TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

četrtek, 14. februar, ob 17.00

Nismo še končali s Cankarjem! (literarni dogodek)

četrtek, 14. februar, ob 20.00

Življenje skozi umetnost – pogovor z Milčkom Komeljem

(literarni dogodek)

 

 

 

 

 

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Dogodki THL

Sveta gora (The Holy Mountain, 1973) – Novi dijak (filmska projekcija)

thl holy-mountain-mocktorek, 19. februar, ob 18.00

Alejandro Jodorowsky, čilensko-francoski filmar, znan predvsem po svojih psihadeličnih filmih, je film Sveta gora režiral, zanj napisal scenarij in odigral eno od glavnih vlog. Film ima kulten status, zanj pa je bilo rečeno, da naj bi na poseben način predstavljal učinke psihadeličnih substanc oziroma "trip". Mnogi, ki so si film ogledali, pravijo, da je doživljanje filma o popolnoma drugačno in odvisno od počutja, perspektive in življenjskih okoliščin. To opazijo predvsem, ko film gledajo večkrat. Po filmu ste vabljeni, da se udeležite krajšega pogovora o doživljanju filma ter njegovi specifični simboliki.

Deli

 

Janž Znojilšek: slovenski reformator, protestantski pastor, pesnik in urednik – dr. Mihael Glavan (predavanje)

thl Mihael Glavansreda, 20. februar, ob 19.00

Biografija Janža Znojilška (Ljubljana 1568 – Esens pri Hannovru 1659), njegovo pesniško in uredniško delo ter njegov potomec, švedski pesnik grof Carl Snoilsky in stik Antona Aškerca z njim.

Predavatelj je bil dolgoletni vodja rokopisnega oddelka NUK in sodeluje pri znanstvenih izdajah del naših pesnikov in pisateljev.

Deli

 

Sosed tvojega brega 2019: uvodna branja ob dnevu maternega jezik (literarni dogodek)

thl mentorčetrtek, 21. februar, ob 18.00

Uvodna branja srečanja Sosed tvojega brega v več kot 10 različnih jezikih ob mednarodnem dnevu maternih jezikov.

Berejo: Zlatko Kraljić, Biserka Filipan Kraljić, Ana Porenta, Sonja Cekova Stojanoska, Matija Blagus Đurkanov, Miloš Djonović, Zdravko Kokanović Koki, Nataša Jovović, Milan Aničić, Marko Krezić, Tamara Kovačević, Snježana Vračar Mihelač, Katarina Gomboc in drugi.

Kulturni program: Veronika, fagot

Uvodni pozdrav: Aksinja Kermauner, predsednica DSP

Dogodek organizira JSDK in Revija Mentor.

Deli

 

Za svet brez zidov (literarni dogodek)

thl za svet brez zidovtorek, 26. februar, ob 19.00

V februarju 2019 mednarodno pesniško gibanje World Poetry Movement prireja po vsem svetu pesniška branja pod naslovom ZA SVET BREZ ZIDOV. Več kot 900 branj poteka v 145 državah. Po branju v prostorih Društva slovenskih pisateljev na kulturni praznik, vas vabimo, da obiščete še katero izmed branj v Sloveniji. Branje bo potekalo tudi v Trubarjevi hiši literature.

Nastopajoči: Alja Adam, Ivan Dobnik, Stanka Hrastelj, Jure Jakob, Barbara Jurša, Miklavž Komelj, Matej Krajnc, Enesa Mahmić, Carlos Pascual, Radharani Pernarčič, Barbara Pogačnik, Ifigenija Simonovič, Juš Škraban, Maja Vidmar. Večer bo vodila Barbara Pogačnik.

»Danes opažamo v različnih predelih Zemlje (v Ameriki, Evropi, na Srednjem Vzhodu, v Indiji ...), da rastejo novi zidovi, ki ločujejo ljudi. Betonski zidovi, zidovi iz bodečih žic, a tudi bolj nevidni zidovi, zgrajeni iz denarja in neenakosti. Kot pesnice in pesniki, ki sodelujemo v gibanju World Poetry Movement, se zavzemamo za svet, osvobojen vsakršne diskriminacije, ki bi temeljila na barvi kože, nacionalnosti, družbenem statusu, spolu ali prepričanju ljudi. Poezija je način, kako lahko podremo zidove, tako tiste med nami, kot tiste v nas samih.« (Iz pisma Fernanda Rendona, tajnika World Poetry Movement).

Branja bodo potekala v organizaciji in soorganizaciji Slovenskega centra PEN, Kulturno-umetniškega društva Poiesis, Društva za novo umetnost, Društva Škuc, Foruma Tomizza, v sodelovanju z World Poetry Movement ter v povezavi z branjem v Zagrebu in branji v Trstu.

 

Deli

 

Večer s pesmimi Valentina Vodnika – Matej Krajnc (glasbeni dogodek)

thl vodnikčetrtek, 28. februar, ob 18.00

V Vodnikovem letu bosta pozornost in skrb namenjena tako njegovi poeziji kot drugemu njegovemu delu. Matej Krajnc je pesmi Valentina Vodnika začel uglasbljevati že v gimnazijskih letih, letos pa je zbral osem uglasbitev, jih posnel in jim pritaknil naslov: Valentin Vodnik - Izbrano delo. 

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.