Impro gledališče: mademoiselle Liza, Doktor S in Krvavi se predstavijo

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

legomanTrubarjeva hiša literature je v soboto, 24. januarja 2015 gostila tri prav nenavadne pisatelje: mademoiselle Lizo, ki je predstavljala uspešni priročnik o gojenju provansalskih zelišč, Doktorja S z njegovo najnovejšo kriminalno uspešnico in pa Krvavega, pisatelja knjig za otroke, z zgodbo o fantastičnem svetu lego kock. Gostujoči pisatelji so svoje knjige pisali kar na odru med samim dogodkom, s predlogi pa so jim pomagali obiskovalci.

Zveni nenavadno? Pravzaprav niti ne, če povem, da so se v avtorje in ostale, ki so pomagali pri »pisanju« zgodbe, namreč prelevili člani improvizacijske skupine Ej, mopped!, ki je s svojo predstavo z naslovom Bestseller že drugič nastopala v Trubarjevi hiši literature. Tokrat so skupino zastopali Nejc (ki je prevzel tudi vlogo moderatorja), Andraž, Saša, Anja, Miha in Blaž. Ker je v improvizacijskem gledališču pomemben element vsakega šova tudi publika, smo gledalci izmed nastopajočih kandidatov izbrali tri »pisatelje« in jim določili psevdonime, žanr pisanja in po eno značajsko posebnost; kot vsi vemo, so umetniki malo posebni ljudje. Naloga se je izkazala za zelo zabavno; pred nami so se torej kar naenkrat znašli ljubiteljica zelišč Liza iz francoske Provanse, Doktor S z bipolarno motnjo in pa s travmami iz otroštva zaznamovan Krvavi.

 


»Pisatelji« so nam drug za drugim predstavljali svoje bestsellerje; medtem ko so pisali svojo knjigo, so preostali kolegi iz skupine pred nami na odru zaigrali njeno vsebino. Stvari pa so, kot se za impro dogodek tudi spodobi, velikokrat ubrale povsem nepričakovano smer.

 


Mademoiselle Liza nam je tako natančno popisala, kako se s pomočjo zdravilne moči provansalskih zelišč uspešno znebimo strahu pred višino in tako na vrhu Mont Blanca posadimo nasad žajblja. Zaupala nam je celo, kako lahko spet pridobimo srce svoje prve srednješolske ljubezni, ko jo zopet srečamo pri sestopu z Mont Blanca. Predvsem gre za blagodejne učinke materine dušice, ki pomaga pomiriti njenega besnega zaročenca.

 


Doktor S se je zadeve lotil bolj skrivnostno - v skladu z detektivskim žanrom. Na ozki ulici med nevihtno nočjo so se namreč srečali prestrašeno dekle in dva zelo sumljiva prodajalca. Po prerekanju za stranko se je nebo nenadoma pooblačilo in udarila je strela, eden izmed moških se je zgrudil na tla z nožem v prsih. Stvar se začne zapletati – kdo je storilec? Zdi se, kot da košček špageta poleg trupla kaže na drugega prodajalca, ki pa umor vztrajno zanika …

 


Tretji avtor, Krvavi, se je predstavil s svojo »skorajda nenasilno« zgodbo za otroke, kjer se malemu Filipu začne sumljivo kolcati. Mama kmalu ugotovi, da je pogoltnil lego kocko; pa ne samo ene, ampak cel set! Filip se kmalu tudi sam začne spreminjati v eno izmed njih, začuda pa se mama in oče odločita, da to sploh ni nujno slabo, ker posledično njun sin sploh nikoli ni več lačen in na splošno ne zahteva prevelike nege. Vseeno se Filip kmalu znajde v lego svetu, ki pa je v resnici poln nevarnosti, kar kmalu spozna tudi njegov oče, ki se – prav tako spremenjen v lego kocko – odpravi za sinom. Vendar pa se zgodba vseeno konča srečno, kot se spodobi za knjigo za otroke. Filip in oče se kmalu spet znajdeta pri mami in zdi se, da so bile vse le grde sanje.

 


Gledalci smo se sproti z glasovanjem odločali, kateri dve zgodbi se morata nadaljevati, in tako sta se v finalni krog prebila mademoiselle Liza in Krvavi. Zmaga je le za las pripadla slednjemu, zato je moderator Nejc poprosil mademoiselle, da nam vseeno predstavi tudi nadaljevanje svoje zgodbe.

 


Dogodek je potekal v izredno sproščenem vzdušju, za katerega je poskrbel tako moderator kot seveda tudi vsi preostali člani šesterice Ej, mopped!, ki so s svojim nastopom pokazali, da jih le redko kakšna stvar preseneti in da se dobro znajdejo v vsaki situaciji. Obljubili so tudi, da se ob priliki zagotovo spet vrnejo.

 

Zarja Vršič

Deli

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.