.

TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

Trubarjeva hiša literature je do nadaljnjega zaprta. 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Festival dramske pisave VZKRIK III.

17358681 1843326142600331 5530939452135948017 oTretji in zadnji večer festivala je kljub spremembi uri, sončnem vremenu in gospodovem dnevu ohranil svoj začetni zagon in ponovno smo v do zadnjega kotička polni Skladovnici na Beethovnovi spremljali bralne uprizoritve še neuveljavljenih dramskih avtorjev.

Prva avtorica večera je bila Tamara Matevc z besedilom Prva ljubezen. Dramska fabula ustvarja stičišča in vzporednice med tremi generacijami, katerih življenja se tako ali drugače osmišljajo z ljubeznijo. Skozi režijo Sare Lucu je do izraza prišla toplina in nežnost avtoričine pisave, ki se ne omejuje le na otroško oziroma mladinsko občinstvo, temveč najde točke zanimanja tudi za starejšo publiko. Bivšega ravnatelja Ota, malo Višnjo in Voranca ter vse ostale, ki se jim pridružujejo na raziskovanja prvih ljubezni so interpretirali Tomaž Gubenšek, Živa Selan, Mario Dragojević, Sara Horžen, Mišo Mićić in Silvija Jovanović. Interpreti so z minimalističnimi rekviziti že zakorakali v smer predstave, kakršni smo bili vedno bližje tekom večera.

Režijsko in konceptualno je bila velik korak v to smer uprizoritev Popotovanje Dramskega besedila Varje Hrvatin v režiji Nine Ramšak. Metagledališko besedilo se loteva samega nastanka dramskega besedila, njegove razčlenitve in potencialne uprizoritve. V pravljičnem formatu zaživijo Dramski lik, Didaskalija, Čas in Prostor, ki smo jih v interpretaciji Blaža Dolenca, Žana Koprivnika in Lovra Zafreda poslušali v temi preko zvočnih posnetkov. Odrska prisotnost je bila dodeljena le Dramskemu besedilu, ki ga je interpretiral Rok Prašnikar. Besedilo cikličnega formata s tako »zaprtim« konceptom postavlja gledalca pred izziv, saj se liki z naslavljanjem samih sebe neprestano izmikajo. Vendar je režijsko učinkovit prijem poskrbel za to, da se je poanta prenesla preko četrte stene. Pri tem ni manjkalo niti aktualnih humornih referenc na razmerje dramatika in režiserja, ki sta jih odigrali avtorici uprizoritve v vlogi Velikega in Nekdaj velikega.

Največji odcep od bralne uprizoritve h gledališki udejanjitvi pa je naredilo besedilo Sestre Mčkrvč Miša Mićića, ki jih je režirala Sara Horžen, igrala sta jih Tomaž Gubenšek in Ana Duša. Zgodba, ki svoj navdih jemlje v tradiciji dramatike absurda, se osredotoča na preigravanje jezika kot neodvisnega elementa dramskega besedila. Pri tem si v formalnem pogledu pomaga predvsem z rimanjem. Festival se je tako zaključil z bralko, ki je postala gledališki dogodek, besedilom, ki je bilo odrsko interpretirano. Ni manjkalo kostumov, scene, pretirane igre in niti čajnikov okrancljanih s prizori Shakespeare-ja.

Festival se je zaključil, kakor se zaključi vsak drug, in sicer z zakusko in druženjem udeležencev. V zraku, ki je kar brbotal od različnih pohval, nasmejanih obrazov in misli o sodobni dramski pisave, je vladalo vzdušje, ki potrjuje uspešnost prve izvedbe Vzkrika. O njegovem pomenu, potencialih in pomanjkljivostih pa bomo razmišljali v končnem poročilu.

 

Poročilo je napisal Jaka Smerkolj

Deli

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.