TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE   

 

ponedeljek, 26. februar, ob 17.30

Fejstbukerji: Ti si čist normalen (literarni dogodek)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Dogodki THL

Fejstbukerji: Ti si čist normalen (literarni dogodek)

thl fejstbukerjiponedeljek, 26. februar, ob 17.30

Knjiga Ti si čist normalen (MK, 2017) vsebuje 20 pesmi slovenskih jezikačev, ki so s pronicljivostjo, ostrino, brezkompromisnostjo in besednimi akrobacijami najbolj zaznamovali slovensko hiphop sceno, ter razkriva raznolikost besedilnega ustvarjanja urbanih poetov. Na dogodku bralnega kluba Fejstbukerji se bomo pogovarjali o tem ali so takšna besedila poezija, kaj nam sporočajo in ali spadajo v knjige. Obeta pa se nam tudi kakšen gost presenečenja.

Deli
 

 

Identiteta onkraj identitete: Kako danes misliti subjekt feminizma? – Katja Čičigoj (predavanje)

thl cicigoj - Kopijatorek, 27. februar, ob 20.30

Feminizem so od 80ih dalje pretresali kritični diskurzi, ki možnost mišljenja enotnega subjekta feministične politike postavljajo pod vprašaj z izpostavljanjem mnogoterih osi dominacije (rase, razreda, spolne usmerjenosti idr.), ki ženske razlikujejo med seboj. Četudi intersekcionalni pristopi, ki pri analizi jemljejo v zakup mnogotere osi dominacije, vse bolj prevladujejo v feministični teoriji in teoriji spolov, pa feministična gibanja in iniciative še danes zaznamujejo zgoraj orisana trenja: napadi zaradi izključevanja ne-belih ali ne cis-normativnih oseb na eni strani; pretenzije po univerzalni ženski solidarnosti ali pa namerno izključevanje neheteronormativnih oseb na drugi strani. In vendar nedavne masovne politizacije okoli reproduktivnih in drugih pravic žensk in proti spolnemu nasilju nad ženskami, obenem pa solidarnost mnogih tovrstnih gibanj z zahtevami po enakopravnosti drugih manjšin kažejo, da je ob izogibanju izključevanja nemara še vedno potrebno misliti tudi specifično nasilje nad ženskami kot ženskami in njegovo konstitutivno povezavo z drugimi oblikami nasilja. Predavanje bo zato s filozofskimi orodji skušalo arikulirati pogoje možnosti mišljenja subjekta feminizma po njegovi dekonstrukciji ter tako ponuditi politizrano razumevanje (ženske, spolno nebinarnih in drugih oblik politično zaznamovanih) drugosti kot osnovo radikalno egalitarne feministične orientacije.

Katja Čičigoj je filozofinja, ki zaključuje doktorski študij z disertacijo iz feministične filozofije na univerzi Justus-Liebig v Giessnu (Nemčija). Dogodek poteka v okviru cikla predavanj Feminizem danes.

Deli
 

 

Povej mi, kaj bereš, povem ti, kdo si – Dušan Šarotar (literarni dogodek)

THL SAROTARčetrtek, 1. marec, ob 19.00

»Moje pisanje je morebiti subverzivno prav zato, ker ustavlja čas,« pravi pesnik in pisatelj Dušan Šarotar. Katere in kakšne knjige ga navdihujejo kot bralca? Katere so ga nagovorile s svojo dušo, torej tistim, kar po njegovo odlikuje umetnost? O tem v pogovoru s Tino Košir.

Deli
 

 

Strupena Nevesta – Tomislav Vrečar (literarni dogodek)

thl Vrecarpetek, 2. marec, ob 19.00

Predstavitev druge prozne knjige pesnika in pisatelja Tomislava Vrečarja z naslovom Strupena Nevesta. Knjiga je izšla pri založbi Center za slovensko književnost, leta 2017. Vsebinsko knjiga problematizira pojem zasvojenosti in zasičenosti s potrošništvom ter vprašanjem spolne identitete. Tematika knjige se odraža tudi na samem stilu pisanja, ki mestoma deluje nevrotično, raztrgano in fragmentarno. Avtor naslovnice je Marko Jakše. Avtor bo v uvodu predstavitve na kratko začrtal potek samega pisanja oz. zakaj se je lotil takšne tematike in s kakšnimi problemi se je soočal ob samem pisanju knjige ... nato bo sledil mali recital v obliki literarnega performansa, na katerem bo avtor sodeloval z gosti, ki naj ostanejo presenečenje.

Tomislav Vrečar je avtor sedmih pesniških zbirk (Punk še ni hin, Vaš sin vsako jutro preganja mačke po soseski, Ko se mi vse ponuja se meni skuja, Najme koklja brcne, Kurc pesmi, Ime mi je Veronika, Črna ovca) ter enega romana (2nd hand emotions).

Deli
 

 

Hvala za nevrone – Dotični občutki (pogovor)

THL HVALA ZA NEVRONEponedeljek, 5. marec, ob 18.00

Študentska sekcija Slovenskega društva za kognitivno znanost vabi na večerni pogovor na temo dotika. Nova sezona dogodkov Hvala za nevrone bo posvečena vidikom čutne zaznave. Pod ta pojem v splošnem uvrščamo pet zaznavnih poti, tokrat pa bomo govorili o domnevno najtežje opisljivem, a vsekakor zanimivem, dotiku. Ker nam ni povsem jasno, o čem govorimo, ko govorimo o dotiku, bosta z nami filozof in pisatelj Mirt Komel iz Fakultete za družbene vede ter nevrolog Dejan Georgiev iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Zaradi omejenega števila sedišč priporočamo rezervacije na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Poslana pošta vam zagotavlja rezervacijo sedeža do začetka dogodka, nam pa pomaga predvideti približno število pričakovanih obiskovalcev.

Deli
 

 

Stran 1 od 2

<< Začetek < Prejšnja 1 2 Naslednja > Konec >>

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.