TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

 

petek, 15. november, ob 18.00

Jenkova nagrajenka Kaja Teržan s pesniško zbirko Krog

(literarni dogodek)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

j

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

ETTECEC – skupaj rastemo: Izzivi vključevanja otrok z avtizmom v predšolsko vzgojo – Pi pogovori (pogovor)

thl piponedeljek, 18. november, ob 18.30, Trubarjeva hiša literature

Pedagoški inštitut v sodelovanju s Svetovalnico za avtizem in Trubarjevo hišo literature vabi na nadaljevanje mesečnih diskusij »PI pogovori« z naslovom ETTECEC – skupaj rastemo: Izzivi vključevanja otrok z avtizmom v predšolsko vzgojo. Tokratni PI pogovori bodo posebej bogati, nekoliko daljši, z nami pa bo vrsta zanimivih sogovornikov.

Približno 1% prebivalstva ima eno od motenj avtističnega spektra (MAS), kar v EU predstavlja približno 700,000 otrok, mlajših od 6 let. V Sloveniji je MAS kot samostojno kategorijo znotraj posebnih potreb prvič opredelil Zakon o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami iz leta 2011. V predšolskem obdobju so ponavadi otroci z MAS v skupini otrok, pri katerih ima otrok opredeljenih več motenj, v osnovni šoli pa predstavljajo učenci z MAS približno 1-1,5 % znotraj učencev s posebnimi potrebami. V Ljubljani se v enem od vrtcev izvaja tudi prilagojen program za otroke z MAS.

Zagotavljanje točnih informacij in učinkovitih strategij za vzgojitelje/-ice in ostale strokovne delavce, je pomembno za izboljšanje izidov otrok z MAS in njihovih družin. Vendar zaenkrat tako izobraževanje ni na voljo povsod po Evropi.

Projekt ETTECEC: zgodnja pozornost inkluziji otrok z motnjami avtističnega spektra v predšolski vzgoji in varstvu ponuja vzgojiteljem/-icam spletno usposabljanje, ki jim nudi pomoč pri soočanju s potrebami otrok z MAS v vključujočih vrtcih. Spletno usposabljanje smo razvili v projektnem partnerstvu in implementirali v Sloveniji, Španiji in na Češkem.

PI pogovore organiziramo ob zaključku projekta in bodo potekali v dveh delih:

  • 18.30-19.30: Predstavitev projekta, spletnega usposabljanja ter rezultatov implementacije v Sloveniji – dr. Maša Vidmar (vodja projekta) in Manja Veldin, Pedagoški inštitut ter Maja Škrubej Novak, Svetovalnica za avtizem
  • 19.30-20.00: Odmor za kavo in čaj
  • 20.00-21.00: Okrogla miza: Izzivi vključevanja otrok z avtizmom v predšolsko vzgojo
  • mag. Janja Kranjc, strokovnjakinja za avtizem in ustanoviteljica nevladne organizacije na področju avtizma Tudi jaz.
    red. prof. dr. Tina Vršnik Perše, prodekanja Pedagoške fakultete v Mariboru
    Katja Poglajen Ručigaj, svetovalka za otroke s posebnimi potrebami, Mestna občina Ljubljana
    Zala Kadunc in Kaja Ajdnik, vzgojiteljici, ki sta sodelovali v projektu, Vrtec Pod Gradom

Deli

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.