TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE   

 

sreda, 22. november, ob 18.00

Dokumentarni film Oporečnik/The Conscientious Objector

(filmska projekcija)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Programski sklopi

Banket Lacan z Nino Krajnik

lacan-jan2Organizator: Trubarjeva hiša literature in Nina Krajnik
Stalni termin v letu 2017: vsako prvo sredo v mesecu, ob 20:00
Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  
Povezava: http://www.sdzlp.si 
Opis serije: Banket Lacan je ciklus psihoanalitičnih večerov, ki jih vodi Nina Krajnik. Dogodki potekajo kot predavanja in pogovori s člani Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo, študenti Inštituta Acheron, mednarodnimi gosti in avtorji novo izdanih psihoanalitičnih del. V središču dogodkov sta lacanovska psihoanalitična klinika in teorija ter njune povezave s področji umetnosti, književnosti, znanosti, medicine, filozofije in politike. ''Ljubezen'', pravi Jacques Lacan, ''je njam njam.'' V tem ime ciklusa večerov povzema preplet grškega symposion kot izvora besede ''banket'', ljubezni kot želje po vednosti in užitka, ki je v psihoanalizi temeljno užitek v govorici.
Deli
 

Zmenek z glasbo in besedo

THL zmenek z glasbo in  besedoOrganizator: Trubarjeva hiša literature in KUD Lema (Matej Krajnc)
Stalni termin: vsak tretji ponedeljek v mesecu, ob 19:00
Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  
Povezava: www.matejkrajnc.com
Opis serije: »Zmenek z glasbo in besedo« je serija literarno-glasbenih dogodkov, ki pod streho Trubarjeve hiše literature združuje koncertne večere, pogovore o glasbi in glasbenem ustvarjanju. Glasbenik in vsestranski literarni ustvarjalec Matej Krajnc bo na »Zmenkih z glasbo in besedo« prepletal zgodbe kantavtorjev, glasbenih založnikov, avtorjev besedil, domače in tuje glasbene scene, … in gostil zanimive goste.

 

Deli

 

Na pesniškem tandemu s Petro Koršič

tandemOrganizator: Trubarjeva hiša literature in Petra Koršič
Stalni termin: vsak tretji petek v mesecu, ob 19:00
Kontakt:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Opis serije: Pesniški pogovorno-bralni cikel z voditeljico Petro Koršič, kritičarko, urednico in pesnico Uveljavljeni pesniki mlajše srednje in srednje generacije, ki jih k sodelovanju izbere in povabi voditeljica Petra Koršič, izberejo po javnem pesniškem ustvarjanju mlajšega kolega oziroma kolegico in ga/jo s tem izpostavijo. Pesniška kolega se podata na tandem, z branjem pesmi in premišljevanjem o poeziji, občasno jima ob poti usmerjevalne znake v obliki vprašanj, mnenj, komentarjev poda voditeljica, ki skuša iz njunih delovanj izpostaviti skupno oziroma presečno polje, to pa je navadno rdeča nit pogovora.Na pregovorno egocentrično pesniško sceno naj bi cikel s krepitvijo komunikacije med generacijami prinašal boljšo kohezijo, predvsem pa zanimive pogovore, iskrive utemeljitve izbora, ne nazadnje pa približno pol ure dobre poezije. Ker se izbor ne omejuje na Ljubljano, je nadejanje cikla tudi v regijskem povezovanju in vseslovenskem združevanju pesniškega delovanja. Če se v poldrugi uri ustvari »Dogodek« v žlahtnem pomenu dogoditi se (ustvariti) ali vsaj vzpostavi primerna naelektrenost in prava energija, tedanja edicija Na pesniškem tandemu obiskovalca odpelje na zanimivo potovanje, od koder se ne vrne nedotaknjen.
 
 

Povej mi, kaj bereš, povem ti kdo si!

povej miOrganizator: Trubarjeva hiša literature in Tina Košir
Opis serije: Tina Košir zanimive sogovornice in sogovornike z najrazličnejših področij (kultura, umetnost, znanost, mediji ...) sprašuje o bralnih navadah in knjigah, ki so se jim najbolj vtisnile v spomin. V središču pogovora je (okrog) pet knjig po izboru gostje ali gosta, o katerih pove, zakaj so jo/ga navdušile, kako jo/ga navdihujejo. Vedno znova se izkaže - kaj beremo, veliko pove o tem, kdo smo.

 

Deli

 

PI pogovori

znak pi 01Organizator: Trubarjeva hiša literature in Pedagoški inštitut
Stalni termin: vsako drugo sredo v mesecu, ob 19:00
Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Povezava: http://www.pei.si
Opis serije: PI pogovori so javne diskusije v organizaciji Pedagoškega inštituta. Namenjene so odpiranju možnosti drugačnih načinov govorjenja in javnega premišljevanja o že znanih, obče sprejetih, morda samoumevnih tematikah, ki se navezujejo na ključne točke sodobne pogojenosti, v kateri živimo. Odpiranje možnosti javnega premišljevanja si prizadeva k soočanju različnih perspektiv in izmenjavi le-teh, tako s strani gostujočih predavateljev kot poslušalcev.
 

Deli

 

Stran 1 od 3

<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 Naslednja > Konec >>

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.