Mazohizem - utopija - umetnost (Klara Zupančič)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

THL mazohizem utopija umetnost

Predavanje z naslovom Mazohizem - utopija - umetnost sta vodila Izidor Barši in Kaja Kraner. Ob zgoščeni razlagi termina pa se je predvajal film Sick: The Life & Death of Bob Flanagan, Supermasochist z nazornim prikazom umetnika, ki je svoje mazohistične prakse pogosto integriral v lastne performance.

 

Napoved dogodka je obiskovalce pripravil na strokovno predavanje o mazohizmu, o njegovem odnosu do umetnosti (še posebno literature) in razmerju s sadizmom. Predavatelja sta dogodek v Trubarjevi hiši literature gradila na najbolj pomembnih predstavnikih in piscih - Masochu, Sadeu, Deleuzeu in Freudu. Mazohizem je žal v večini primerov navzočen le v razmerju s sadizmom, a je ta povezava velikokrat narobe razumljena.


Po Mednarodni klasifikaciji bolezni Svetovne zdravstvene organizacije je mazohizem »nagnjenost k spolni aktivnosti, ki vključuje prizadejanje bolečine, ponižanja ali odvisnosti [...][,] [in kjer] je subjekt [...] prejemnik tovrstnih dražljajev«. Gilles Deleuze je izraz izpeljal iz dela Leopolda von Sacher-Masoch-a (Venera v krznu), kjer razlaga Masochevo »deseksualiziranje ljubezni, ob tem pa seksualiziranje celotne zgodovine človeštva«. Skozi Deleuzovo pisanje postane očitno, da je mazohizem veliko bolj subtilen in kompleksen pojav kot samo užitek ob bolečini – sadizem in mazohizem nimata v sami biti pravzaprav nič skupnega – prav tako nimata nič skupnega Sade in Masoch, pisca, iz katerih sta se razvila izraza. Slavna pisatelja se razlikujeta po stilu, filozofiji in temi – skupno pa jima je raziskovanje seksualnosti.

 

Razširjenost in pogosto rabo izraza sadizem lahko razložimo preko Sada, saj je ta za razliko od Masocha veliko bolj nazoren in šokanten, medtem ko je Masoch subtilen – tukaj tudi leži prava razlika med izrazoma – bistvo mazohizma je v suspenzu, pričakovanju, ne pa v samem dejanju.

 

V branje priporočamo:
Masoch: Venera v krznu
De Sade: Stodvajset dni Sodome
Jaša Drnovšek: Mazohizem med psihoanalizo in literaturo
Deleuze: Masochism: Coldness and Cruelty & Venus in Furs
Freud: Tri razprave o teoriji seksualnosti 

 

Avtorica poročila: Klara Zupančič

Deli
 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.