URNE ZGODBE, part 6. MALI STOJAN IN ROKE IZ PAPIRJA

janezgrm

V torek 20. maja ob 19:00 se je odvil že drugi polfinalni večer Urnih zgodb v katerega so se prebili Anja Cimerman, Ada Černoša, Mirjam Lan in Dano Ličen. Zelo zgovoren in prikupno zmeden gost večera Janez Grm je kot ljubiteljski likovni umetnik, za razliko od svojih predhodnikov nalogo zastavil vizualno. Narisal je namreč straniščno školjko s kotličkom na katerem stoji neka oseba, ob školjki pa leži košara iz katere molijo majhne roke (dojenčka?).

 

 

Medtem, ko so se nastopajoči, ki jih je naloga vidno presenetila, odpravili na svoje tekmovalne pozicije, nam je gost večera zaupal, da sam za ustvarjanje potrebuje tišino in mir, da ima v načrtih tudi roman, ter da želi pisati prozo, ki bi bralce presenečala, tudi v smislu distanciranja od nekaterih »tipičnih« tem tako slovenske kakor tudi svetovne literature. Za konec pa smo lahko gledalci prisluhnili še doživetemu avtorjevemu branju ene od zgodb iz njegove zbirke kratke proze Sablje, sinice, sladoled in bili priča kratki igri v okviru katere sta z moderatorko Anjo Radaljac s pomočjo asociacij ob različnih sličicah v nekakšnem ustvarjalnem dialogu sestavila še lastno kratko zgodbo (prisrčna ideja za zabave brez glasbe, čipsa ali alkohola). Po kratkem predahu za cigaret in vedeževanje o zgodbah, ki jih bomo lahko v kratkem slišali, pa so tekmovalci predstavili svoje v-štiridesetih-minutah-napisane tekste.

 

Kot prva se je predstavila Ada Černoša, ki smo jo v podobni luči spoznali že na kvalifikacijskem večeru. Tako smo lahko prisluhnili tekstu, ki je nabit z dogajanjem in v živem jeziku predstavil zgodbo o Ani, ki ji je bila zaupana naloga varovanja predsedničinega dojenčka. Zanimivo izhodišče, vredno kakšnega surrealističnega akcijskega filma je dobro nadgradila z občutkom za divjo, električno atmosfero, ki pa ji je nekoliko umanjkal suspenz, ki bi lahko pri bralcu/bralki/poslušalki/poslušalcu povzročil tisti zadnji »aaaaa«.
- Highlight: govoreči in rahlo morilsko razpoložen dojenček.
- Vpeljava naloge: dobršen del zgodbe se odvije na stranišču z dojenčkom v osrednji vlogi.
- Ada Černoša se (še) ni uvrstila v finale.

 

Nato je sledila Mirjam Lan, ki je ostala zvesta sama sebi. Ponovno se je izkazala s svojim občutkom za enakomeren ritem pripovedi, jasnost stavkov in dogajanja ter tekočimi dialogi. Vendar pa ji je tokrat umanjkala jasna poantiranost zgodbe in dobra organizacija pripovedi, ki je na trenutke segla v kakšno nepotrebno slepo ulico, ki ni pripomogla k (da, ponovno) zadnjemu »aaaaa«-ju, ne glede na uspešno vzdrževanje suspenza in zanimivemu končnemu zasuku.

- Highlight: končni zasuk v katerem protagonistka izda, da komaj skrbi sama zase, čeprav pred tem mislimo, da je njeno slabo finančno stanje med drugim posledica njenih domnevnih štirih otrok.
- Vpeljava naloge: protagonistka med pogovorom s terapevtom posluša vodo v ceveh in govori o svojih otrokih – navezava je precej bežna.
- Mirjam Lan se (še) ni uvrstila v finale.

 

Dano Ličen je, na vse možne načine, ubral nekoliko drugačen pristop. Zaznati ni bilo niti realističnega sloga njegovih predhodnic, niti nekoliko rokohitrske vpeljave naloge, poleg tega pa bi težko rekli, da smo iz njegovega pisanja na Urnih zgodbah uspeli izluščiti vzorec. Za izhodišče svojega teksta je vzel (Stvaren? Fiktiven?) prepir para ovit v nekoliko sanjavo atmosfero in zapisan v poetičnem jeziku, ki je več kot dobro služil kvaliteti zgodbe v tako omejenem prostoru in v igri s fikcijo. Kolikor je izgubil z nekoliko slogovno nedorečenimi dialogi je pridobil z nejasnim, a nič manj intrigantnim zasukom ter z nenehnim presenečanjem bralca.

- Highlight: »Roke je imela narejene iz papirja in bal sem se jih pomečkati«.
- Vpeljava naloge: prvoosebni pripovedovalec nariše enako skico, kot jo je narisal Janez Grm. Neznani osebi pripiše, da menjuje žarnico, omeni pa celo podpis pod risbo.
- Dano Ličen je prepričal žirijo tako z jezikom, vpeljavo motiva kakor tudi zasukom in se uvrstil v finalni večer.

 

Kot zadnja se nam je predstavila Anja Cimerman, ki nas je na dodatnem kvalifikacijskem večeru Urnih zgodb navdušila z zanimivo izbiro teme, živim jezikom in humorjem. Novopečena finalistka se je tudi tokrat držala že preverjenega recepta z nekaj dodane vrednosti. Prisluhnili smo zgodbi v kateri se Edo pogovarja s prijateljem(?) čigar dojenčka Stojana mora popaziti. Po duhovitem dialogu sledimo dogajanju z Edom in Stojanom v glavnih vlogah, ki se zaplete, ko mora Edo na stranišče. Kaj je primerno narediti v tej popolnoma banalni situaciji? Zgodba kar kliče po straniščnem humorju (in ga tudi ponudi), hkrati pa na nenavaden način odpre vprašanje razmerja med dojenčkom in odraslo osebo.

- Highlight: razdelitev na dialoški in tretjeosebni del pripovedi v smislu diptiha, kot inovativen pristop k organizaciji zgodbe.
- Vpeljava naloge: risba se tekom pripovedi kar sama izriše, ko Edo stopi na kotliček, da bi potegnil vodo, Stojana pa je po spletu okoliščin prisiljen pustiti v košari ob straniščni školjki.
- Anja Cimerman je žirijo (in občinstvo) prepričala z organizacijo pripovedi, humorjem in nenavadnim zasukom, kar jo je pripeljalo v finalni večer.

 

Nekoliko krajše Urne zgodbe so tako prinesle še dva finalista, ki se bosta junija pomerila z Ana-Marijo Garafol in Robertom Kuretom. Do takrat pa lahko na spletnem portalu LUD Literatura preberete zmagovalne zgodbe vseh dozdajšnjih večerov in povrh vsega glasujete za vašega najljubšega tekmovalca, ki mu bo prav tako zagotovljeno mesto v finalu – kdo ve, mogoče pa bomo 17. junija vendarle prisluhnili petim in ne zgolj štirim tekmovalcem, ki se bodo, kot smo naposled izvedeli, poleg prozne časti borili še za knjižne nagrade založbe LUD Literatura.

 

Aljaž Krivec

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.