.

TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

 

 

AKTUALNO:

Zaradi tehnične okvare je Trubarjeva hiša literature do nadaljnjega zaprta.

 

 

 

 

 

 

 

 

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Natečaj za najboljšo kritiko Mlada kritika – KUD Pranger

prenger

Festival Pranger, festival pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije, v sodelovanju z Mladimi rimami in LUD Literatura objavlja: Natečaj za najboljšo kritiko Mlada kritika

Festival Pranger že peto leto zapored prireja posebno kritiško razpravo, ki je namenjena mladim, še ne uveljavljenim kritičarkam in kritikom poezije. Nekoč je bila znana pod imenom Študentska kritiška razprava, od lanskega leta naprej pa Mlada kritika ponuja možnost sodelovanja na natečaju vsem, ki se želijo preizkusiti v kritičnem pretresu poezije. Sodelujoči kritiki bodo imeli možnost svoje ugotovitve predstaviti na razpravi ter se ob tem soočiti s pripombami in z vprašanji iz publike ter svoje kritiške zapise tudi argumentirano zagovarjati.

 

Pogoji sodelovanja: Na natečaj se lahko prijavijo vsi kritiki, ki svojih kritik ne objavljajo redno v večjih literarnih revijah ali dnevnem časopisju. Sodelovanje ni pogojeno z leti ali s statusom.

Izbira pesniških zbirk za sodelovanje na natečaju Mlada kritika je omejena z izbranimi pesniškimi zbirkami na festivalu Pranger:

1. Meta Kušar: Azur (Mohorjeva Celovec)

2. Simona Kopinšek: Lom glasu (Litera Maribor)

3. Neva Lučka Zver: Razsežnosti (Didakta Radovljica)

4. Ana Pepelnik: Pod vtisom (LUD Šerpa Ljubljana)

5. Matjaž Zorec: Troheji (Kud Samosvoj Ljubljana)

6. Magister Angel Arh: Poezija (Založba Miramel, Magdalena Jenko, s.p., Smlednik)

7. Andrej Medved: Deviški vrelec (Hyperion Koper)

8. Novica Novaković: XXI (LUD Šerpa Ljubljana)

9. Jurij Hudolin: Prištinski dnevnik (KUD Apokalipsa Ljubljana)

 

Sodelujoči naj si za literarno kritiko s seznama izberejo eno pesniško zbirko. Prispevki naj bodo dolgi do 5000 znakov (brez presledkov). Kritike je potrebno poslati na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. do 10. junija 2016, e-pošta z zadevo »Za natečaj 2016« naj poleg kritiškega prispevka vsebuje še ime in priimek, kontaktne podatke ter kratko predstavitev avtorja kritike.

Prispele kritike bo do 17. junija pregledala in objavila tričlanska komisija, ki jo sestavljajo: Aljaž Koprivnikar (Festival Pranger), Veronika Dintinjana (Mlade rime) in Andrej Hočevar (LUD Literatura). Komisija bo izbrala tri najboljše kritičarke oziroma kritike, ki bodo sodelovali na kritiški debati Mlada kritika, ki se bo odvila 29. junija 2016 v Menzi pri koritu na Metelkovi, v okviru večera Mlade rime. Izbrane kritike bodo objavljene v elektronskem mediju LUD Literatura in na spletni strani festivala Pranger.

Več o Festivalu Pranger si lahko preberete na spletnem naslovu http://www.pranger.si/ ter http://www.pranger.si/mlada-kritika/, spremljate pa nas lahko tudi na Facebooku https://www.facebook.com/kudpranger.

Vabljeni k sodelovanju!

Festival Pranger

 

Deli

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.