Predstavljamo: Literatura v živo: ad hoc risba slika poezijo (Lara Paukovič)

Uporabniška ocena: / 3
SkromnoOdlično 

koršičKako gredo skupaj literarura, glasba in poezija? To lahko ugotavljate na seriji dogodkov Literatura v živo: ad hoc risba slika poezijo, ki jih organizira LUD Literatura v soorganizaciji s Trubarjevo hišo literature; prvi je bil v sodelovanju s THL izveden 27. marca. Na vsakem večeru sodelujoči pesniki, ki najprej preberejo svoje tekste, sledi pa glasbena interpretacija, ob kateri gostujoči slikar ali slikarka prelije na papir svojo predstavo o pesmi. Omenjena naloga je na dogodku, ki se je v Trubarjevi hiši literature odvil v petek, 10. aprila 2015, pripadla ilustratorki Alenki Sottler, spremljal jo je Jošt Drašler na kontrabasu, svoje pesmi pa sta v likovno in glasbeno obdelavo ponudila Barbara Jurič in Jure Jakob. 

Tako Drašler kot Sottler sta ob zaključku večera z gledalci delila svoje vtise o izpolnjevanju morda nekoliko nenavadne naloge, ki jima je bila postavljena. Drašler, ki likovnega ustvarjanja ni imel priložnosti videti vse do konca, se je torej pri spremljavi lahko zanašal samo na prebrane pesmi. »Glasba je nekaj drugega kot slikanje. Primoran si spontano reagirati na vsak zvok, se pa spremljava bolj navezuje na interpretacijo, torej na to, kako so pesmi prebrane, kot na vsebino.«, je povedal Drašler. Sottler je, nasprotno, za podlago bolj kot interpretacija služila sama vsebina. Ob komentiranju skice, ki je nastala ob poeziji je Barbara Jurič dejala, da se ji je zdelo smiselno, da njene pesmi ilustrira na že uporabljenem papirju – opazila je namreč, da združujejo protislovne občutke, občasno se v njej torej povezujejo elementi, ki sicer niso logično povezani med seboj. 

 

Poezija Jureta Jakoba po mnenju Alenke Sottler motive iz vsakdanjega življenja pripelje do skrajnosti. To je posebej vidno v pesmi Laminat. »Če bi imela več časa, bi poiskala koščke različnih materialov in slikala nanje, da bi ujela duh te poezije.« Namesto tega je risala na karton. Se je pa ob ustvarjanju te druge skice zgodilo nekaj zanimivega – bolj kot po prebrani poeziji je risala po glasbi.


Vse tri umetniške zvrsti se torej, če se znajdejo na istem odru, lepo prelivajo druga v drugo. Le kaj bo nastalo prihodnjič?

 

Lara Paukovič

 

Deli

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.