Pogovorni večer: Lucija Mulej Mlakar – Tatjana Pregl Kobe (Katarina Kogej)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

thl Lucija Mulej Mlakar

Na kakšen način je mogoče povezovati znanost z duhovnostjo? Kako se tovrsten pristop k duhovnosti razlikuje od receptov za uspeh, ki jih na seminarjih ponujajo raznorazni guruji in motivacijski govorci? Kakšno odgovornost ima nekdo, ki trdi, da ljudem lahko pomaga? Takšna in drugačna vprašanja so bila tema tokratnega iz serije pogovornih večerov v Trubarjevi hiši literature, ki se je odvil v četrtek, 28. januarja s pesnico in publicistko Tatjana Pregl Kobe ter gostjo, doktorico sociologije znanosti in poslovno antropologinjo Lucijo Mulej Mlakar, avtorico knjig Onkraj razkritja materialno-duhovnega sožitja, Skrivnost: zakaj ne deluje pri vas? ter najnovejše, v letu 2015 izdane Heroji: odgovorno duhovni vs. duhovno udobni. Omenjena dela so služila kot izhodišča za pogovor, a smo tekom vseskozi dinamičnega dialoga precej več izvedeli o avtorici sami ter o načinu njenega pristopa k svojemu delu.

 

Za začetek je Tatjana Pregl Kobe iz ene izmed knjig prebrala krajšo predstavitev gostje večera, ki med drugim predava kot izredna profesorica na GEA Collegu, nudi svetovanja podjetnikom, vodi osebne treninge ter pripravlja motivacijske delavnice. Moderatorko je zanimalo, kaj jo je pripeljalo do te točke oziroma kaj je botrovalo k izbiri ter nadaljevanju študija. Lucija Mulej Mlakar je na to odgovorila, da se je že od nekdaj zavedala svojega posebnega talenta, t.j. karizme in zmožnosti globokega uvida v ljudi. Poudarila je, da je bila vedno tudi zelo radovedna in je tekom študija ves čas brala ter postavljala vprašanja, zaradi česar so jo profesorji opazili, kar ji je kasneje omogočilo nadaljnje raziskovanje. Ob tem je še izpostavila, kako pomembno je, da tvoj talent opazijo drugi, da se ga sploh prične razvijati. Kar se pa pisanja knjig tiče, jo je po njenih besedah k temu prignal predvsem notranji vzgib, zaradi katerega mora energijo preliti na papir. Pri vsem tem je izredno pomembna tudi samodisciplina. Kot rezultat tega, je še povedala, čuti tudi dolžnost, da svoje talente predaja naprej.

 

Na tej točki je Tatjano Pregl Kobe zanimalo, kateri ljudje se sploh obrnejo nanjo po pomoč in ali pri tem morda prevladujejo ljudje iz določenih poklicev. Lucija Mulej Mlakar je odgovorila, da so kategorije njenih strank različne, v glavnem pa so to ljudje, ki jim je zmanjkalo izgovorov oziroma alternativ. A ker sama predaja znanje o etičnih stvareh, ki so precej radikalne, se vsi vedno ne izkažejo za primerne kandidate za svetovanje. Ob tem se je navezala na eno izmed tem knjige Heroji, duhovna odgovornost, saj, kot je povedala, živimo v dobi, ki jo zaznamuje predvsem ogromna količina izbire, kar pomeni, da obstaja veliko možnosti tudi glede pomoči, ki jo bodo ljudje iskali. Poudarila je, da se sama svoje odgovornosti zaveda in ljudem poskuša prvenstveno ponuditi stabilnost, ne pa bližnjice do ugodja. Ljudem poskuša predati živo znanje, kot ga je poimenovala, ki ima v nasprotju z mrtvim oz. enciklopedičnim znanjem zmožnost človeka preobraziti. Metode, kako to počne, razvija sproti, vsekakor pa od svojih strank vedno pričakuje, da bodo same nosile svoja bremena. V šali je dejala, da stranke od nje ne dobivajo nikakršnih »bombončkov«, temveč prej – klofuto. Za svoj vzor je izpostavila stare Grke, ki so od vsega najbolj cenili zmernost in čistost uma, za to, da lahko slednje ohrani pri sebi, pa pri svojem delu vedno ostaja odgovorna najprej do sebe ter ne vlaga svojega truda v stvari, ki ne bodo prinesle rezultatov. In ravno ogromni dobitki za malo vloženega truda so ena izmed stvari, ki se jih na veliko obljublja udeležencem določenih seminarjev avtorjev svetovnih prodajnih uspešnic, na katere hodijo, kot je povedala, predvsem ljudje višjega sloja, saj so ti seminarji lahko tudi zelo dragi. Med svojim in njihovim delom je kot še eno ključno razliko izpostavila to, da imajo motivacijski govorci vedno polna usta svojih osebnih izkušenj, medtem ko sama svojim strankam tega nikoli ne razlaga. Kritičnost se na teh seminarjih povsem izgubi, sama pa, je poudarila, ljudem poskuša pomagati predvsem tako, da jim pomaga poiskati talente in jih na takšen način spremeniti.

 

Tatjana Pregl Kobe je nato postavila vprašanje še v zvezi s terminologijo iz Herojev, ki se ji je zdela zanimiva. Sledila je razlaga pojava časovnih lukenj – občutka, da nam čas izginja – ter časovnih žepov, ko se zdi, da čas pridobimo. To se dogaja zaradi tega, je povedala Lucija Mulej Mlakar, ker smo ljudje izgubili svojo občutljivost za cikle. Sama se zelo zanaša na svoj notranji občutek za čas in zna počakati na pravi trenutek, zaradi česar ima časa za pomembne stvari vedno dovolj.

 

A ker se je čas za pogovor vendarle počasi iztekal, je voditeljica svojo gostjo prosila še, če lahko pove nekaj besed o svojih delavnicah, ki jih organizira z v okviru svojega podjetja Molga. Izvedeli smo, da se delavnice ne ponavljajo, organizira pa se jih približno osemkrat na leto, preden pa se nekdo želi prijaviti nanje, mora sama presoditi, da je za tovrstno delo sploh primeren. Izvedeli smo še, da se bo v svoji naslednji knjigi, ki jo pripravlja, posvetila tudi seksualni energiji, za pogovor o kateri tokrat žal ni bilo dovolj časa, kot bi si ga tema zaslužila, tako da sta sogovornici družno sklenili, da bo o tem bolje razpravljati kdaj drugič. Za zaključek je Lucija Mulej Mlakar še enkrat ponovila misel, da je pri delu ne vodi znanstvena ambicija, temveč predvsem poslanstvo, notranji klic in odgovornost, ki jo čuti do svojega dela.

 

Avtorica poročila: Katarina Kogej

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.