Scott McCloud: Kako razumeti strip in Kako narisati strip (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

pia1V četrtek, 24. maja, je v Trubarjev hiši literature potekalo prvo srečanje novega sklopa predavanj, ki so namenjena širitvi bralne kulture stripa. Govora je bilo o dveh knjigah ameriškega stripovskega analitika Scotta McClouda, Kako razumeti strip in Kako narisati strip. Predavala je Pia Nikolič, ki se ukvarja s stripovsko teorijo in stripi nasploh, za ta dogodek pa se je odločila, ker ji veliko ljudi reče, da bi sicer želeli brati stripe, a ne vedo, kje bi začeli, kaj in kako bi izbrali.

Najprej je povedala nekaj o avtorju, rojenem leta 1960. Kariero je začel z risanjem stripov, prvi je bil Zot! (1984), gre za enega prvih ameriških stripov, ki jih je navdihnila manga. Njegovo zanimanje za superheroje potem še raste, sledi namreč strip Destroy, kjer je junak potenciran. Zanimivo je, da se že leta 1998 ukvarja z računalniško risanim stripom. Med njegovo znanimi deli sta tudi serija The New Abraham Lincoln in nekaj let star The Sculptor, ničesar od tega žal nimamo v slovenščini. Pomemben je tudi zato, ker je ustvaril t. i. neskončen strip (nadaljuje se tudi v globino s klikom na sliko) in začel s 24-urnim izzivom risanja stripov, ki se je kasneje razširil po celem svetu.

Najbolj prepoznaven pa je po obeh osrednjih knjigah dogodka, in čeprav je knjiga Kako nastane strip (original 2006, slo. prevod 2010) mlajša, je po mnenju Nikolič bolj primeren za pridobivanje stripovskih osnov. Značilno je, da nas skozi strip vodi izrisani avtor, ki vse komentira in sproti razlaga. Uvede ogromno pomembnih pojmom, med njimi simplifikacijo; gre za poenostavljene like, s katerimi se je mogoče hitro identificirati. Pove tudi nekaj o pripovedništvu nasploh, oblikovanju likov, daje tudi primere iz zgodovine in na koncu vsakega poglavja navede opombe, ideje in naloge za striparje. Govori tudi o okolju, razmerju med besedo in sliko, izbiri trenutka, kadra, slike, besed in toka branja. Ima izredno dober način razlaganja, saj zelo rad klasificira in daje jasne primere, in ravno zato je ta knjiga postala temeljni del striparskega življa. Knjiga Kako razumeti strip (original 1993, slo. prevod 2011), je bolj posvečena stripovski zgodovini, formalnim vidikom in oblikam komunikacije, ga je pa postavila na stripovski zemljevid. Tega projekta se je lotil, ker je hotel pokazati, da je enakovreden drugim umetnostim, kar mu je tudi uspelo. Kot prvi postavi recimo tezo o vizualni pismenosti (tudi slike se lahko bere), ustvari tudi slavno piramido, kamor razvrsti vse svetovne stripe (spodaj realistični : kartunističnim, na vrhu abstraktni), razdela tudi proces ustvarjanja stripa po korakih. Za deli je dobil ogromno nagrad, nanj so delali celo parodije. Zanimivo predavanje z veliko slikovnimi primeri je tako poskrbelo za predstavitev McClouda malo širši publiki, ki bo zagotovo (še) posegla po stripovski umetnosti.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 24. maj 2018

Deli
 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.