Antologija tesnobe z Dijano Matković – Ana Schnabl

thl antologija tesnobečetrtek, 19. maj ob 20.00

Tokrat se bo urednica Antologije Dijana Matković pogovarjala z novinarko Dnevnika, publicistko, urednico in kritičarko Ana Schnabl, ki bo v kratkem objavila kratkoprozni prvenec. Po dosedanjih objavah kaže, da bo šlo za eno izmed tistih pisav, ki nas zaradi avtoričine redke kombinacije ostrega uma in tenkočutne sposobnosti vživljanja ne bodo pustile indifrenetne. Ni presenetljivo, da vase posrka, gane in obenem k premisleku vabi tudi esej, ki ga je prispevala za Antologijo tesnobe.


 

erija pogovorih večerov, ki so ime dobili po istomenski knjigi v nastajanju, Antologiji tesnobe. Gre za nabor esejev o tesnobah, fobijah in strahovih, ki jih za revijo LUD Literatura mesečno pišejo tako slovenski kot tuji avtorji.

Knjiga bo luč sveta ugledala konec leta, medtem pa antologija vse bolj postaja tudi enciklopedija tesnobe – od strahu pred višino do hipohondrije, od potrebe po nadzoru do socialne fobije in tako dalje. Obenem se tema iz knjige seli tudi v fizični prostor, v živ pogovor.

Tokrat se bo urednica Antologije Dijana Matković pogovarjala z novinarko Dnevnika, publicistko, urednico in kritičarko Ana Schnabl, ki bo v kratkem objavila kratkoprozni prvenec. Po dosedanjih objavah kaže, da bo šlo za eno izmed tistih pisav, ki nas zaradi redke kombinacije ostrega uma in tenkočutne sposobnosti vživljanja ne bodo pustile indifrenetne. Ni presenetljivo, da vase posrka, gane in obenem k premisleku vabi tudi esej, ki ga je prispevala za Antologijo tesnobe. V njem motri dogodke iz svojega otroštva in razgrinja obrambne mehanizme, ki so ji pomagali preživeti, a so obenem rezultirali v kasnejšem nastanku tesnobe:

»Vedno znova me preseneti in vedno znova se predme izkrca zavedanje, da bom za vsako neresnico, za vsako sprenevedanje, za vsak odlog, vsako prisilno ohladitev čez čas plačala visoko ceno. Tesnoba mi je pravzaprav vseskozi hotela dobro, hotela je, da začutim, kar čutim in se ne izogibam več.« Esej »Vse to... hrumenje« (prihajajoča revija Literatura)

V šestem pogovoru iz serije Antologija tesnobe bosta urednica in avtorica skušali osvetliti genezo tesnobe, obenem pa se bosta vprašali, ali je moč s skrbnim delom na samem sebi »prečutiti preteklosti«. Je moč po dogodkih, ki so nas usodno zaznamovali, v prihodnosti vendarle... »zalebdeti«?

Vašemu notranjemu zverinjaku je vstop dovoljen. Pripeljite tudi svoje (druge) prijatelje.

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.