Novinarska konferenca – Rožančeva nagrada (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 1
SkromnoOdlično 

thl rocancV torek, 11. septembra, je v Trubarjevi hiši literature potekala novinarska konferenca, na kateri so bili razglašeni štirje nominiranci za Rožančevo nagrado. Gre za nagrado za najboljšo esejistično zbirko v minulem letu, trenutno jo podeljuje Kulturno društvo Marjan Rožanc. Kdor koli doseže standarde, ki jih je s svojim pisanjem postavil Rožanc, je lahko ponosen nase, v društvu pa tudi opažajo porast kakovostne esejistike – na svoji spletni strani poskušajo delati tudi sprotni izbor zares kvalitetnih del. Predsednik društva, Edvard Kovač, je pozdravil letošnjo bero in opozoril na to, da se kulturni prostor odpira; med nominiranci sta tudi knjiga celovške Mohorjeve družbe in knjiga Urše Zabukovec, ki živi v Kataloniji. Navdušen je nad tem, da je žirija pokazala pogum, saj je nominirala tudi pisatelja mlajše generacije. V žiriji so bili letos poleg predsednice Ifigenije Simonović, ki je predstavila nagrajence, še Marko Golja, Mateja Komel Snoj in Tomo Virk.

Nominirali so štiri esejistična dela. V knjigi Zamrznjene besede žal nedavno preminulega Andreja Capudra (Mohorjeva založba Celovec, 2017) so prepoznali temelje eseja, ki ni nekaj, kar bi bilo kot kolumna vezano le na datum, ampak gre za zapise, ki so neizbrisljivi in vedno aktualni. Knjiga Jasmina B. Freliha Bleda svoboda (Cankarjeva založba, 2017) predstavlja nov pogled na to, kako svobodo dojema mlajša generacija, ki predvsem izgublja občutek varnosti in s tem tudi svobode. Peter Kovačič Peršin v svojih Stopinjah v pesku (Knjižna zadruga, 2018) poziva k spravi in napoti k razmisleku, kaj lahko prispevamo sami. Izhaja iz teze, da je možno ustvariti svet, ki ne bo rabil orožja. Urša Zabukovec pa v knjigi Vseživo (KUD Logos, 2017) ne piše samo o tem, kako je v tujini, ampak se sprašuje o bivanju samem, o varstvu okolja, o tem, kako je biti mati v novem okolju, gre za dragoceno knjigo kolumn, ki smo jih vajeni brati v Delu.

Za konec so povabili še na druge dogodke t. i. Rožančijade. V torek, 18. septembra, bodo položili venček na spominsko ploščo Marjana Rožanca v Volčjem Gradu, zvečer pa bo Manca Košir vodila pogovor z nominiranci v knjižnici Komen. Gre za čudovito zbirko Rožančevih knjig, s pomočjo katere lahko preučujemo njegovo notranje življenje in premišljevanja, kar je res dragoceno za študij Rožanca in hkrati tistega časa. V petek, 21. septembra, se bo v Štihovi dvorani Cankarjevega doma zgodila tradicionalna predstavitev nominirancev, vmes pa bo žirija zasedala in izbrala zmagovalca ali zmagovalko. Dan kasneje, 22. septembra, pa bo na Trubarjevi domačiji v Rašici potekala še slovesna podelitev nagrade. Za konec sta vsak nekaj besed o knjigi in nominaciji spregovorila še oba prisotna nominiranca, Jasmin B. Frelih in Peter Kovačič Peršin, kulturno društvo pa je prijazno povabilo še na ostale dogodke.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 11. september 2018

Deli
 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.