Tsssssssssssss, obvezna (bralna) počitniška oprema (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 2
SkromnoOdlično 

thl fejstbukerjiV ponedeljek, 23. aprila, so se v Trubarjevi hiši literature še zadnjič pred poletjem srečali Fejstbukerji, članice bralnega kluba pa so predstavile vsaka svoj seznam priporočenega počitniškega čtiva. Najraje berejo romane, ki imajo napeto zgodbo ali pa takšne, o katerih lahko še dolgo razmišljajo. Izbrale se kar nekaj mladinskih romanov, pa tudi kriminalk in (avto)biografskih romanov.

Prvi priporočilo je knjiga Nikoli ne reci, da te je strah Giuseppa Catozzelle, spada med biografske romane, saj v njem spremljamo zgodbo Samie, ki bi rada tekla za Somalijo, uvrsti se tudi na olimpijske igre, a ker je v njeni državi vojna, se odloči zbežati in konča žalostno, saj utone na begunski poti. Fejstbukerje je najbolj nagovorilo, da gre za resnično osebo, o kateri so lahko tudi kaj prebrale in si ogledale posnetke njenega teka. Sledilo je Mesto sanjajočih knjig Walterja Moersa, gre za fantazijski roman, ki se odvija v »knjižnem« mestu, polno literarnih stvari, bitij in oseb. Naslednji je bil mladinski roman Vse, vse Nicole Yoon, v katerem spremljamo dekle, ki ima zelo redko bolezen, zato ne sme zapustiti svoje hiše, stvari pa se začnejo zapletati, ko se v bližino priseli simpatičen fant. Priporočale so tudi kriminalko Resnica o aferi Harry Quebert Joëla Dickerja, kjer gre za zgodbo v zgodbi, v fokusu pa je raziskovanje starega umora. Navdušila jih je tudi Kradljivka knjig Markusa Zusaka, sploh dejstvo, da je pripovedovalka Smrt, dogaja pa se v Nemčiji med 2. svetovno vojno. Potem so izpostavile še mladinski roman Bili smo lažnivci E. Lockhart, gre za zgodbo najstnikov iz bogate družine, ki se družijo na zasebnem otoku, protagonistka pa počasi razkriva skrivnosti iz preteklosti, zanimiva se jim je zdela, ker prikazuje, kako od blizu tudi bogastvo izgubi čar. Prepričala jih je še ena biografska zgodba, Sibirska vzgoja Nikolaja Lilina, ki je precej težka knjiga, bolj primerna za odrasle, in čeprav naj ne bi bila popolnoma resnična, je vseeno napisana prepričljivo. Zadnje so bile še Majhne laži Liane Moriarty, po katerih je posneta tudi serija, opisuje pa starše in njihove otroke, ki začnejo obiskati prvi razred, kmalu pa se med njimi začnejo prepiri, ki spremenijo celo družbo.

Najbolj primerne za poletno branje so po njihovo knjige, ki niso zatežene, prav tako pa morajo biti dovolj zanimive in nepredvidljive, da te takoj pritegnejo, saj v nasprotnem primeru hitro odnehaš in začneš katero drugo. Včasih poleti preberejo skoraj knjigo na dan, saj je časa res veliko, knjige pa si najpogosteje izposodijo od doma ali v knjižnici, priporočajo in posojajo si jih tudi med sabo. Pogosto pa preberejo tudi knjige, ki jim jih med šolskim letom ni uspelo. Za konec so Fejstbukerke še dodale: »Se beremo!« in odhitele v poletje.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 23. april 2018

Deli
 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.