Ženski organ, oko in resnica

Ženski organ2c oko in resnicaponedeljek, 25. april ob 19.00

Lacan je leta 1955 na dražbi kupil sliko, ki velja za eno najbolj ekstravagantnih del v zgodovini slikarstva – Izvor sveta Gustava Courbeta. Razstavljena v njegovi podeželski hiši v pokrajni Yvelines, je bila namenjena izbranemu pogledu njegovih gostov, ki so jo lahko videli šele, ko je Lacan odmaknil sliko Andréa Massona Terre erotique, za katero je bila postavljena. V čem je subverzivnost te geste? V čem je ekstravagantnost dela, ki od nastanka zbuja radovednost in burne reakcije obenem? Od kod fasciniranost nad motivom ženskega organa? V čem je njegova povezava z drugimi umetninami 20. stoletja?

 

O ženski podobi in seksualnem se bomo v ponedeljek, 25. aprila ob 19h, v Trubarjevi hiši literature pogovarjali z likovno umetnico, doktorico likovne antropologije in avtorico znanstvene monografije Užitek in nelagodje: ženska podoba in seksualno 20. stoletja Slađano Mitrović.

 

V prvem delu večera bo predstavljeno razmerje med psihoanalizo in umetnostjo, o katerem bo govorila predsednica Slovenskega društva za lacanovsko psihoanalizo in direktorica Inštituta Acheron dr. Nina Krajnik.

 

O knjigi se bo z avtorico pogovarjala filozofinja in glavna urednica revije SDLP Kartel Magdalena Germek.

 

Slađana Mitrović v delu Užitek in nelagodje: ženska podoba in seksualno 20. stoletja (Studia humanitatis, 2015), problematizira dva temeljna reza, ki sta se zgodila na področju likovne umetnosti. Na eni strani modernistična prekinitev z zaprtim, idealiziranim in normativno uokvirjenim telesom, kot je v tradicionalni umetnosti označevan akt. Na drugi strani postmodernistična transformacija, ki je žensko telo združila v eno podobo umetnice in umetniškega materiala. Likovna umetnost je pri slednjem z eksplicitnimi prizori telesa izostrila svoj odnos do pornografije, s tem pa izpostavila vprašanja resnice in meje pogleda, vidnega in nereprezentativnega. Mitrovićeva kot izhodiščno točko tega reza postavlja Izvor sveta, na podlagi analize umetniških del Marcela Duchampa, Carolee Schneemann, Egona Schieleja, Rudolfa Schwarzkoglerja, Tanje Ostojić in drugih pa odgovarja, kako se upodobitev ženskega organa zapleta v kulturne in politične kontekste, vključno z analitičnim diskurzom.

 

Srečanje je organizirano v sodelovanju s Slovenskim društvom za lacanovsko psihoanalizo. 

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.