Poročilo o zaključku delavnic Vzkrik - Varja Hrvatin (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 5
SkromnoOdlično 

THL VZKRIK

V sredo 8. novembra smo se v Trubarjevi hiši literature zbrali na zaključku druge delavnice VZKRIK, v objemu občutno zajetnejšega števila publike kot prvo leto. Nekateri obiskovalci so s prisotnostjo na napačnem dogodku nenamerno odprli performativnost nadaljujočega dogajanja. Večer se je predstavil z uvodnim nagovorom glavne organizatorke Brine Klampfer, ki nas je popeljala skozi idejno zasnovo delavnice VZKRIK, njen razvoj ter princip dela pod mentorstvom (večkratne) Grumove nagrajenke, dramatičarke in vsestranske gledališke ustvarjalke Simone Semenič.

Čeprav se je na delavnico prijavilo veliko število ljudi, se je na koncu izoblikovala sedmerica celovečernih dramskih besedil pod peresom mladih nadobudnih dramskih piscev. Vsako besedilo je dobilo priložnost kratke improvizirane bralne strukture odlomka v režiji avtorja samega. Izbrana metoda predstavitve besedil, kljub negodovanju nekaterih nestrpnih obiskovalcev, je konceptualno služila namenu, da avtor sam občuti svoje besedilo ter potencial in uprizorljivost zapisanih replik. Po naključnem žrebu je vsak od dramskih piscev predstavil besedilo soudeleženca delavnice ter s tem pripomogel h dinamičnosti interpretacije napisanega besedila.

Prebrana besedila so prikazala močno raznolikost med pisci in njihovimi poetikami, ter dokazala, da med mladimi še zmeraj kipi strast, želja in vztrajnost do pisanja sodobne slovenske dramatike. Med predstavljenimi besedili smo tako slišali realistično, skoraj filmsko, melodramo In kdo bo šel na ples? ki je po besedah avtorja Mitje Lovšeta, preko delavnice dosegla svojo realizacijo po šestih letih ter poskušala predstaviti medsebojne (razpadajoče) odnose nekdanjih sošolcev, danes mladih akademikov, preko izjemnega občutka za naturalistični govor. Sledila je metagledališka pravljica avtorice Varje Hrvatin z naslovom Kako sem postal lisičje krzno, ki preko večih narativnih nivojev in poetskega jezika predstavlja uporništvo tako do klasične strukture kot do oblasti, ter problematizira pozicijo in pomen dramskega pisanja. Gledališko tematiko si je za izhodišče izbral tudi Tomaž Lapajne Dekleva, ki se je zelo konkretno lotil klasične lahkotne komedije z naslovom Juhuhu ter skozi izvrsten občutek za realistični dialog ter komično situacijo izrisal notranji vpogled v uprizarjanje slovenske klasike; Matiček se ženi. Lahkotnosti omenjenega besedila je sledilo poetično besedilo najmlajšega avtorja Jake Smerkolja, ki je preko domiselne osrednje figure stopnic v besedilu Besede, ki jih oči ne vidijo, predstavil raznovrstne zgodbe staromeščanske hiše. Te se prepletajo preko večih nivojev prostora in časa ter preko budne fluidnosti Stopnic izrisujejo problematiko mlajše generacije in njihove odcepitve od doma. Predstavitev se je nadaljevala z žanrskim besedilom Iztoka Jereba, ki mu je uspelo ustvariti precizno shrljivko Lotusov cvet. Avtor je uspešno izrisal grozljivo atmosfero ter prikazal psihološke razsežnosti (ne)prostovoljnega ujetništva. Drugačno ujetost, ujetost v hladnosti in monotonosti pravniškega sveta, je preko igre Poker predstavila Zala Simčič. Preko zakonitosti omenjene igre je nakazala manipulativnost in blefiranje človeških odnosov znotraj sodelavcev in prijateljev odvetniške firme. Za zaključek smo se iz pisarne ter mize pokra premaknili v hipermarket, kamor nas je popeljala Tjaša Mislej z večplastnim besedilom Skladišče. Le-to nas vpelje v tragičnost in brezizhodnost štirih delavk, ki sanjajo o boljšem življenju in prihodnosti, vendar zaradi življenjskih okoliščin ostajajo zaprte v neizprosnosti kapitalističnega sveta.

Večer se je ob skopih in zadržanih komentarjih publike vseeno zaključil v pozitivnem duhu ter uspel pričarati močno voljo in trdno predanost do izboljšanja pozicije slovenske dramatike. Izkupiček večera je torej napovedal in vabil na nadaljujoči se festival dramske pisave VZKRIK, ki se bo skozi pester trodnevni program odvil med 23. in 25. marcem 2018 ter v celostnih bralnih uprizoritvah pod taktirko mladih gledaliških režiserjev poskrbel za realizacijo nastalih del dramske delavnice.

 

Avtorica poročila: Varja Hrvatin

Dogodek: 8. november 2017

Deli
 

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.