Pesniško-pripovedovalski nastop (Spoken Word poezija) – Neil McCarthy (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

THL Spoken Word poezijaV sredo, 6. decembra, je v Trubarjevi hiši literature v okviru Tedna irske kulture nastopil irski pesnik Neil McCarthy, ki trenutno živi na Dunaju. Njegova posebnost je, da s svojimi pesmimi nastopa, jih pripoveduje – nekoč je hotel biti glasbenik, ko pa je ugotovil, da ni preveč dober kitarist, je te sanje opustil in postal pesnik, zato zdaj na podoben način nastopa s poezijo (vključno s setlisto). Prek njegovih pesmi smo se sprehodili po mnogih mestih, v katerih je živel, poudaril pa je, da ima veliko srečo, da lahko tako pogosto potuje.

Vsako izmed pesmi je uvedel s pripovedjo, pa naj je šlo za anekdoto, domislico, kontekst, spomin ... Prvih nekaj pesmi je bilo posvečenih Los Angelesu, od koder je tudi njegova žena. Tam je doživel največji kulturni šok do sedaj, saj se prebivalci, kot se je v svoji značilni maniri pošalil, 24 ur na dan pogovarjajo o hrani. Pesem z naslovom Beachwood Drive je posvečena ulici, na kateri je v tistem času živel – to je bila za Irca precej dolgočasna ulica, saj ni bilo na njej enega samega puba. Naslednja pa je govorila o njegovem tastu in zastavljalnicah, ki jih je v Los Angelesu ogromno. Tematika naslednje pesmi Marmite je bil (ne)slavni namaz marmite (ki ga McCarthy res ne prenese), kar nas je prestavilo v Veliko Britanijo, potem pa smo se sprehodili še preko čudovitega Dunaja in pristali v irskem Corku. Pesem Parliament Bridge je uvedel z anekdoto o tem, kako je njegovega prijatelja nek neznanec potisnil z mostu, potem pa se mu je naslednji dan opravičil, češ da ga je zamenjal za nekoga drugega, nekatere verze pa je prebral tudi v narečju Corka. Obenem je povedal, da zaradi pogostih potovanj irska nikoli ni več taka, kot jo je zapustil, vsakič, ko se vrne, je drugačna, gre za zelo nenavaden odnos do doma, ki hkrati ni dom, s tem ima še nerazčiščen odnos, kar je napovedalo pesem Dark Counties. Zadnja pesem A Fire Escape In Brooklyn pa je posvečena času, ko je ženi v izposojenem prijateljem avtu razkazal Cork.

Po nastopu je sledila še prijetna debata. Najprej je povedal nekaj o svojem kreativnem procesu, pri katerem je zanj najpomembneje to, da se obkroža s kreativnimi ljudmi; igralci, pisatelji, pesniki, performerji, pripovedovalci. Zelo zavida tistim, ki lahko pesem končajo v trenutku, saj jih sam zelo dolgo po nastanku ureja, spreminja, pili. Mu pa zelo pomagajo nastopi, ko jih sliši na glas, saj vidi, če delujejo, še bolje pa je, da pri pripovedovanju drži očesni stik s publiko in vidi njihove odzive, to je zanj dobra poezija, da zgradi most – poezija, ki med pesnikom in poslušalcem zgradi zid, zanj ni poezija. Povedal je tudi nekaj o svoji tremi pred nastopanjem; ko je začel, je bil namreč pred publiko zelo živčen, potem pa je šel na začetni tečaj igranja, kjer so mu svetovali, naj se ne boji norčevati iz sebe, da to nikogar ne skrbi niti ne zanima, zato se je potem lahko na odru sprostil. Obljubil je, da se v Slovenijo še vrne, da predstavi svoj pesniški prvenec Stopgap Grace, ki bo februarja 2018 izšel pri založbi Salmon Poetry.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 6. december 2017

Deli
 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.