TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

 

petek, 19. oktober, ob 19.00

Tisoč osemdeset stopinj – Alenka Jovanovski in Petra Koršič

(predstavitev knjige)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Dogodki THL

Podelitev nagrade Kristine Brenkove 2018 za izvirno slovensko slikanico

THL Podelitev nagrade Kristine Brenkoveponedeljek, 22. oktober, ob 15.00

Združenje knjižnih založnikov in knjigotržcev Slovenije podeljuje na dan rojstva slovenske pisateljice in prevajalke Kristine Brenk, Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico. Nagrada Kristine Brenkove 2018 za izvirno slovensko slikanico bo podeljena na slavnostni prireditvi.

Deli

 

Pančijev Vrtiljak – predstavitev družabne igre (novinarska konferenca)

thl pancijev vrtiljaktorek, 23. oktober, ob 11.00

Vabimo vas na novinarsko konferenco ob izidu družabne igre Pančijev Vrtiljak (društvo Ozara). Pančijev Vrtiljak je družabna igra, ki skozi spodbujanje vživljanja v druge in razvijanje zgodb/pripovedi pomaga pri razreševanju strahov in tesnob ter preko principov, ki jih uporablja tudi kognitivna vedenjska terapija, pomaga k temu, da na probleme pogledamo z različnih - produktivnejših - zornih kotov. Obenem igra pomaga ljudem, ki tovrstnih motenj ne doživljajo, razumeti razmišljanje ter počutje oseb, ki trpijo za njimi. Igra temelji na pogovoru , vživljanju ter sodelovalnosti - ne gre za tekmovalno igro, temveč za družabno igro, ki stremi k razumevanju lastnih in tujih stisk na prijeten, konstruktiven in tudi zabaven način. Po drugi strani pa je igro mogoče igrati tudi zgolj za zabavo - navodila se v tem primeru le nekoliko razlikujejo, večji poudarek pri tem načinu igranja pa je na domišljiji, zgodbarstvu in zabavnih izzivih, ki jih soigralke_ci postavljajo drug_a drugemu_i.

Igro sta zasnovala Aljaž Krivec in Anja Radaljac, ilustracije in grafična oprema so delo Neje Kaligaro, Pančijev Vrtiljak pa je založilo društvo Ozara.

Deli

 

Družina pod feminističnim drobnogledom – Pia Brezavšček (predavanje)

thl brezavscektorek, 23. oktober, ob 19.30

Sociologi ji pravijo osnovna celica družbe in dejansko si družbo brez utemeljenosti na familializmu težko zamislimo, saj nas je večina odrasla v družinah in normativna predstava sreče in samoizpolnitve je pogosto povezana z lastnim družinskim življenjem. Ne le konservativni krogi, tudi neoliberalne opcije promovirajo družino, saj je nujna alternativa socialni državi in pomeni prihranek pri skrbstvenem delu in ekonomski varnosti. Družina pa je, paradoksalno, kljub pozivu k odpravi družine v Komunističnem manifestu, sveta celo za socialiste, saj si ne upajo drezati v temeljno vrednoto delavskega razreda. Ni pa družina najbolj pogosta oblika organizacije življenja - kakor pravita Barrett in McIntosh, kljub takemu vtisu in medijski promociji te oblike skupnostnega življenja, je bilo gospodinjstev tipa mama-oče-otrok/ci že leta 1982 v Veliki Britaniji zgolj tretjina. Najbolj natančna in glasna kritika samoumevnosti družine je morala priti s strani tistih teoretičark, ki so preučevale tlačeno pozicijo žensk v tem odnosu – s strani feminizma torej. Kritika družine je za feminizem nujna posledica njegovega detektiranja opresije »razreda žensk« (Delphy), saj se ravno v družinskem odnosu ženska podrejenost zelo natančno manifestira. Kritika družine pa je zaradi velikega odpora in sentimenta, povezanega z realnimi potrebami, ki jih izpolnjujemo v družinskih odnosih, po drugi strani ena izmed glavnih krivk za nepriljubljenost feminizma. Si zmoremo, ali vsaj želimo, po zgledu radikalnih feministk, ki so si to drznile že pred polovico stoletja, danes zamisliti, če že ne živeti nekaj, kar sta Deleuze in Guattari poimenovala anti-ojdipski odnosi?

Pia Brezavšček je doktorska študentka filozofije in samozaposlena kulturna delavka. Ima družino. Cikel predavanj pripravljata Jasmina Založnik in Katja Čičigoj, v sodelovanju s KUD-om Anarhiv (v okviru programa Škratova čitalnica).

Deli

 

Two last weeks – društvo Humanitas (filmska projekcija)

thl two last weeks1

sreda, 24. oktober, ob 18.00

Društvo Humanitas vabi na ogled dokumentarnega filma Two last weeks avtorjev Tjaše Kosar in Marca Stecka. Po ogledu filma sledi pogovor o odgovornem (mednarodnem) prostovoljstvu

Gostje: Tjaša Kosar (soavtorica filma), Katja Celin Yere (Zavod Voluntariat) in Viktorija Kos (udeleženka mednarodnega prostovoljskega programa GLEN).

Deli
 

 

Šolanje na domu in specifične učne težave – Mateja de Laat (pogovor)

thl sutčetrtek, 25. oktober, ob 18.00

Mateja de Laat bo z nami delali svoje izkušnje mame, ki se je odločila, da šola svoje otroke na domu. Izvedeli bomo kaj je botrovalo takšni odločitvi? Ste starši otroka s specifičnimi učnimi težavami in vas zanima, kako drugačen pristop šolanja po izkušnjah staršev iz šolanja na domu vpliva na učenje njihovih otrok?

Dogodek organizira sekcija BravoMi.

Deli

 

Stran 1 od 2

<< Začetek < Prejšnja 1 2 Naslednja > Konec >>

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.