Poročilo z dogodka

Film: Vžgano v spominih (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 2
SkromnoOdlično 

thl nodiV petek, 16. februarja, je v Trubarjevi hiši literature potekal filmski večer v okviru društva Novi dijak. Gostili so režiserko in scenaristko Nadjo Velušček, ki je skupaj s hčerjo Anjo Medved posnela dokumentarni film Vžgano v spominih (2017). Film je nastal v okviru istoimenskega evropskega projekta, predvajan pa je bil tudi na 20. Festivalu slovenskega filma. V njem spremljamo spomine ljudi, ki so bili med drugo svetovno vojno priča požigom goriških vasi. Snemanje se je začelo maja 2016, premiero pa je doživel februarja 2017, sicer sta ga hoteli poimenovati Tiha nedelja (ker se je veliko požigov zgodilo na nedeljo), vendar je na koncu obdržal kar naslov projekta – ta je bil zelo širok, poleg filma je nastala tudi razstava in obeležja v nekaterih izmed požganih vasi.

 

Zapravljeno: Zakaj šola ne izobražuje več? (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 2
SkromnoOdlično 

thl zapravljenoV sredo, 7. februarja, je Slovensko sociološko društvo v Trubarjevi hiši literature predstavilo knjigo priznanega profesorja sociologije in pisatelja Franka Furedija Zapravljeno: Zakaj šola ne izobražuje več?, ki je leta 2016 v prevodu Mihe Mareka izšla pri založbi Krtina, v originalu pa je izšla leta 2009. Veronika Tašner je imela v gosteh urednika knjige, dr. Marjana Šimenca ter dr. Klaro Skubic Ermenc.

 

KUD Sodobnost International predstavlja nove knjige (poročilo z dogodka)

thl sodobnostV sredo, 24. januarja, je v Trubarjevi hiši literature potekala tiskovna konferenca KUD Sodobnost International, kjer je bilo predstavljenih pet svežih knjig in dva projekta.

 

Religija in umetnost naših staroselcev – Jošt Snoj (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 3
SkromnoOdlično 

thl joštV torek, 16. januarja, je v polni Trubarjevi hiši literature potekalo tretje predavanje cikla Simbolika presežnega v zgodovini umetnosti, ki ga pripravlja akademski slikar, teolog in pedagog mag. Jošt Snoj. Preko sakralne votline prazgodovine, »megalitske« votline neolitika in piramide egiptovske civilizacije smo se tokrat približali svetišču na prostem, predavanje pa se je koncentriralo na verovanje in umetnost staroselcev od naših krajev do Švice.

 

»Digitalne tehnologije in svet simulakra proti seksu in edukaciji« – PI pogovori (poročilo z dogodka)

thl pi pogovori10. januarja je v Trubarjevi hiši potekala javna diskusija z naslovom »Digitalne tehnologije in svet simulakra proti seksu in edukaciji« v organizaciji Pedagoškega inštituta. Sodelovali so dr. Bogomir Novak (Pedagoški inštitut), dr. Darko Štrajn (Pedagoški inštitut) in dr. Maja Gutman (University of California, Los Angeles – UCLA, Electrical and Computer Engineering Department).

 

Stran 1 od 34

<< Začetek < Prejšnja 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Naslednja > Konec >>

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.