TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

petek, 18. oktober, ob 18.00

Astro-kavarna sešn #1 (pogovor in druženje)

petek, 18. oktober, ob 20.00

Prevod na oknu: izbor antologijskih prevodov v slovenščino –

Veronika Rot in Petra Koršič (literarni dogodek)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

j

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Dogodki THL

Leto smrti Ricarda Reisa (literarni dogodek)

thl leto smrtiponedeljek, 21. oktober, ob 19.00, Trubarjeva hiša literature

V okviru praznovanja meseca Luzofonije, Društvo slovensko-portugalskega prijateljstva, vabi na odrsko branje romana Joséja Saramaga, "Leto smrti Ricarda Reisa" ter na pogovor s prevajalko Barbara Juršič.

Brali bodo: Maria Gomes, Mariana Franco, Daniela Ribeiro, Gabriela Droga Mazovec in Mafalda Vaz. Povezovalki: Mafalda Vaz in Gabriela Droga Mazovec

Deli

 

Predstavitev knjig avtorice Katjuše Kosovel (literarni dogodek)

thl smart teamtorek, 22. oktober, ob 17.00, Trubarjeva hiša literature

Vabljeni na predstavitev knjig iz Ulice lepih misli. Predstavitev bo povezovala ga. Tjaša Zorc. Program bosta popestrili Nina Kosovel in Maja Marinič.

Deli

 

Okrogla miza ob 130. obletnici Heideggerjevega rojstva (okrogla miza)

thl sfdtorek, 22. oktober, ob 19.00, Trubarjeva hiša literature

Ime koga je Heidegger?

Martin Heidegger, čigar ime je v zgodnjih dvajsetih letih prejšnjega stoletja završalo najprej skozi nemški intelektualni prostor kot napoved »skritega kralja« (Hannah Arendt) prihajajoče filozofije in kasneje, z objavo Biti in časa, postopno dasiravno radikalno preoblikovalo filozofsko krajino dvajsetega stoletja, je s prebuditvijo vprašanja po smislu biti prevzgojil naša ušesa in nas uglasil z njeno glagolsko zvočnostjo. Vpliv Heideggerjeve misli tudi danes presega ozke okvire fenomenološko-hermenevtičnih razprav, kar nenazadnje kažejo različni vidiki razvijanja njegovih temeljnih postavk, ki jih bomo poskušali osvetliti na prihajajočem dogodku in ki nas postavljajo pred vprašanje njene epohalnosti v smislu zavezujočnosti vračanja k njenemu izvornemu miselnemu izkustvu. V tem oziru nas naslovno vprašanje »Ime koga je Heidegger?«, ki na prvi pogled evocira biografsko naravnano zanimanje, pravzaprav postavlja pred uganko lastne sodobnosti, ki jo po eni strani predpostavlja Heideggerjevo mišljenje, po drugi plati pa sama sodobnost določa, kako avtorja razlagamo oziroma pristopamo k njegovemu besedilu.

Na okrogli mizi, ki jo bo moderiral Tadej Urbanija, bodo sodelovali dr. Mateja Kurir, dr. Uroš Milić in dr. Andrej Božič.

Deli

 

Enostavno preprosto – Sandi Horvat (literarni dogodek)

standing booksreda, 23. oktober, ob 18.00, Trubarjeva hiša literature

Sandi Horvat v pripovedi nagovarja bralca, in sicer tako, da ga vzame s sabo na potovanje po poti svojega življenja in kot pravi, smo si ljudje usojeni, saj v naše življenj v določenem trenutku pride prav tista oseba, ki jo potrebujemo. Najmočnejše sporočilo zgodbe je, da te različne situacije v življenju delajo močnejšega in da vse ovire, ki so ti postavljene na pot, moraš prestopiti. Preprosto enostavno moraš zaživeti.

Knjiga Preprosto enostavno: hvaležen je nadaljevanje avtorjevega prvenca Preprosto enostavno: čas je za spremembe, ki je izšel marca 2018, preveden pa je bil še v hrvaški in madžarski jezik. Knjiga že čaka na svoj prvi ponatis.

 

 

 

Prvenke: Golob Grabner, Veber, Kraljevič (literarni dogodek)

prvenkesreda, 23. oktober, ob 20.00, Trubarjeva hiša literature

Vljudno vabljene_i na predstavitev pesniških prvenk mlajše generacije literarnih ustvarjalk in ustvarjalcev. V pogovoru in skozi poezijo se bodo predstavile_i Sara Nuša Golob Graber s pesniško zbirko Gnijoče rože (Kulturni center Maribor), Tom Veber s pesniško zbirko Točka preloma ( Literarna hiša Maribor) in Amadej Kraljevič s pesniško zbirko Remix.rar (samozaložba). Za glasbo bo poskrbel glasbeni dvojec Duo diva, dogodek bo povezovala Špela Setničar. Na samem dogodku si boste lahko zagotovile_i tudi lasten izvod pesniških zbirk.

 

Stran 1 od 2

<< Začetek < Prejšnja 1 2 Naslednja > Konec >>

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.