TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE

 

petek, 21. junij, ob 19.00

Na pesniškem tandemu s Petro Koršič (literarni pogovor)

trubarca
0: OTROCI NA OBISKU - vrtec Jelka – ogled lutkovne predstave Knjižna čajanka pri vešči Smilji, ki otrokom pripoveduje nove, sveže, manj znane zgodbe, pravljice in pesmi; nastopata lutkarica Katja Povše, pravljičarka Rada Kikelj.

OB 19.00: VEČER INTERMEDIJSKIH UMETNOSTI - Luka Prinčič, Prosto programje, sodelovanje in umetnost - nekaj zvokov, podob in premislekov; kibridna predstavitev Luke Prinčiča, ki deluje na področju zvoka in intermedijev.
-

Festival dramske pisave VZKRIK III.

VZKRIK FB COVER vecjiPo jasnih in začrtanih ciljih in dogovorih, ki so se izoblikovala na včerajšnji okrogli mizi, je današnji dan spet zaživel v skoraj polni dvorani Mini teatra. Tretji in zadnji dan festivala Vzkrik so zaključile tri bralne uprizoritve še neuveljavljenih dramskih piscev, ki so svojo pisavo urili pod mentorstvom Simone Semenič na delavnicah v lanskem letu.

Današnji dan je otovorila bralna uprizoritev dramskega teksta Poker, diplomirane psihologinje Zale Simčič. Uprizoritev je skupaj s študenti igre Galom Oblakom, Andražem Harauerjem, Niko Vidic in Martinom Mlakarjem pripravila študentka gledališke režije Manca Kok. Dramsko besedilo se ukvarja z zgodbo 4 različnih odvetnikov, ki skupaj delajo v manjši družinski odvetniški pisarni in se po službi dobivajo pri enemu od njih doma ter igrajo poker. Med partijo pokra se razkažejo njihove osebne zgodbe in interesi, ki vodijo v mnoge zaplete in ne povsem odkrita manipuliranja z ljudmi. Dramsko besedilo se tako preko pogovorov, ki se odvijajo med igranjem pokra, dotika moralnih nazorov in dvomov ter reflektira današnjo družbo, kjer pravzaprav ljudje tudi izven igre pokra z ostalimi v vsakdanjem življenju »igrajo poker« in druge igre manipulacij ter pokaže na osnovno nesposobnost posameznika, da bi iskreno pokazal svoja čustva in namene.

Druga na današnjem programu je bila bralna uprizoritev teksta In kdo bo šel na ples? gledališkega ustvarjalca Mitje Lovšeta, ki se je delavnic in festivala udeležil že drugo leto zapored. Uprizoritev je skupaj z igralci Lino Akif, Luko Bokšanom, Galom Oblakom, Lucijo Harum, Lovrom Zafredom in Nado Vodušek pripravila Brina Klampfer. Zgodba se odvija med večerjo 5 akademikov pri Tajdi in Tonetu doma. V nerodnih situacijah petih ljudi, ki si niso zares blizu se začno razkrivati osebne zamere, problemi, zakonske težave Tajde in Toneta ter zamere, ki se med Tajdo, Tonetom in Žanom vlečejo že iz časa študija. Žan kot nezaželen gost večer popelje v serijo neudobnih in neprijetnih situacij. V besedilu se tako odražajo absurdnosti današnje malomeščanske družbe, ki na precej trhlih temeljih skuša graditi svoj socialni status in ugled.

Zadnja bralna uprizoritev letošnjega festivala pa je bila bralna uprizoritev besedila Kako sem postal lisičje krzno diplomirane dramaturginje in študentke scenaristike Varje Hrvatin, ki se je prav tako delavnice udeležila že drugo leto zapored. Uprizoritev je priravila režiserka Nina Ramšak skupaj z igralci Tinesom Špikom, Mirando Trnjanin, Mio Skrbinac, Leo Cok, Blažem Popovskim in Maticem Valičem. Besedilo je nastalo na podlagi teksta Popotovanje dramskega besedila, ki se je lani predstavilo na festivalu in še enega avtoričinega teksta. Avtorica je skušala na podlagi teh dveh ustvariti novo celoto in jo združiti v bolj pravljično formo. Besedilo na humoren način prevprašuje dramsko formo danes in jo na zanimiv način poskuša rešiti pred zaprašenostjo. Najprej dramski elementi (čas, prostor, didaskalija ...) prevzamejo vlogo dramskih likov in si zastavijo cilj, da bi ustvaril nov dramski tekst. Ko pripravijo teren se besedilo prelevi v formo pravljice. V nadaljevanju dramski elementi prekinjajo dramsko realnost in se konstantno navezujejo na trenutno stanje v gledališču in umetnosti ter se poslužujejo komentiranja in reflektiranja samega procesa dramskega pisanja. Dramski tekst tako sam preizkuša svoje lastne meje. Ker je v besedilu združenih več različnih nivojev in postopkov so ustvarjalci na pogovoru izpostavili, da je mogoče tekst lažje uprizoriti kot predstaviti z bralno uprizoritvijo.

Dan in letošnji festival se je tako uspešno zaključil v široki družbi različnih ljudi in pokazal potrebo po platformah za razvijanje in pisanje dramskih tekstov in nujno potrebo po odpiranju poti novim dramskim tekstom na odre. Ponovno je bila izpostavljena glavna kvaliteta festivala, ki se kaže predvsem v odpiranju prostora za spoznavanje in sodelovanje dramskih piscev z drugimi gledališkimi ustvarjalci.

Čestitke vsem!

 

Poročilo je zapisala Tery Žeželj

Deli

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.