TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE   

 

sreda, 22. november, ob 18.00

Dokumentarni film Oporečnik/The Conscientious Objector

(filmska projekcija)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Dogodki THL

Planet Asperger – Mojca Mihelčič (predstavitev knjige)

thl planettorek, 21. november, ob 18.00

Mojca Mihelčič bo s svojo knjigo, svojim knjižnim prvencem, v veliko pomoč marsikateri slovenski družini. Planet Asperger je namreč eno redkih del o Aspergerjevem sindromu slovenskega avtorja. Avtorica v knjigi na najbolj prijazen, humoren in razumljiv način razkriva vse pasti in koristi, ki so njeni družini pomagale, da je postalo življenje na planetu Asperger tudi lepo. Mojčin »kažipot« ponuja staršem otrok z motnjo avtističnega spektra ogromno nasvetov in priporočil, od katerih je mogoče katero staršem še neznano. In to je tisto, kar je pomembno. Deliti izkušnje in znanje.

O knjigi se bosta pogovarjala avtorica Mojca Mihelčič in urednik Založbe Mladika Primož Mušič, pridružila pa se jima bo tudi univ. dipl. psih., spec. klin. psih. Andreja Mikuž, ki je h knjigi napisala recenzijo. Za kar najboljše vzdušje pa vas vabimo, da se nam pridružite!

Deli

 

Ocean ljubezni: Kabirjeva mistična poezija – Viktorija Kos (literarni dogodek)

rozetatorek, 21. november, ob 20.00

Kabir je največji indijski mistik in pesnik. Njegovi verzi se s svojo globino dotaknejo duše, srca in so edinstveni v preprostosti in stilu. Živel je preprosto in je imel močan vpliv na vse, ki so ga srečali. Njegova neustrašnost, duhovno védenje in izjemna privlačnost njegove osebnosti je kot magnet pritegovala bogate in revne, učene in neuke. Vabljeni na večer z Kabirjem ob indijski glasbi. Predstavitev bo vodila pisateljica Viktorija Kos, avtorica knjige Razcvet zavesti.

Deli

 

Dokumentarni film Oporečnik/The Conscientious Objector (filmska projekcija)

FB DOGODEK DOSS THLsreda, 22. november, ob 18.00

Dokumentarni film Oporečnik je resnična zgodba Desmonda T. Dossa, skromnega vojaškega bolničarja med drugo svetovno vojno, ki ni hotel nositi orožja, zaradi česar se je moral med urjenjem soočiti z izživljanjem in zasmehovanjem nadrejenih in sovojakov. Desetar Desmond Doss je med bitko za Okinavo z bojišča rešil vsaj 75 ranjenih vojakov, za kar je bil nagrajen s kongresno častno medaljo – najvišjo nagrado Združenih držav Amerike za vojaško osebje. Temelj življenja Desmonda Dossa, predanega protestanta, je bila vera v Boga, ki mu je dajala pogum za neopisljiva dejanja poguma, ki jih je v svoji uspešnici Greben rešenih (Hacksaw Ridge, 2016, dva oskarja) po holivudsko povzel Mel Gibson. Tokrat pa si bomo v dokumentarcu nagrajenega režiserja Terryja Benedicta ogledali portret resničnega Desmonda Dossa in njegovih sovojakov, ki so sami opisali svoja doživetja in neverjetne izkušnje med krvavimi spopadi.

Deli

 

Oktobrska revolucija 1917–2017: Diktatura proletariata: mesta in vasi – Lev Centrih (predavanje)

THL levčetrtek, 23. november, ob 18.00

Februarsko in oktobrsko revolucijo najpogosteje pojasnjujejo z dogodki v mestnih ruskih središčih, pri tem pa bistveno manj upoštevajo revolucionarno vrenje na podeželju. Diktatura proletariata, ki si jo je Lenin predstavljal kot radikalno demokracijo oboroženega ljudstva, naj bi se kmalu izrodila v diktaturo stranke nad delavskim razredom. Dogodki, ki so bili povezani s postopno ukinitvijo delavske kontrole in pasivizacijo sovjetov ob hkratni krepitvi aparata boljševiške stranke, praviloma pritrjujejo temu ustaljenemu pogledu. Dogajanje v samostojnih kmečkih skupnostih pa kaže na to, da je bila zgodba mnogo bolj zapletena. Med rusko revolucijo leta 1917 je za tradicionalno rusko kmečko skupnost značilen porast udeleženosti vaškega prebivalstva v procesih odločanja. Na podeželju so se razvile take oblike samouprave, ki sicer niso imele veliko skupnega z Leninovo koncepcijo diktature proletariata, a so imele podobne učinke: kmetstvo med državljansko vojno ni podprlo protirevolucije in tuje imperialistične intervencije, s čimer je ohranilo boljševiško oblast. Kmečka samouprava je v mladi sovjetski državi zdržala vse do konca dvajsetih let, v njenem odpravljanju pa je mogoče prepoznati začetek stalinizma.

Dogodka organizira Založba Sophia. Več o knjigi in prednaročilo na spletni strani založbe www.zalozba-sophia.si. Izid knjige je finančno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Deli

 

Prevod na oknu – izbor antologijskih prevodov v slovenščino (literarni dogodek)

apetek, 24. november, ob 19.00

Prevod na oknu zajema predstavitev odličnih prevodov, ki širijo in bogatijo jezik in kulturo. O izboru prevodov v slovenski jezik bosta spregovorili Katja Zakrajšek in Petra Koršič.

Deli

 

Stran 1 od 2

<< Začetek < Prejšnja 1 2 Naslednja > Konec >>

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.