Prihaja pomlad in z njo nove izdaje KUD Sodobnost International! (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 2
SkromnoOdlično 

thl sodobnostV sredo, 14. marca, je v Trubarjevi hiši literature potekala tiskovna konferenca založbe KUD Sodobnost International, ki je predstavila najnovejše spomladanske izdaje. Knjigo Čudežno potovanje Edwarda Tulana ameriške avtorice Kate DiCamillo je predstavil prevajalec Jakob J. Kenda, ki je povedal, da je šlo za poseben projekt in da je knjiga že dolgo časa stala na njegovi polici. Avtorica je sicer ljubljenka ameriškega mladega občinstva, po njegovem mnenju pa je Čudežno potovanje njeno najboljše delo, kar kažejo tudi mnoge nagrade in dober sprejem med bralci. Gre za dober spoj tradicije pripovedništva in specifik globokega Juga. V tej knjigi se vrača h koreninam, gre za klasično fantazijo, in čeprav je bilo prevajalsko zelo zahtevno delo, je bilo hkrati eden izmed največjih užitkov.

Pripoved v verzih za najmlajše, knjigo Pajkodlak in Kresnica, pa je napisala pesnica in pisateljica Simona Kopinšek. Zelo pomembna zanjo je narava, sploh blizu ji je svet žužkov, saj je v otroštvu večino časa preživljala v gozdu, kar ji je dalo čas in priložnost za samoopazovanje. Pesnitev je nastajala zelo dolgo časa, saj je hotela vanjo ujeti večplastnost kozmosa življenja, hkrati pa tudi dimenzijo smrti, ki se iz otroške literature velikokrat izriva, čeprav je čisto običajen del življenja. Ilustratorka Kristina Krhin je povedala, da je tudi njej ta snov blizu, saj se človek prizemlji, če se ustavi in opazuje vrveči svet žuželk in narave nasploh, besedilo pa jo je nagovorilo tako močno, da bi ga z veseljem ilustrirala še večkrat.

V okviru projekta Naša mala knjižnica je izšla tretja izdaja knjige Kako je Oskar postal detektiv Andreja Rozmana Roze, ki jo je ilustrirala Ana Košir. Knjiga je izšla v več jezikih hkrati, pomembna pa je tudi zato, ker je protagonist disleksik. Za konec pa sta bili predstavljeni še dve knjigi za najmlajše poljskega avtorja Przemysława Wechterowicza. Objemi me, prosim je zgodba o očeti in sinu medvedu, ki se na dolgočasen dan odločita podeljevati objeme, gre za izjemno duhovito in prikupno slikanico, ki tudi čustveno opismenjuje otroke, Kura ali jajce? pa spremlja piščančkovo spraševanje, kaj je bilo prej. V prevodu Dušanke Zabukovec pa je izšla tudi slikanica Učiteljica italijanske avtorice Susanne Mattiangeli, ki na prisrčen način predstavlja učiteljice in njihovo delo.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 14. marec 2018

Deli
 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.