Realizem je rezerviran za klovne - Tom Veber (intervju)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

29366194 602714530073153 8288099760909320192 nVabljeni na pesniški performans, na katerem bo avtor predstavil osebno izpovedno in družbeno kritično poezijo. V recitalu se bo dotaknil gejevstva in problematike drugih marginalnih skupin. V kratkem intervjuju je Tom pojasnil nekaj stališč o poeziji in "Realizmu, ki je rezerviran za klovne".

Deli

 

 

 

 

Kaj v sebi nosi realizem je rezerviran za klovne?

Realizem je rezerviran za klovne je pesniški performans, kjer avtorsko poezijo interpretiram prvenstveno na performativni način. Sam performans temelji na pesniškem slamu, kateri pa se prepleta z drugimi performativni oblikami. Izbral sem predvsem pesmi, v katerih je človek postavljen v ospredje, iz tega izhaja tudi sam naslov performansa.

Kaj je najbolj biografskega v tvoji poeziji?

Najbolj biografska so seveda čustva, ki jih zajemam iz svojega notranjega sveta. Ta so navadno tudi iztočnica iz katerih izhajam in gradim pesem. To zasnovo pa navadno postavim v bolj univerzalen, manj zaseben kontekst, da se lahko v samih pesmi prezrcali tudi sam bralec.

Kaj ti predstavlja gejevstvo in zakaj je umeščeno v tvojo poezijo?

Spolna usmerjenost do neke mere zagotovo definira tematike, katere vključujem v samo poezijo. Kljub temu pa gejevska poezija predstavlja le delček celotnega spektra vsebin, ki jih obravnavam, tako, da se nebi definiral kot gejevskega pesnika. Sam material za pisanje črpam iz najrazličnejših virov, področij in vsebin, zagotovo je gejevska poezija pomemben del mojega celotnega spektra, hkrati pa mislim, da me kot takšna ne definira.

Kaj ti predstavlja poezija?
S težavo formuliram kaj mi sama poezija zares pomeni. Pisanje poezije se mi je tako rekoč zgodilo popolnoma spontano. V otroških letih mi je bila sama misel o poeziji precej odbijajoča. Dojemal sem jo kot nekaj izjemno zahtevnega in kompleksnega. Pred dvema letoma pa se je nekako počasi pritihotapila v moje življenje in začel sem s pisanjem prvenstveno zaradi psihoterapevtskih vzgibov, nato sem odkril še pesniški slam, kjer v prvi vrsti ni bila oblika temveč vsebina in performativnost. Tako zdaj gledam na poezijo širše, predvsem pa na nekaj bolj vsakdanjega, na nekaj kaj je lahko dano vsakemu posamezniku.

Sodobna poezija se zrcali v mnogoterih vsebinah, v katero se umeščaš ti?
Sodobna poezija se ne opira več toliko na samo zgradbo in obliko, v ospredju je vsekakor sporočilnost in pa vključevanje različnih novitet, recimo poigravanje z zunanjo obliko, pesniški slam kot način interpretacije,... V sodobni poeziji opažam dva prevladujoče trenda. Politično – aktivistično poezijo, katera želi bralca zbudit, šokirat, nagovorit s samo snovjo iz aktualnih dogodkov po svetu. In poezijo katera je obrnjena v notranji svet človeka. Takšna poezija je predvsem osnovana na čustvih in na vsakdanjiku sodobnega človeka. Sam se sicer bolj umeščam v drugo skupino, s tem, da bralca tudi zelo rad provociram z estetiko grdega.

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.