Literarno-filmski dogodek: Kosajte se s Kosom! (Anja Grmovšek)

Uporabniška ocena: / 2
SkromnoOdlično 

THL kosajte se s kosom

V Trubarjevi hiši literature se zdaj že stalno in s težko pričakovano odvijajo mesečna literarno-filmska srečanja, ki jih v sodelovanju z Impro ligo pripravlja Koridor – križišča umetnosti. V torek, 16. februarja, se je dogodek Kosajte se s Kosom! odvijal že tretjič.

 

Tekmovalci se med seboj pomerijo v pisanju proznega izdelka, ki ga pogojujeta dva ključa. Prvi je vrteče kolo žanrov, ki tekmovalcem določi literarni žanr Janka Kosa na podlagi njegove Literarne teorije, drugi pa petminutni odlomek kratkega filma domače produkcije, ki tekmovalcem pri pisanju služi kot iztočnica in inspiracija. Tokrat smo si ogledali kratki film Jašek, režiserja Urbana Zorka, ki je bil tudi eden izmed žirantov pri ocenjevanju tekmovalcev. Tričlansko žirijo je poleg stalne žirantke, Koridorjeve literarne urednice Lare Paukovič, sestavljal še pisatelj in scenarist Žiga Valetič.


Kolo je tokrat namenilo pisanje v žanrih groteske, pravljice in (dvakrat) basni. Ko so tekmovalke Anja Longeeka, Nina Kremžar, Nina Zupančič in Vida Voglar spretno in urno zapisovale svoje zamisli, smo si obiskovalci v celoti ogledali film o moškem, ujetem v kanalizacijskem jašku, in se zabavali ob improvizacijah Roka Bohinca in Nejca Šmita.


Žirija je za zmagovalno zgodbo razglasila basen Vide Voglar z naslovom O pekinezerju in pitbullu, ki se je skupaj z zmagovalci preostalih večerov uvrstila v majski finale. Naslednji dogodek serije Kosajte se s Kosom! bo v Trubarjevi hiši literature 22. marca, vse zmagovalne zgodbe pa si lahko preberete na spletni strani Koridor – križišča umetnosti. 

 

Avtorica poročila: Anja Grmovšek

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.