Zmenek z glasbo in besedo – Kavaret (Klara Zupančič)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

THL zmenek z glasbo in  besedo

Prvi letošnji Zmenek z glasbo in besedo je zaznamovala slovenjgraška zasedba Kavaret. Serijo tovrstnih dogodkov so gostitelji označil kot »serijo literarno-glasbenih dogodkov, ki pod streho Trubarjeve hiše literature združuje koncertne večere, pogovore o glasbi in glasbenem ustvarjanju. Glasbenik in vsestranski literarni ustvarjalec Matej Krajnc bo na »Zmenkih z glasbo in besedo« prepletal zgodbe kantavtorjev, glasbenih založnikov, avtorjev besedil, domače in tuje glasbene scene, ... in gostil zanimive goste.«

 

Alina Hirtl (vokal, kitara, flavta), Gregor Kragelnik (kontrabas) in Jernej Hartman (tolkala, cajon) se glasbeno udejstvujejo vse od leta 2014, ko so začeli pripravljati aranžmaje za festival Urška. Ko ne ustvarjajo avtorskih besedil, se kovanja skladb lotijo po že napisanem in tako izrazijo vtise z melodijo in ritmom. Kot je bilo očitno že po prvih odigranih skladbah, so Kavaret žanrsko nedoločljivi, spominjajo pa na velikopotezne Čompe, ki so svoj material črpali iz poezije Daneta Zajca. Zasedba se omejuje zgolj z nivojem glasbenega znanja, ne pa tudi z zvrstmi in določeno glasbeno usmerjenostjo.

 

Alina Hirtl je po dogodku povedala, da skupino »čaka kar nekaj projektov. Snemala se bo zgoščenka programa festivala Urške, in najverjetneje še naš lasten album. Čaka nas tudi sodelovanje z mladim slovenskim avtorjem Jernejem Kusterletom, za katerega bomo ob izidu zbirke uglasbili nekaj pesmi. Poleti bomo nastopili na festivalu Neretvanske Vedrine v BiH in se hkrati poklonili pesniku, boemu, prijatelju Admiralu Mahiču, ki je umrl lansko leto. Režiser Tomo Novosel se je že lotil snemanja dokumentarnega filma o njem, v katerem bomo lahko slišali tudi zasedbo Kavaret.« Vokalistka je še dodala, da so v lanskem letu odigrali le en samostojen koncert in da so običajno bolj del nekega večjega kulturnega konteksta – festival Urška, natečaj Mentorjev Feferon, Pesniška olimpijada in razni kulturni dogodki v domači občini.

 

Koncert v Trubarjevi hiši literature je bil primeren ambientu, ki ga takšen prostor nudi. Odpira pa se vprašanje, kako bi zasedba delovala na večjem odru, tudi izven primeža literarnih dogodkov, ki so glavna postojanka Kavareta. Zdi se, da pri samostojnem avtorskem delu posegajo po pretežno pop ritmih in liričnih besedilih ter oboje prepletajo z rabo slovenskega in angleškega jezika. Za razliko od poljudne naravnanosti avtorskih skladb, s pomočjo poezije drugih avtorjev odkrivajo in predstavljajo globočine, ki jih ponujata tako glasba kot beseda.

 

Avtorica poročila: Klara Zupančič

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.