2. Literarno-filmski kombo: Kosajte se s Kosom! (Andraž Mele)

Uporabniška ocena: / 1
SkromnoOdlično 

THL kosajte se s kosom

Z lanskim novembrom se je v Trubarjevi hiši literature v sodelovanju s študentskim portalom Koridor pričel cikel večerov Kosajte se s Kosom. Recept za ta dogodek, ki je očitno uspešen, saj je 13. januarja Trubarjevo hišo literature napolnil že drugič, bi se glasil nekako takole: zmešajte ljubezen do literature in pisanja s kratkim izsekom iz filma slovenske neodvisne produkcije, dodajte ščepec literarne teorije razložene s strani samega Janka Kosa, obrnite kolo literarnih žanrov, pišite trideset minut pod visokim pritiskom in – voila!

 

Improligaš Rok Bohinc je zbrane gledalce pozdravil in ogrel z bučnimi aplavzi in šalami o študentih Filozofske fakultete (ki smo predstavljali večino publike), nato pa so si tekmovalci Enisa, Nejc, Jona in Julija izžrebali svoje tekmovalne žanre. Sledil je filmski del, kjer smo si ogledali film Petra Bizjaka z naslovom Diego Menendes: The Early Years, meta dokumentarec v katerem režiser predstavi filmskega ustvarjalca Diega Menendesa, njegovo delo, pa tudi sam proces ustvarjanja dokumentarnega filma. Diego ter njegov stalni sodelavec Denis Prvulović sta se večera udeležila kot gosta, režiser filma pa kot član žirije, v kateri sta se mu pridružila še pisatelj Samo Petančič in Koridorjeva urednica Lara Paukovič.


Tekmovalci so se po kratkem izseku filma lotili pisanja, med tem pa se je na odru Roku pridružil Sašo Stare pri impro gledališki predstavi. Z uprizarjanjem zmenka s shizofreno osebo in pogovora med Fickom in Pikinim Konjem sta vse zbrane dodobra nasmejala, kljub temu, da je bilo sodelovanje publike malce sramežljivo. Ko je čas pisanja pretekel, je vsak tekmovalec prebral svoj literarni prispevek, za osnovo katerega jim je služil nekaj minutni filmski izsek pogovora na postaji LPP in vizažistkinih priprav na snemanje. Režija se je soglasno odločila za idilo Enise Hušić, v kateri je priprave filmske ekipe povezala z naivno preprostostjo podeželske vasi, vključila pa je tudi ljudske običaje, kar je tekst dobro zasidralo v žanr idile in s tem prepričalo žirijo.


Formalnemu delu je sledil sproščen pogovor in izrekanje čestitk ob kozarcu vina. Naslednjič se bodo tekmovalci pomerili že 16. februarja, zmagovalci vseh krogov pa se uvrstijo na finalni majski dogodek.

 

Avtor poročila: Andraž Mele

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.