TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

torek, 28. januar, ob 19.00

Kako rast zavesti vodi v globlje odnose? – Viktorija Kos

(predavanje in pogovor)

 

 

 

 

 

 

 

 

j

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Dogodki THL

Zadnja plat #7: Imperializem Jake Racmana – Pia Nikolič (literarni dogodek)

o Donald-duck 1024sreda, 29. januar, ob 18.00, Trubarjeva hiša literature

Stripi o Racmanu Jaki in njegovih nečakih so skozi desetletja postali odlično ogledalo družbenih sprememb zahodnega sveta. Zaradi tega bomo poskusili odstrniti tančice te komercialne stripovske uspešnice in razkriti avtorstvo risarja ter njegov odnos do Disneya? Zanimalo nas bo, kdo je Carl Barks in kakšno družbeno angažiranost je sporočal preko stripa.

Deli

 

Četrtkovci: za radovedne (bralna skupina)

82144980 2687843777958549 6045584124624764928 očetrtek, 30. januar, ob 18.00, Trubarjeva hiša literature

Si med tistimi redkimi, ki še berejo poezijo? Te žuli kakšna pesem? Se želiš o njej ali katerikoli drugi pogovoriti? Potem si Četrtkovec(*)! Rezerviraj si en četrtek v mesecu in pridi v Trubarjevo hišo literature ob 18. uri. Pogovarjale_i se bomo o prebrani poeziji, vsak dogodek bo tematsko obarvan. Da ne boš ostal_a praznih rok, bomo za vsak dogodek objavile_i seznam izbranih slovenskih in tujih pesniških zbirk, prebereš jih poljubno število.

ZA RADOVEDNE:

Veronika Dintinjana – V suhem doku / Rumeno gori grm forzicij (LUD Literatura, 2016 in 2008)

Anja Golob – Didaskalije k dihanju (samozaložba, 2016)

Esad Babačić – Odrezani od neba (Založba Goga, 2018)

Ko Un – Pišem v zrak (Beletrina, 2016)

James Tate – Vrnitev v mesto belih oslov (LUD Šerpa, 2017)

--
(*) Zakaj smo Četrtkovci? Torkovci (Les Mardistes) so bili legendarna skupina intelektualcev, ki so se ob torkih zbirali pri francoskem simbolističnem pesniku Mallarmeju in razpravljali o filozofiji, umetnosti in literaturi.

Deli

 

Literarno novinarstvo – Agata Tomažič in Leonora Flis (literarni pogovor)

litčetrtek, 30. januar, ob 20.00, Trubarjeva hiša literature

Literarno novinarstvo je žanr, ki združuje lastnosti novinarskega in literarnega pisanja. Gre za novinarska besedila, ki se berejo kot zgodbe, a je v njih vse res. Kakšno osnovo ima literarno novinarstvo in kam se razvija danes? O tem bosta spregovorili Agata Tomažič in Leonora Flis.

Deli

 

Ad hoc (literarni dogodek)

adhocpetek, 31. januar, ob 19.00, Trubarjeva hiša literature

V sinergijskem ciklu Ad hoc glasbena improvizacija in slika interpretirata poezijo bosta svoje pesmi interpretirala Vesna Lipornik in Robert Simonišek. Glasbeni in vizualni odziv na njuno poezijo bosta v živo ustvarila zvočni improvizator Aleš Hadalin ter slikarka Mojca Fo. Za dramaturgijo bo poskrbela zasnovateljica projekta Petra Koršič.

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.