Iskanje izgubljenega mačka – Haruki Murakami: Kronika ptiča navijalca. Mladinska knjiga, 2014

Uporabniška ocena: / 1
SkromnoOdlično 

murakamiHaruki Murakami je med slovenskimi bralci že dodobra poznan avtor. Brali smo njegove uspešnice, kot so Norveški gozd, Ljubi moj Sputnik, Kafka na obali in tokrat Kroniko ptiča navijalca, ki je izšla že v prejšnjem tisočletju. Na police naših knjigarn je knjiga našla svojo pot leta 2014 ko smo dobili slovenski prevod Iztoka Ilca.

V japonski literaturi tega stoletja se večkrat poraja vprašanje, kaj sploh pomeni biti Japonec v odklonu od tradicionalne kulture po nasilni preteklosti druge svetovne vojne. Čeprav je Murakami danes najprepoznavnejši predstavnik japonske besede, pa ga bi zlahka umestili med pisatelje zahodne Evrope. Likom v romanu dneve popestrijo note Boba Dylana, kosijo špagete in se identificirajo kot predstavniki pop kulture. 

 

 

Delo Kronika ptiča navijalca je sestavljeno iz treh knjig: Tatinska sraka, Ptič prerok ter Lovec na ptiče, ki se delijo na izvirno zasnovana poglavja. Obsežna zgodba, ki smo ji lahko priča ob branju romana, predstavlja preplet detektivke, prekopavanja skrivnosti druge svetovne vojne ter razpadajočega zakona. Čeprav odpira prenekatero temo, Murakamijevo pisanje ne deluje izumetničeno ali prisiljeno. V romanu naravno vstopimo v njegov prozni svet, ki nas posrka vase preko mirnih, ambientalnih besed.

 

 

V to obširno umetnino nas popelje pripovedovalec, Toru Okada. Šele pred kratkim je pustil svojo službo, ki mu več ni ustrezala, saj se ni počutil izpopolnjenega. Njegova žena, Kumiko je bila urednica revije in je zato zaslužila dovolj za oba. Brezdelje Toruu ne ugaja, kljub temu pa ničesar ne spremeni. Medtem, ko je Kumiko v službi, Toru veliko bere in kuha – deluje, kot da bi pred življenjem že dvignil roke ter izobesil belo zastavico. V osmišljanju svojega časa ne razmišlja, kako drastično se mu vsakdan lahko še spremeni. Ko premleva izgubo službe ter mačka, nepričakovano izgine tudi ljubezen njegovega življenja, ki za to ni imela nobenega očitnega povoda. Tekom zgodbe spozna mnogo oseb, ki mu pomagajo ali pa zavirajo napredek in z njimi se razvija ali nazaduje tudi roman.
Avtor nam ponudi več zgodb, ki se odvijajo na povojnem japonskem območju. Toru jih spoznava preko nenavadnih dialogov, ki se vzpostavijo nenadno, a ne vsiljivo. Najbolj prepričljivi govorijo o drugi svetovni vojni, kar ustvarja kontraste med sodobnostjo ter preteklostjo, japonski vrvež pa začutimo le v odtenkih. Liki, ki jih Toru spoznava skozi roman, živijo prav tako izolirana življenja kot on sam – posamezniki prikazujejo specifične lastnosti, ki nam jih protagonist kot svoje razkazuje v vsakodnevnem življenju.

 


Avtor Japonsko zariše kot državo, ki je zašla s tirnic in nosi prenekatero breme. Pogled na destruktivno vojno silo nam ponudi preko vojnega veterana Mamiya, ki je sicer preživel drugo svetovno vojno, a vseeno čuti, da mu je bilo s prisotnostjo na bojnih poljih življenje odvzeto. Osebe, ki jih Okada sreča v svojem »iskanju izgubljenega časa«, so izjemno močne, kar razkrije kontraste med protagonistom ter stranskimi osebami. Junak se nam sicer predstavi kot pasiven, izoliran lik, a ga Murakami z unikatno rabo jezika spodbudi v aktivne dialoge.

 


Roman poraja ključna vprašanja o našem obstoju, ljubezni, sovraštvu ter jih prikaže preko sanj, spominov na vojno, pisem ter drugih nosilcev misli glavnega junaka. Toru prikaže življenje posameznika, ki živi v lastni resničnosti, zaradi česar že sebe težko razume in pozna. Dialogi, ki jih začinijo stranski liki s svojimi zgodbami, nam otežijo dojemanje resničnosti, ki jo avtor le nakaže, a ne potrdi. Skozi prebrano se zdi, da avtorju ne bo uspelo razrešiti vseh skrivnostnih dejanj, ki jih je zadal bralcu, kar se na koncu uresniči. Ljudje in skrivnosti se ves čas potikajo okoli Torua. Ko se že zdi, da bo končno prišel do zaključka, mu življenje pokaže hrbet in spet je izgubljen. Težko se osredotoči nase in na svet okoli sebe, zato roman ne izpelje popolnoma zadovoljujočega konca, kljub temu pa so izvirnost ter bogati liki močne lastnosti Kronike ptiča navijalca. Murakami nas postavi v tekoč besedni ambient, ki je konstanten preko celotnega romana.

 

Klara Zupančič

Deli

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.