TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

 

petek, 26. april, ob 20.00

Panika Poligonija: Do Androids Dream of Melting Watches?

(literarni dogodek)

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Dogodki THL

Razstava plakatov »Pusti knjigi, da te odpelje« (razstava)

thl plaktivator1. - 30. april 2019

Razstava plakatov, nastalih na 10. mednarodnem natečaju za oblikovanje mestnega plakata Plaktivat na temo bralne kulture. Izbrana dela po izboru TAM-TAM Inštituta s svojimi interpretacijami teme posredujejo sporočilo na vizualno svež, a odločen način. Skozi ilustracijo, fotografijo in kolaž se avtorji ukvarjajo s pomenom in s pozabljenim užitkom branja knjig.

Deli

 

Poligonija: Do Androids Dream of Melting Watches? (literarni dogodek)

57852686 399466333982489 5894091406800060416 opetek, 25. april, ob 20.00, Trubarjeva hiša literature

V sklopu predavanj štirih študentov, sodelujočih pri projektu Poligonija, si bomo pobližje ogledali nekatera stična področja umetnosti in tehnologije. Kristjan Sedej bo v svojem prispevku predstavil monografijo francoskega umetnostnega zgodovinarja Pierra Francastela Art et technique au XIXe et XXe siécles in njegov koncept plastične misli, ki ga avtor zastavi kot vodilo pri raziskovanju odnosa med tehnologijo in umetnostjo, poskušal aplicirati na tehnološki razvoj sodobnega slikarstva. Nastja Uršula Virk bo razmišljala o »rojstvu oziroma iznajdbi mitologije«, pojmu belgijskega komparativnega antropologa Marcela Detienna, in raziskala, kakšne vplive ima umetnost na razvoj tehnologije in obratno. Nejc Hirci se bo v svojem predavanju ukvarjal z uporabo umetne inteligence v sodobni umetnosti, predvsem pa ugotavljal, ali je umetna inteligenca lahko kreativna ali predstavlja zgolj novo orodje, ki ga umetnik dodaja k naboru tradicionalnih tehnik ustvarjanja. Martin Justin se bo spraševal, na kakšne načine videoigre pripovedujejo zgodbe, raziskal do sedaj obstoječo akademsko debato na to temo in poskušal razviti nekatere svoje konceptualne rešitve.

Dogodek je sofinanciran s strani Fakultete za medije, Kulturnega umetniškega društva Anarhiv, Javnega štiendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada Republike Slovenije, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Evropskega socialnega sklada EU. Več o Poligoniji si lahko preberete na naši FB (https://www.facebook.com/poligonija/) ali spletni strani (https://poligonija.org/).

Deli

 

 

Mesto bere ... pripovedi iz Afrike: Božje paličice, Ousmane Sembène – Rok Govednik, Zavod Vizo (literarni dogodek)

thl mesto bere 1torek, 30. april, ob 18.00

Roman senegalskega pisatelja Ousmana Sembèneja Božje paličice prikazuje dolgotrajen boj za preživetje ob stavki črnopoltih železničarjev na ključnih postajah železniške proge, ki vodi iz Dakarja v današnjem Senegalu v Bamako v republiki Mali. Prebujajoča delavska zavest, ki je fizično in duhovno še povezan v tradicionalno črnsko skupnost, počasi izpodriva rasno vprašanje. Sembène je tudi izredno pomemben filmski režiser, tako rekoč »oče afriškega filma«, zato bomo v tokratnem multimedijskem predavanju primerjali roman in druge Sembenèjeve filme. V sodelovanju z Zavodom za uveljavljanje vizualne kulture VIZO.

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.