Antologija tesnobe z Dijano Matković – Davorin Lenko (Andraž Mele)

Uporabniška ocena: / 7
SkromnoOdlično 

THL antologija tesnobeZ novembrom se je v Trubarjevi hiši literature pričel cikel pogovorov o tesnobi v katerem bodo z urednico prihajajoče antologije Dijano Matković svoje najtežje trenutke delili izbrani slovenski in tuji pisatelji. Sama knjiga je sicer šele v procesu nastajanja, posamezne eseje pa je že moč prebrati v reviji Literatura, ki je objavila tudi »O breznu, strahu ter smiljenju samemu sebi« Davorina Lenka, gosta prvega srečanja. V eseju je Davorin tesnobi nadel obraz strahu pred višino, kot najbolj paralizirajoč strah s katerim se sooča, ter ga predstavil skozi trenutek v svojem otroštvu, ko je obtičal na balkonu med pobiranjem perila. Strah je bil tako hud, občutek tesnobe pa tako močan, da se ne spomni, kako je sploh prišel z balkona.

 

 

Dijana je že v uvodnem delu pogovora izpostavila tabuiziranost javnega govorjenja o kompleksnih čustvih, kamor brez dvoma spada tudi tesnoba, ter paradoksalno situacijo, v kateri sta se z Davorinom znašla, saj javno nastopanje pred množico (gledalci smo pridno zapolnili večnamensko sobo Trubarjeve hiše in kukali celo iz sosednjih sob) v njima zbuja prav tesnobo. Razložila je, da Antologija tesnobe ne bo znanstveno-razlagalna knjiga, zato tudi njeni pisci niso strokovnjaki področja, temveč pisatelji, ki se s tesnobo soočajo skozi lastne izkušnje. Zakaj prav pisatelji? Ker je tesnoba nekaj kar nas vsaj občasno doleti prav vse, pisatelji pa ta večkrat težko opisljiva občutja najlepše prelijejo na papir.

 

Lenko je v svojem eseju, ki ga je tudi prebral, izpostavil izkustvo avtopilota, nekega podzavestnega gonila, ki prevzame nadzor v trenutku najhujše krize – gonilo, ki ga je varno spravilo z balkona. To obliko tesnobe je opisal kot nezaupanje samemu sebi, strah pred neracionalnim vzgibom, da bi skočil z balkona ali zakričal v popolnoma tihem prostoru, strah, ki je tako močan, da si ga podredi le močnejša odvisnost od kajenja, zaradi katere si je uspešno udomačil prvi kvadratni meter domačega balkona. Le prvi meter, nič več.

 

Prvi problem ubesedovanja tesnobe je že zaznavanje simptomov, saj je že za to potrebno obdržati dokaj trezno glavo. Lenkov strah pred višino se realizira z nagibom perspektive, zoženjem vidnega polja in občutkom, da ga čuti puščajo na cedilu, kar še dodatno pospešuje zdrs po navzdol obrnjeni spirali tesnobe. Strah preglasi razum do stopnje, v kateri ni več prepričan ali je problem le v njegovi perspektivi ali pa se svet okrog njega res spreminja. Fobije na prvi pogled izgledajo sebične, saj zvirajo v nagonu za samoohranitev, vendar Lenko to idejo zavrača, saj doživlja enake simptome, če je višini izpostavljen on ali kdo drug v njegovi prisotnosti – tesnobo sproži že mačka na okenski polici ali čistilec oken na posnetku.

 

Kljub vsem težavam, ki spremljajo tesnobo, pa se pisatelju zdi, da ga je ta skozi življenje ključno oblikovala in je povsem prepletena z njegovo osebnostjo. Dokaz je njegov s Kresnikom nagrajen roman Telesa v temi, za katerega je inspiracijo črpal iz fobičnega strahu pred rakom na modih. Čeprav je uspel strah preliti na papir, pa ne verjame, da je pisanje lahko zdravilno – tesnoba ostaja, morda pa se skozi pisanje z njo lažje spoprijemamo. Kljub resni in na trenutke moreči tematiki pogovora, pa ga je Lenko končal v svetlejši luči: negativni genezi Teles v temi iz strahu pred rakom bo sledil roman, ki se je rodil iz ljubezni.

 

Avtor poročila: Andraž Mele

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.