TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

 

petek, 15. november, ob 18.00

Jenkova nagrajenka Kaja Teržan s pesniško zbirko Krog

(literarni dogodek)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

j

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Dogodki THL

ETTECEC – skupaj rastemo: Izzivi vključevanja otrok z avtizmom v predšolsko vzgojo – Pi pogovori (pogovor)

thl piponedeljek, 18. november, ob 18.30, Trubarjeva hiša literature

Pedagoški inštitut v sodelovanju s Svetovalnico za avtizem in Trubarjevo hišo literature vabi na nadaljevanje mesečnih diskusij »PI pogovori« z naslovom ETTECEC – skupaj rastemo: Izzivi vključevanja otrok z avtizmom v predšolsko vzgojo. Tokratni PI pogovori bodo posebej bogati, nekoliko daljši, z nami pa bo vrsta zanimivih sogovornikov.

Približno 1% prebivalstva ima eno od motenj avtističnega spektra (MAS), kar v EU predstavlja približno 700,000 otrok, mlajših od 6 let. V Sloveniji je MAS kot samostojno kategorijo znotraj posebnih potreb prvič opredelil Zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami iz leta 2011. V predšolskem obdobju so ponavadi otroci z MAS v skupini otrok, pri katerih ima otrok opredeljenih več motenj, v osnovni šoli pa predstavljajo učenci z MAS približno 1-1,5 % znotraj učencev s posebnimi potrebami. V Ljubljani se v enem od vrtcev izvaja tudi prilagojen program za otroke z MAS.

Zagotavljanje točnih informacij in učinkovitih strategij za vzgojitelje/-ice in ostale strokovne delavce, je pomembno za izboljšanje izidov otrok z MAS in njihovih družin. Vendar zaenkrat tako izobraževanje ni na voljo povsod po Evropi.

Projekt ETTECEC: zgodnja pozornost inkluziji otrok z motnjami avtističnega spektra v predšolski vzgoji in varstvu ponuja vzgojiteljem/-icam spletno usposabljanje, ki jim nudi pomoč pri soočanju s potrebami otrok z MAS v vključujočih vrtcih. Spletno usposabljanje smo razvili v projektnem partnerstvu in implementirali v Sloveniji, Španiji in na Češkem.

 

Večer SFD: Pogovor z dr. Luko Trebežnikom o Derridaju (pogovor)

thl filozofitorek, 19. november, ob 19.00, Trubarjeva hiša literature

Vljudno vas vabimo na dogodek Slovenskega filozofskega društva, kjer bo Gašper Pirc gostil Luko Trebežnika. Sogovorca bosta razglabljala o »stari prikazni akademije« Jacquesu Derridaju, vlogi poststrukturalizma v sodobni praktični filozofiji, kritičnemu potencialu, ki ga še nosi dekonstrukcija, in razvitju igre interpretacije med mesijanstvom in nihilizmom.

Naj sklenemo vabilo z besedami avtorja dela, ki bo v osrčju dogodka: »Derrida svojo misel postavi na mejo tega, kar smo tradicionalno imenovali filozofija. Tudi zato si je verjetno zgled našel pri Kierkegaardu. Na očitke, da je dekonstrukcija metafizike nemogoča, saj je literarna, Derrida odgovarja, da »najbolj rigorozna dekonstrukcija ni nikoli trdila, da je tuja literaturi niti da je možna« (Derrida 2007a, 14–15). Stvari, ki so zgolj možne, so dolgočasne in negostoljubne. »Za dekonstrukcijsko operacijo je možnost kvečjemu nevarnost, nevarnost, da postane dostopna sklopu pravil, ki urejajo postopke, metode, dostopne pristope. Interes dekonstrukcije [...] je določena izkušnja nemogočega: to pomeni [...] drugega – izkušnja drugega kot invencija nemogočega, z drugimi besedami, kot edina možna invencija« (15).« Luka Trebežnik, Med nihilizmom in mesijanizmom: Derridajeva filozofija religije, Teološka fakulteta, 2018

 

Verski motivi v Andersenovih pravljicah – dr. Milena Mileva Blažič (predavanje)

thl-protestantisreda, 20. november, ob 19.00, Trubarjeva hiša literature

Pravljice (vseh je več kot 210) vsebujejo religiozne motive več religij. Prežete so s protestantsko etiko in idejo o naravnem redu. V avtobiografiji pa se spominja tudi obiskov Slovenije.

Predavateljica je vidna strokovnjakinja za mladinsko književnost. Dogodek poteka v organizaciji SPD Primož Trubar.

Deli

 

 

 

 

Literatura in popularna kultura – Jakob J. Kenda in Sara Špelec (literarni dogodek)

lit-pop-kultčetrtek, 21. november, ob 18.00, Trubarjeva hiša literature

Mislite, da je kakovostna literatura namenjena ozkemu krogu bralcev, literati pa so posvečeni le Besedi? Da se pravi pisci ne smejo spogledovati z drugimi umetniškimi zvrstmi in v njih blesteti? Da popularno ne more in ne sme biti literarno? O tem se bo Sara Špelec pogovarjala z Jakobom J. Kendo.

Deli

 

 

 

 

Jet Pack 15 – Petra Meterc in Muanis Sinanović (literarni dogodek)

potopljeni-svetčetrtek, 21. november, ob 20.00, Trubarjeva hiša literature

Potem, ko smo se v prejšnji epizodi s prevajalcem posvetili Puščavskemu planetu, tokrat s prevajalko Petro Meterc obravnavamo Potopljeni svet. Ena iz niza distopičnih vizij J. G. Ballarda se kot mnoga ostala dela avtorja z mračno, nenavadno slikovito in poetično vizijo prihodnosti spopada s posledicami otoplitve planeta, ki sproži potopitev civilizacije, brezzakonje in velike selitve. V času zatona človeštva se v ljudeh prebujajo njihovi arhaični simbolni svetovi. Leta 1962 izdani roman z neverjetno lucidnostjo, značilno za angleškega pisca, katerega roman Nebeško kraljestvo smo že obravnavali, gleda v obraz katastrofi, s katero se sami šele začenjamo soočati.

Knjigo je založilo KUD Police Dubove.

Deli
 

 

Stran 1 od 2

<< Začetek < Prejšnja 1 2 Naslednja > Konec >>

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.