Takšne zmajske – Goran: legenda o zmaju. Primož Suhodolčan. DZS, 2017. Ilustriral Matej de Cecco. (Veronika Šoster)

Uporabniška ocena: / 3
SkromnoOdlično 

MjAxNy0wNy0yOCAxNDozNToxMC4wPrimož Suhodolčan je bil ob pravem času na pravem mestu; sredi največje košarkarske evforije v zgodovini samostojne Slovenije je v kinematografe prišla ekranizacija njegove mladinske uspešnice Košarkar naj bo! (1994), knjigarne pa je zavzela čisto sveža slikanica Goran: legenda o zmaju, ki predstavi Gorana Dragića. To pa ni njegova prva športna biografija, transformirana v pravljični format, lansko leto je bila namreč v fokusu Tina Maze in knjiga Tina in medvedja moč, zamenjal pa se je ilustrator, po Gorazdu Vahnu se je pri Goranu in zmajih izkazal Matej de Cecco (Šnofijeva druščina).

Čeprav se zdi, da zmaj ni ravno najbolj izvirno bitje, ki lahko nastopa v pravljici, je v tem primeru zelo na mestu. Bitje, ki terorizira princese in ustrahuje prince, dobi v Suhodolčanovi zgodbi novo vlogo – tokrat ga ni treba premagati, ampak z njim sodelovati. Obenem je zmaj simbol Ljubljane, od koder Dragić prihaja, prav tako pa je Dragon njegov vzdevek. Legenda o zmaju dobi tako čisto drugačen pomen. Sama zgodba je preprosta, pravzaprav preveč preprosta, kar je tudi največja pomanjkljivost knjige. Deček Goran bi namreč rad igral košarko s starejšimi fanti, a se ti iz njega norčujejo, zato mu na pomoč priskoči zmaj Zmajc, ki ga postavi za kapetana svoje zdolgočasene in lene zmajske košarkarske ekipe. Košarkarska tekma se konča zmajski ekipi v prid in Goran premaga svoj strah pred nasprotnikom, pa kakršenkoli že bo. Zgodba ne prinaša ničesar novega ali svežega, kakor smo od Suhodolčana sicer vajeni, ne ponudi nobenega dodatnega zapleta, česa nepredvidljivega ali pa vsaj zanimivega lika, ki bi ukradel pozornost. Zmajev je za skoraj celo košarkarsko ekipo, a so preveč karikirani in vsak s po eno prepoznavno lastnostjo (debel, visok, močan, hiter ...), zato ne pridejo do izraza in so bolj kulisa. Glavni zmaj, ki je v Goranovi zgodbi vseeno bolj v ospredju, pa tudi ni polnokrven lik, ampak bolj motivacijski govorec (»Goran, karkoli se bo zgodilo jutri, zapomni si: Ujemi žogo, občuti žogo, podaj, zadeni koš!«), pa tudi razvoj Goranovega lika je neprepričljiv; pred starejšimi fanti je prestrašen, skupina zmajev pa ga niti malo ne zmede, čeprav se enako norčujejo iz njega, ampak takoj prevzame kapetanski položaj, jih trenira, spravi v formo in vodi skozi tekmo. Bolj kompleksna obdelava bi lahko ponudila neprimerno boljši rezultat.

Bolj zanimivo je namreč vse tisto, kar zgodbo obkroža. Tu so seveda prepoznavne ilustracije, ki tekst spremljajo (lahko bi jih bilo celo več, sploh pri odločilni tekmi, ki se kar cela odvije brez ene same podobe) in ga naredijo živahnega, navihanega, energičnega. Humoren dodatek so tudi »klubske izkaznice« zmajev, na katerih so poleg fotografije še standardni podatki o igralcu (vzdevek, starost, igralni položaj ..), na koncu zgodbe svoji izkaznici dobita tudi avtor in ilustrator. Knjigo otvori iskren Goranov nagovor, ki izpostavi: »marsikatere vrednote, ki so poudarjene v pravljicah, veljajo tudi v košarki: ekipni duh, marljivost, sprejemanje porazov in prijateljstvo.« Predstavljena je tudi »Goranova pot zmajske legende«, ki vključuje seznam klubov in njegovih dosežkov, pa tudi pravila košarkarskega kampa, ki ga Dragić vodi. Pohvalno je, da knjiga košarko približa, da pokaže, kako pomemben je ekipni duh, kakšno težo ima vztrajanje in trdo treniranje, da res pokaže vse, kar Dragić v resnici zagovarja in za čimer stoji, vseeno pa ne bi bilo nič narobe, če bi Suhodolčan namesto izvajanja prostih metov raje izbral fintiranje, pick and roll ali pa celo zabijanje.

Informacije o knjigi so dostopne na spletni strani založbe.

 

Avtorica: Veronika Šoster

Deli

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.