KUD Sodobnost International predstavlja nove knjige (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

thl sodobnostV sredo, 24. januarja, je v Trubarjevi hiši literature potekala tiskovna konferenca KUD Sodobnost International, kjer je bilo predstavljenih pet svežih knjig in dva projekta.

Slavko Pregl je napisal knjigo za otroke Pošast/Kraljična, in sicer v okviru posebne zbirke Biberbav, kje se dve zgodbi (vsaka z ene strani) na koncu iztečeta v eno. Pregl je bil vesel povabila, naj zgodbi potujeta skupaj proti srečnemu koncu, prav tako pa so mu všeč ilustracije Kristine Krnih. Ob priložnosti je še pohvalil založbo za njihova prizadevanja na področju otroške literature. Ilustratorka je povedala, da se je zlahka potopila v besedilo, saj ji je bil sanjski svet zelo ljub, prav tako pa se ji je zdel zanimiv, na kakšen način deček in deklica doživljata zgodbo. Jana Bauer je predstavila knjigo za otroke Groznovilca in divja zima, ki jo je ilustrirala Caroline Thaw. Gre za nadaljevanje izjemno uspešne Groznovilce v Hudi hosti. Avtorica se je zahvalila sinu Martinu, ki si je izmislil ime vile, v šali pa je povedala, da so avtorske pravice rešili z veliko škatlo lego kock. Gre za gozdno vilo, ki se obnaša nesramno, a si vseeno pridobi veliko iskrenih prijateljev, v drugem delu pa se je še bolj poglobila v karakterje. Sicer je bil prvi del med finalisti za nagrado večernica, bil preveden v veliko jezikov in doživel tudi uprizoritev v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Novo knjigo z naslovom Zbiralec sanj je izdal tudi Evald Flisar. Protagonist zgodbe je oče in učitelj angleščine na osnovni šoli, kjer amatersko režira Shakespeara, ob tem pa se vpraša, če bi lahko na enak način režiral življenja svojih otrok. Tudi lastno življenje poskušamo nenehno režirati, a pozabljamo na naključja. Sicer pa je Flisar zelo uspešen tudi v Indiji, kjer ima izdanih dvanajst knjig in je bilo uprizorjenih sedem njegovih dram. Prevajalec Štefan Vevar je spregovoril o romanu Kruzo Lutza Seilerja. Sam je avtorja poznal bolj kot lirika, potem pa je za izdano zbirko kratke proze takoj prejel nagrado, zato so bila pričakovanja ob izdaji njegovega romana velika. Kruzo je bil tako izjemno uspešen, tudi dobro kritiško sprejet, v hipu se je začel prevajati v petdeset jezikov, snemajo pa tudi že film. Zgodba se dogaja prelomnega leta 1989, Kruzo pa na otoku zgradi utopijo malo večje svobode, edine svobode, ki jev socializmu mogoča. Z najboljšim prijateljem Edom se nočeta ubadati z novicami, ampak hočeta kljub situaciji do konca vztrajati na otoku, a vprašanje je, za kakšno ceno. Roman je pomemben tudi zaradi slogovne plati, pa tudi sicer ga je prevajalsko zelo navdihnil. V zbirki Izmenjave pa je izšla tudi nova antologija Zgodbe iz Urugvaja v prevodu Jurija Kunaverja, gre za prvo antologijo urugvajske kratke proze pri nas.

Sledila je še predstavitev dveh projektov. Katja Kac je spregovorila nekaj besed o Naši mali knjižnici. Gre za promocijo branja in bralne pismenosti, letos obeležujejo 10. obletnico, pridobili pa so tudi naziv Zgodba o uspehu. Odločili so se za vključitev še petih tujih založb, projekt pa bo potekal v šestih državah. Izdali bodo dvanajst knjig, ki se bodo predstavile v vseh državah, kar je dobro tudi za promocijo avtorjev in povezovanje založb. Barbara Beškovnik pa je predstavila še čisto svež projekt (IZ)brano, ki bo letos potekal prvič, vključuje pa deset del različnih evropskih avtorjev. Osem del bo prevedenih v slovenščino, z dvema pa bodo poskusili prodreti na angleški trg. Poskrbljeno je za vse bralce, saj so vključene slikanice, otroška in mladinska dela, romani in kratka proza. Njuna glavna cilja sta približati slovenskim bralcem avtorje manjših in manj prevodno zastopanih držav ter spodbujati bralno kulturo med vsemi generacijami.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 24. januar 2018

Deli
 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.