Pristavi svoj verz – 12. literarni večer Novega zvona (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

thl pristavi svoj verz

Po kratkem zatišju je v torek, 26. septembra, v Trubarjevi hiši literature svoj literarni večer ponovno organizirala literarna revija Novi zvon. Vsak izmed njihovih literarnih večerov je zasnovan drugače, nekonvencionalno, in takšen je bil tudi ta, organizirale pa so ga urednice Sara Fabjan, Anja Grmovšek, Nina Kremžar in Veronika Šoster. Poimenovan je bil Pristavi svoj verz, in sicer po analogiji znanega frazema, »pristaviti svoj lonček«. Njihov na novo skovani frazem ima takšno definicijo: »Frazem pristaviti svoj verz je predstavno zelo nazorno povezan s kuhanjem pesmi v loncu, lončku, pri čemer sestavina pristaviti nakazuje, da kdo skuša v lonec tudi kaj dati.«

V skladu s to razlago je bil večer zasnovan, med branjem pesmi avtorjev in avtoric (nekateri so v reviji že objavljali, nekateri pa še bodo), je bila namreč ustvarjena čisto nova pesem, skovana iz verzov, ki jih je lahko prispeval prav vsak; nastopajoči, organizatorji in udeleženci večera. Pesem se je projicirala na zaslon, tako da je bila tekom celega procesa, zato da je pristavljanje verzov potekalo čim bolj gladko in povezano, začetna zadrega pa se je kmalu umaknila ustvarjalni žilici. Ob koncu večera je bila pesem v celoti prebrana, objavljena pa bo tudi v naslednji številki Novega zvona, ki izide 5. oktobra.

Na večeru je bralo devet pesnikov in pesnic, to so: Petra Skušek, Tom Veber, Katja Kožuh, Špela Setničar, Ajda Bračič, Matija Sirk, Nadja Svetlin Kastelic, Miro Tičar in Dušan Marolt. Vsi prisotni so bili obveščeni, da lahko svojo poezijo, prozo in dramatiko kadarkoli pošljejo na e-mail Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , dobro obiskanemu večeru pa je sledilo še prijetno druženje.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 26. september 2017

Deli
 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.