Filmska projekcija: Lahola v Sloveniji (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 4
SkromnoOdlično 

thl tri cetrtine sonca

Torek, 29. novembra, je bil posvečen slovaškemu ustvarjalci Leopoldu Laholi (1918–1968) in filmu Tri četrtine sonca iz leta 1959, ki je nastal po njegovem scenariju. Nekaj besed o njem sta spregovorila profesorica na Slovakistiki Špela Sevšek Šramel in Luka Jereb, ki je iz Lahole magistriral. Ta večer je spodbudil Andrej Rozman Roza, ki ima ogromno zbirko čeških in slovaških filmov in je Šramelovi posodil kopijo filma v ogled, veliko navdušenja nad Laholo pa je med študenti širil tudi profesor slovakistike Andrej Rozman.

Lahola je bil Slovak židovskega rodu, povezan pa je tudi s slovenskim prostorom, saj je nekaj časa preživel pri nas. Bil je človek mnogih talentov – prozaist, pesnik, dramatik, režiser, scenarist, prevajalec, se je pa mnogo let ukvarjal samo s filmom. 20 let je preživel v tujini, leta 1948 je namreč po lastni volji odšel s Slovaške in nato med drugim obiskal Izrael, Francijo in tudi Slovenijo, čeprav je ta podatek iz njegovih biografij mnogokrat izpuščen. Bil je pravi svetovljan, govoril je ogromno število jezikov, sebe je sicer vedno dojemal kot Slovaka, pri nas pa so ga imeli bolj za Čeha, verjetno je zaradi povezave s Františkom Čapom prišlo do posploševanja, v kontekstu literature pa se ga dojema kot židovskega pisatelja, njegova identiteta ni toliko v ospredju.

Znan je tudi po svojem pisateljskem ustvarjanju, recimo po delu Posledná vec (Zadnja stvar), ki je izšlo postumno in v mnogih ozirih spominja na Kocbekovo knjigo Strah in pogum. Oba se ukvarjata s človekom, z moralnimi odločitvami, ki jih mora sprejeti v skrajni situaciji, saj se šele tako lahko izkaže, kakšen sploh je, zato je njuno delo prežeto z eksistencializmom. Film Tri četrtine sonca je režiral Jože Babič, scenarij pa je prispeval Lahola, zato gre za dober primer slovensko-slovaške produkcije, sicer pa je Lahola v Slovenijo prišel ustvarjat na pobudo Branimirja Tume, ki je povabil tudi Čapa. Scenarij je Lahola napisal po eni izmed svojih novel, je pa precej prirejen za jugoslovanske razmere, zato gre pravzaprav za adaptacijo. Posnet je bil v Novem Mestu, prizori na železniški postaji pa v Novi Gorici, dogajalni prostor pa je majhno češko obmejno mesto Mosty. Zgodba se začne leta 1945, tik po koncu vojne, ko se taboriščniki vračajo domov. Film je po krivici pozabljen, pri nas je bil predvajan samo nekajkrat, sploh glede na to, da je zgodba zastavljena univerzalno, saj cel film doživljamo hrepenenje po domu in vrnitvi. Na to se nanaša tudi sam naslov, eden izmed taboriščnikov namreč reče, da nanj ne bo sijalo sonce, dokler ne bo doma – morda polovica sonca, morda tri četrtine, ne pa celo.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 29. november 2016

Deli
 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.