Pesniško-pripovedovalski nastop – Neil McCarthy (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 3
SkromnoOdlično 

thl neilNa aprilski petek trinajsti je Ljubljano ponovno obiskal irski pesnik Neil McCarthy, ki je v Trubarjevi hiši literature predstavil svoj pesniški prvenec Stopgap Grace (Salmon poetry, 2018). Z njim se je pogovarjala Veronika Dintinjana, za živahno vzdušje pa je s tradicionalno irsko glasbo poskrbela še skupina Noreia, Neil pa je kot po navadi navdušil s svojo spoken word poezijo.

McCarthy je s pisanjem poezije začel na fakulteti, vedno je namreč zavidal glasbenikom, ki so lahko očarali s svojimi spretnostmi, potem pa je nekoč obiskal večer z odprtim mikrofonom, kjer so nastopali različni pesniki, in začelo ga je zanimati. To ni bila slam poezija, saj je bil njen prihod na Irsko malo kasnejši (okrog leta 2002), pravi šok so doživeli, ko so spoznali recimo ameriško ali pa nemško slam sceno, ki je bila neverjetno razvita. So se pa vseeno kar hitro prilagodili in napredovali. Nekaj časa se je tudi sam preizkušal v slamu, a ga je hitro minilo, ker je ugotovil, da funkcionira preveč po formuli (kdaj se glas zviša, kdaj se tempo upočasni ...), sploh pa ni šlo za normalno govorjen jezik, kar ga je motilo. Pomembnejša mu je namreč povezava s publiko, komunikacija, pesem je zanj pogovor, ne pa grajenje elitističnega zidu, preko katerega se ne da seči, zato se je usmeril v spoken word poezijo, v kateri smo lahko na večeru tudi uživali.

Za knjižni prvenec je potreboval kar 12 let, saj je hotel biti prepričan, da bo knjiga dobra, zato si je vzel čas, našel pa je tudi krovno temo – potovanja in doživljanje domače Irske »od zunaj«. Na naslovnici knjige je Ikar, saj ga je ta zgodba navdihnila, sebe vidi kot Ikarja, ki je poiskal izhod iz labirinta (Irske) in potem strmoglavil v več držav. Naslov zbirke »Stopgap Grace« pomeni nekakšno začasno blaženost, saj je na potovanjih spoznal ogromno dobrih in čudovitih ljudi, a vse je bilo minljivo. Sicer pa so potovanja zaznamovala samo to zbirko, zdaj pa se od takega življenja počasi oddaljuje, ustalil se je na Dunaju, zato imata njegova druga in tretja knjiga (ki sta v večini že končani) popolnoma drugačno temo. Po odgovorjenih vprašanjih publike, veliko smeha in dobre glasbe se je večer končal z druženjem in podpisovanjem knjig.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 13. april 2018

Deli
 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.