TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

 

sreda, 20. junij, ob 19.00

Absolutna vojna – ddr. Igor Grdina (strokovno predavanje)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Dogodki THL

Absolutna vojna – ddr. Igor Grdina (strokovno predavanje)

thl grdinasreda, 20. junij, ob 19.00

Tridesetletna vojna 1618–1648 je imela vse značilnosti absolutnega spopada: začela se je z verskim sporom, končala pa kot merjenje moči med velikimi silami. Zavezništva so se tedaj že sklepala prek konfesionalnih meja. V nekaterih predelih je tridesetletna vojna odnesla življenja več kot 90% prebivalstva. Njen izid je na evropskem kontinentu vzpostavil ravnotežje sil, ki je zaznamovalo več stoletij. Prof. ddr. Igor Grdina, zgodovinar in literarni zgodovinar, je znanstveni svetnik na Inštitutu za kulturno zgodovino ZRC SAZU.

Deli
 

 

Razpad Jugoslavije in obnova kapitalizma v Sloveniji – prof. dr. Rastka Močnika z naslovom (strokovno predavanje)

thl mocnikčetrtek, 21. junij, ob 17.00

Jugoslovansko socialistično gibanje je zaslužno za tri velike zgodovinske dosežke: odpravilo je kapitalistično izkoriščanje v Jugoslaviji, pretrgalo polkolonialno odvisnost predvojne Jugoslavije od velesil in pomagalo narodom tretjega sveta v boju proti imperializmu. Rastko Močnik bo predaval o tem, kako je vladajoča koalicija politikov, birokratov in kulturnikov pod pokroviteljstvom mednarodnega kapitala vse te dosežke odpravila: znova je vzpostavila periferno kapitalistično gospodarstvo, državo pa podredila interesom kapitalističnega centra (EU) in jo priključila zahodnemu imperialističnemu bloku (NATO).

Deli
 

 

Prevod na oknu – Iztok Ilc in Petra Koršič (literarni dogodek)

thl prevod na oknupetek, 22. junij, ob 18.00

Prevod na oknu zajema predstavitev odličnih prevodov, ki širijo in bogatijo jezik in kulturo. O izboru prevodov v slovenski jezik bosta spregovorila Iztok Ilc in Petra Koršič.

Deli
 

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.