Oder žensk (in moških): pesniško-prozni maraton

Vljudno vabljeni na pesniški, prozni in performativni maraton »Ventil poči. / Levi besnijo.« (Srečko Kosovel, Cirkus Kludsky) v okviru Odra žensk (in moških) 2011, ki bo 9. oktobra v Trubarjevi hiši literature od 17. ure dalje.

 

             NEDELJA, 9. OKTOBER OB 17. URI
 
        oder_zensk
j
Nastopajo:
ob 17h:
Marinka Poštrak (pesmi), Patricija Dodič (pesmi), Maca Jogan (proza), Barbara Kapelj Osredkar (performans), Majda Kočar in Aynee (šansoni)

ob 18h:
Milijana Babić (performans), Miomira Šegina (proza), Mitja Drab (pesmi), Miša Gams (proza), Zalka Drglin (poziv), Nejc Bahor in Matjaž Zorec (pesniški performans)

ob 19h:
Aljaž Koprivnikar (poezija in proza), Zalka Grabnar Kogoj (poezija), Ana Porenta (poezija), Danica Križanič Mueller (poezija), Milica Šturm (satirična proza), Anita Hudl (satirična proza), Taja Kramberger (poezija), Barbara Korun (poezija)

ob 20h:
Ana Pisar (proza), Vesna Lemaič (proza), Verena Balažic (poezija), pesniški kolektiv PRIBOR (poezija)
 
j
Branja oz. nastopi bodo potekali v ciklih po petinpetdeset minut s petminutno pavzo med posameznimi cikli. Vrstni red je enak zaporedju prijav.
 
Oder žensk je v okviru Festivala Mesto žensk in v sodelovanju z društvom ŠKUC in revijo Apokalipsa v letih  2003, 2004 in 2006 odpiral prostor za ženske glasove;  v drugem desetletju pa se je pokazala potreba, da si pišoči vseh spolov, starosti in jezikov izmenjamo izkušnje, znanje in kritično energijo, ki je usmerjena k ustvarjalnemu izrekanju resnice časa, v katerem živimo, in ki nam pomaga preživeti kot avtonomne in suverene osebnosti. Tema letošnjega srečanja je JEZA v vseh svojih oblikah: kot sila, ki nas žene naprej in nam daje energijo za spopad z neštetimi, tudi birokratskimi ovirami v družbeno-političnem polju, kot ogorčenje, kot sveta jeza, kot satira, kot pikrost, kot protest … kar koli, kar lahko služi kot STRATEGIJA PREŽIVETJA.

Cirkus.
Galerija.
Prostor št. ...
Kolombina se slači, se slači.
Vsi gledajo.
Nihče ne vidi,
da se drži na zobeh.
Dviga se. Že pod šotorom.
Drzke opazke.
Sramoten smeh.
Zdaj spusti zadnjo tančico.
Oni jo gledajo,
grizejo z očmi
v njeno mehko telo.
Ploskajo.
Lepa bedra ima.
Valovite prsi.
Ploskajo
in zasmehujejo
njeno trpljenje
in sramotijo.
Vidite: žival
ploska človeku.
Človek je žival.
Žival je človek.
Ventil poči.
Levi besnijo.

Koncept in koordinacija Barbara Korun in Sabina Potočki, organizacija Trubarjeva hiše literature v sodelovanjuMesto žensk – Društvo za promocijo žensk v kulturi.

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.