Generacija 80ih – (Ne)delovanje in (ne)zmožnost ustvarjanja

lit-soba1

Petek, 31. maj, ob 18. uri. Projekcija filma in pogovor: Generacija 80ih – (Ne)delovanje in (ne)zmožnost ustvarjanja; eksperimentalni film bo služil kot odskočna deska za debato o delovanju in nedelovanju generacije, katere pripadniki so rojeni v 80ih letih prejšnjega stoletja, pogovor pa bo poskušal osvetliti tudi možnosti in nemožnosti za njihovo ustvarjanje; z Glorjano Veber, Ano Geršak, Urbanom Zorkom in Dejanom Kobanom bomo ponovno premislili tudi kritike, ki pravijo, da je generacija 80ih neaktivna, vasezaverovana in brez jasno oblikovanega glasu.

V Ljubljani so po letu 2005 obstajale tri pomembne študentske skupine, ki so se ukvarjale z literaturo: Aggressive theatre, Kud Idiot in Kud Kentaver z Mladimi rimami. Vnašale so nove in inovativne pristope v literaturi in v izvajanju literarnih nastopov. Ustvarjalci so prepletali poezijo z videom, nastajali so performansi in literarne intervencije v javni prostor.

Video poezija Marka Kumra Murča Srce v kamnu, ki izpostavlja tri pesnike rojene v 80ih letih, Glorjano Veber, Dejana Kobana in Jasmina B. Freliha, je poklon temu novemu literarnemu valu, ki pa med splošno javnostjo ni dobil takšnega mesta, kot bi si ga zaslužil.

Film je nastal v produkciji društva Smehomat.

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.