Pisma proti e-mailom – Becky Albertalli. Z ljubeznijo, Simon. & Jenny Han. Vsem fantom, ki sem jih kdaj ljubila. Učila International, 2019. / Veronika Šoster

Uporabniška ocena: / 1
SkromnoOdlično 

vsem-fantom-ki-sem-jih-kdaj-ljubilaz-ljubeznijo-simon-trda-vezavaŠestnajstletna Simon Spier in Lara Jean Covey imata veliko skupnega. Oba sta protagonista mladinskih romanov, ki sta iz samostojnih knjižnih uspešnic prerasla v knjižni seriji – Z ljubeznijo, Simon je dobil nadaljevanje Leah brez ritma; Vsem fantom, ki sem jih kdaj ljubila, pa sledita še knjigi P. S. Še vedno te ljubim in Vedno tvoja Lara Jean. Oba sta leta 2018 dobila tudi svoja filma. Vsebinsko gledano gre pri obeh romanih za ljubezensko zgodbo, prav tako sta oba rahlo pocukrana, a vseeno ne prestopata meje banalnosti in govorita o stvareh, ki mlade zanimajo. Pri obeh so v ospredju družinski člani in ožji krog prijateljev, odvijata pa se pretežno doma in v srednji šoli. Oba se spogledujeta s prvo uresničeno simpatijo in obema se zaplete pri pisni komunikaciji. Ravno zaradi toliko podobnosti je zanimivo, kako uspe biti Simonu veliko bolj prepričljiv in manj klišejski.

Že iz same zasnove je razvidno, v katero smer bo šla katera izmed knjig. V Vsem fantom, ki sem jih kdaj ljubila Lara Jean takoj prizna, da je napisala po eno pismo za vsakega fanta, ki ji je bil kdaj všeč, in njena sestra jih iz trme pošlje naslovnikom. Vse skupaj deluje rahlo zastarelo in preveč klasično romantično, medtem ko je Simon totalno aktualen, saj se ukvarja z izsiljevanjem, nevarnostmi spleta in vprašanjem zasebnosti oziroma s tem, kaj za gejevskega mladostnika pomeni, da bo proti svoji volji razkrit. Vidi se, da je Z ljubeznijo, Simon napisana danes, tudi simpatijo si Simon najde na Tumblrju, Lara Jean pa se seveda zagleda v soseda in nekoga, ki ga pozna že celo življenje. Tudi Simonov razvojni lok je bolj dodelan, saj se njegova prepričanja lomijo, spreminjajo, odziva se na okolico in nasploh osebnostno raste, Lara Jean pa ostaja čisto enaka, poleg tega se obnaša popolnoma infantilno in se kakšno tretjino knjige (oziroma kar vseh treh!) posveča peki slaščic in sanjarjenju o fantih, kar je za bralca popolno zapravljanje časa.

Zaplet pri Lari Jean je humorno situacijski, saj se po odposlanih pismih sooča z vsemi starimi simpatijami, ki mislijo, da so pisma sveža, za »obrambo« pred njimi, sploh pred sosedom Joshem, pa si omisli fanta. V sodelovanje prepriča najbolj prikupnega fanta na šoli, Petra Kavinskega, kar deluje še kar prikupno in celo pogumno uporniško glede na njen značaj, sploh ko sestavljata pogodbo s pravili, kaj bo in kaj ne bo v tej zvezi dovoljeno. Je pa Kavinsky na žalost hodeči kliše – čudovit športnik, na katerega se lepijo vse punce, on pa ima po nekaj straneh seveda oči samo še za sivo miško Laro Jean. Škoda je, da Han ne gradi bolj kompleksnih značajev ali pa se vsaj posluži kakšnega nepričakovanega obrata. Tudi trenutek, ko problematizira drugačnost, je osamljen in hitro mine, saj je mlada ljubezen očitno pač tisto, kar mora ostati v fokusu romana.

Pri Simonu pa je situacija veliko bolj resna, saj ga začne sošolec Martin izsiljevati, da bo vsem povedal o njegovi spolni usmerjenosti, ker na šolskem računalniku po naključju najde dopisovanjem med Simonom in njegovo simpatijo Bluejem. Ker se Simon ni razkril še niti lastni družini, je pritisk nanj neznosen, grožnja ga čisto ohromi. Pa sploh ne gre za to, da bi se bal, če ga bodo doma sprejeli, ampak je naveličan tega, da bi sploh moral kaj narediti v zvezi s tem: »Se ti ne zdi, da bi se morali vsi razkriti? Zakaj je heteroseksualnost privzeta? Vsi bi morali oznaniti, kako so usmerjeni, in to bi moralo biti neprijetno za vse, ne glede na to, ali so hetero, geji, lezbijke, bi ali karkoli drugega.« Gre za realen prikaz mučne situacije, dopisovanje med fantoma pa se skozi zgodbo dobro stopnjuje, saj sramežljivo in previdno postaja vedno bolj sproščeno in intimno. Tudi stranski liki, ki jih je v obeh knjigah obilica, so bolje izdelani pri Simonu, vseeno pa bi lahko o njih izvedeli še malo več.

V vseh ozirih je torej Z ljubeznijo, Simon bolj posebna in kvalitetnejša knjiga. Gre za aktualno in tematsko pomembno zgodbo z bolje izdelanim protagonistom. Tudi odnosi so bolj razdelani, liki pa imajo lastne značaje, ki niso samo tipski kot pri Lari Jean (ljubosumna bivša punca, krasni športnik, nedolžna tiha miška, prijazen sosed ipd.). Tudi ko pri Simonu naletimo na klišeje, se iz njih skoraj metafikcijsko zafrkava, medtem ko je pri Lari Jean vse smrtno resno, čeprav zlajnanih prizorov, oseb in celo replik kar mrgoli. Zelo dober dodatek pri Simonu so tudi spremna beseda, intervju z avtorico in sploh seznam slovenskih spletnih strani, kamor se lahko mladi obrnejo po več informacij. Je pa res, da je obema avtoricama uspeh očitno zadišal, saj sta spisali prav prisiljena nadaljevanja. Albertallijina Leah celo poruši nekatere stvari, ki so bile v Simonu zastavljene, Han pa s preostalima knjigama trilogije pravzaprav poveličuje nevarne vzorce strupenih razmerij. Včasih je pač bolje pristaviti piko. V boju med pismi in e-maili pa je treba priznati nadvlado slednjih.

Podatki o knjigah na spletni strani: Z ljubeznijo, Simon / Vsem fantom, ki sem jih kdaj ljubila.

 

Avtorica: Veronika Šoster

Deli

 

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.