TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

 

petek, 21. junij, ob 19.00

Na pesniškem tandemu s Petro Koršič (literarni pogovor)

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Dogodki THL

Ob izidu romana Sanje Pregl Izgubljene dvojine (literarni dogodek)

preglčetrtek, 27. junij, ob 17.00, Trubarjeva hiša literature

Pisateljica Sanja Pregl, ki bo tokrat spregovorila o nastajanju svojega novega romana »Izgubljene dvojine« in iz njega prebrala nekaj odlomkov , že več kot dve desetletji piše za otroke in odrasle. Doslej je v slovenščini izšlo osemnajst njenih izvirnih knjig, nekatera dela so prevedena v več tujih jezikov. Študirala je Ekonomijo in zaključila tudi podiplomski študij na Ekonomski fakulteti. V romanu sledimo dvema zgodbama. Ena je faktografska, prikazuje osebe, čas in kraj dogajanja. Pozornemu bralcu pa se hitro izriše tista druga, ki je plod avtoričinega subtilnega, nežnega, skritega sveta, ki ga zaznamo samo na mikrofrekvencah. To zgodbo mora vsak bralec odkriti in razumeti sam. Roman se začne z glavnim moškim likom Juretom. Možem, ljubimcem in bratom, ki ga zadane možganska kap. Medtem ko leži v komi, tri ženske ugotavljajo, v kakšni bližini so bile v odnosu do njega. Spremno besedo z naslovom »Breme bližine« je napisala Tjaša Obal, magistra bibliotekarstva, ki se bo pogovarjala s Sanjo Pregl o njenem delu, o zrcaljenju odnosov v avtoričinem najzrelejšem romanu doslej in mestu njenega izvirnega načina pisanja v današnji literarni prostor.

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.