.

TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

Trubarjeva hiša literature je do nadaljnjega zaprta. 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Festival dramske pisave VZKRIK I.

17358681 1843326142600331 5530939452135948017 o24. marca se je v Skladovnici na Bethovnovi 5 otvoril tridnevni festival dramske pisave Vzkrik, v organizaciji KUD Krik, KD Integrali, JSKD in Trubarjeve hiše literature. Festivalsko dogajanje se je in se bo še v naslednjih dveh večerih osredotočalo na prve bralne uprizoritve svežih dramskih besedil. Sedem avtorjev je svoje dramske pisave pililo na delavnicah pod mentorstvom Simone Semenič. Format festivala je odzven preteklih poskusov ustvarjanja prostora za mlade ali le neuveljene začetniške dramske avtorje, kakor je bil v preteklosti Preglej. Ker je prostora za te ustvarjalce v gledališčih resnično malo, je Vzkrik še kako dobrodošel doprinos h kulturnemu dogajanju v prestolnici.

Prvi avtor večera je bil Mitja Lovše s svojo dramo Cimra, ki po njegovih besedah govori o toksični betamoškosti. Skozi zgodbo smo spremljali dinamiko odnosa med cimroma Andrejem (Gregor Podričnik) in Robijem (Borut Doljšak), ki se začne potencirano razvijati, ko se jima v stanovanju pridruži Andrejevo dekle Olga (Anuša Kodelja). Režija Maše Pelko je besedilo skrčila, a ohranila jasno atmosfero in izvirno poanto celote, hkrati je z nekaj resnično prefinjenimi režijskimi prijemi ustvarila izjemno živo bralno uprizoritev, ki je tako že s samega začetka napovedala izjemno široko paleto možnosti pri bralnem uprizarjanju dramskih besedil. Zelo izvirna in za uprizoritev besedila nepogrešljiva je bila interpretacija didaskalij (Lucija Harun), ki so izžarevale cinizem in ironijo dogajanja ter jasno izražale avtorjevo stališče do dogajanja. Prva bralka, v kateri ni manjkalo niti seksualnih inuenc niti ostrih medvrstičnih aktualno-družbenih kritik, občinstva ni pustila ravnodušnega in na dvorišču Skladovnice se je vzdušje prav prijetno sprostilo.

Druga se je z besedilom Vmes pa ljubezen predstavila Sofija Vukelj. Režiserka Mojca Madon je na oder postavila ljubezensko zgodbo španske Pilar (Silvia Viviani) in nizozemskega Svena (Andraž Jug). Razmeroma preprosta pripoved o postopnem približevanju dveh oseb preigrava osnovna razmerja moči v odnosu, ki jim lika enostavno ne moreta ubežati. Drama sicer v ospredje postavlja ravno odnos, ki ga je v uprizoritvi raziskovala režiserka, a se ji je s konceptualnim izčrtanjem tretjega lika, natakarice Ine, zagotovo odvzela ena dimenzija. Besedilo je zaradi svoje neposrednosti dokaj razdelilo občinstvo. Nekateri so neposrednost Sofijine pisave videli kot osvežujočo in v gledališkem prostoru pomanjkljivo zastopano, medtem ko je drugim umanjkala medvrstičnost in besedilo enostavno ni moglo držati njihove pozornosti. Simona Semenič je na tej točki izpostavila pomembnost neodvisnosti avtorja, ki med ustvarjanjem enostavno ne more oziroma ne sme razmišljati, kaj bo všečno gledalcu.

Zaključek prvega večera je potekal v ravno tako prijetnem vzdušju kot njegov začetek. Že prvi dan festivala pa je dokazal dve stvari, in sicer, da so dogodki kot je Vzkrik nedvomno nujen način oživljanja nove dramatike ter da je slovenska dramatika živa in ravno tako raznolika kot preostale literarne panoge.

 

Poročilo je zapisal Jaka Smerkolj

Deli

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.