAZSTAVA AVTORSKIH STRIPOV MARJANA MANČKA /7. julij do 16. oktober 2011

Z razstavo avtorskih stripov Marjana Mančka je Trubarjeva hiša literature postala del projekta Muzejev in galerij mesta Ljubljane, projekta Risba v stripu na Slovenskem v ljubljanski Mestni galeriji ter projekta Festival stripa. Na razstavi stripov Marjana Mančka smo predstavili izbor avtorjevega tridesetletnega ustvarjanja stripov za otroke. Stripi Marjana Mančka so bili prvič objavljeni v revijah Ciciban, Cicido, Kurirček, Petka in Galeb v času od 1980 do 2010. Nekaj jih je kasneje izšlo tudi v knjižni obliki. Avtor je v svojem obsežnem opusu ilustriral knjige (Mojca Pokrajculja, Pedenjped, Ogledalce, Kozlovska sodba v Višnji Gori, Peter Klepec itd.), ustvarjal avtorske slikanice (Abecedeževnik, Iz dnevnika čebelice Medke, Brundo se igra itd.) in stripe (Hribci, Modri medvedek, Cufek, Leo, Pipi Pišče išče itd.). Likovno je zasnoval  5 lutkovnih predstav (Kozlovska sodba v Višnji gori, Grofič prašič, Vrtec pri stari kozi itd.) in realiziral 10 kratkih animiranih filmov (Ljubo doma, Hribci, Kako se znebiš Mačota, Be itd.). Samostojno in skupinsko je veliko razstavljal tudi doma in v tujini, njegovi filmi pa so bili predvajani na filmskih festivalih v Portorožu, Beogradu, Krakowu, Annecyju, Chicagu.

 Cufek_in_sonce

 

RAZSTAVA ČASOPISA TRIBUNA 2009-2011: BESEDA PODOBE, PODOBE BESED/21. oktober do 23. december 2011

Beseda si podreja podobo in podoba si podreja beseda, a vendar se med figuro in besedilom ustvarja tiha in najmočnejša vez – gledajo se črke in berejo se figure. Če v današnjem časopisju premerimo odnos med tekstualno in vizualno platjo, potem lahko kmalu zaključimo, da so fotografije, še posebej pa ilustracije, le bolj ali manj priveski napisanega, ki poskušajo popestriti in, na dober dan, komentirati vsebino. Tribuna pa že vse od svojega ponovnega zagona za eno izmed uredniških načel postavlja spodbujanje in uvajanje kritičnega in avtorskega likovnega izraza, ki ni enostavno dopolnilo vsebinskemu delu, marveč izraža sebi lastno sporočilnost. Časopis Tribuna je bralna in vidna površina, ki je dojemljiva ali v celoti ali pač ni. Z razstavo v Trubarjevi hiši literature se bo ta površina razstavila še v galerijskem prostoru – razstavila se bo dobesedno in v celoti. Podoba si bo podredila besedo, ki se bo odprla v novem pomenu, galerija pa si bo podredila časopis, ki bo – zakaj pa ne? – postal umetnost.

 

razstava_tribuna

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.