Večer avtorske poezije in glasbe: Delta – Kaja Teržan in Manca Udovič (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 5
SkromnoOdlično 

thl kaja terzan

»Motivno izhodišče večera je povzeto po istoimenski pesniški zbirki Kaje Teržan, ki je izšla leta 2015 pri Centru za slovensko književnost in ki je bila tudi nominirana za Veronikino nagrado 2016. Približno tretjini pesmi iz omenjene zbirke se bo v povsem samosvojem jeziku klavirja pridružila Manca Udovič, ki je med drugim nedavno impresionirala z magistrskim recitalom kot zaključkom študija na Zagrebški akademiji za glasbo. Delta je enakovredno prelivanje dveh medijev na način prevzemanja pobude – enkrat glasbe, drugič poezije. Ko se ena izpoje, se druga šele začne. Včasih pa potujeta skupaj in se nato izlijeta v prostrano pokrajino povsem novega prostora in časa.«

Intimen klavirski uvod nas je nagovoril, še preden je to storila avtorica poezije. Pesmi Kaje Teržan so osebnoizpovedne in intimne, hkrati pa dovolj odprte za interpretacije bralcev oziroma poslušalcev. Kot lastovice, motiv katerih najdemo v eni od njenih pesmi, poezija nosi (kinetično) energijo, katere izvor je močan življenjski naboj. Pesmi prehajajo iz najbolj temeljih tem človeštva, kot je ljubezen, spolnost in lastna psiha, do na videz najbolj trivialnih razmišljanj, odštevanja šolskih dni in obisk okenca s hitro hrano.

Večer z naslovom Delta je organsko povezal zvoke klavirja, ki je izpovedoval iste zgodbe kot besede, a na drugačen način. V poeziji se pogosto pojavijo tudi motivi flore – od sadja, do dreves, grmičevja in plodov, za katere se zdi, da avtorici po različnih situacijah še posebej dobro ostanejo v spominu, prav tako pa kot motiv izstopajo kraji in prostor, ki ga avtorica poezije raziskuje tudi skozi ples.

Aljaž Koprivnikar je ob izidu Delte zapisal: »Pesniška zbirka Kaje Teržan Delta že v naslovu opominja na prehajanje rečnega toka, ki se začenja v svojem izviru in zaključuje v ustju pesniškega jezika. Temu lahko sledimo tudi na ravni pesmi, saj uvodno pesem Gora lahko razumemo kot začetne plesne korake oziroma izvir avtoričinega pesniškega jezika. Pomenljiv končni verz pesmi namreč priča o potopitvi v pesniško ustvarjanje:

           "Nisem jaz napisala principov števne neskončnosti – poskušam samo / urediti svoje življenje".«

Manca Udovič je s pomočjo klavirskih tipk nudila nujno potrebno zarezo v poslušalcu, saj je namesto tišine med pesmima priskrbela še lastni, glasbeni čustveni izraz. Prekinitev med recitalom se je zaradi teže besed Kaje Teržan izkazalo za odličen povezovalni člen. 

 

Avtorica poročila: Klara Zupančič

Dogodek: 24. februar 2017

Deli
 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.