Dansko dekle (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

thl dansko.dekleV sklopu projekta Kako si? v organizaciji Društva študentov psihologije Slovenije, ki se je letos vrtel okoli tematike spola in spolnosti, se je v četrtek, 11. oktobra, v popolnoma zapolnjenih prostorih Trubarjeve hiše literature, odvil filmski večer. Na ogled so postavili film režiserja Toma Hooperja Dansko dekle iz leta 2016.

Film v središče postavlja zgodbo danske slikarke Lili Elbe, katera se je v zgodovino zapisala kot prva znana transpolna oseba, ki je prva šla skozi proces operacije spremembe spola. Film zajame nekatere motive njenega življenja in preko mehke cinematografije naslavlja tematike transpolnosti, sprejemanja, homofobije, ljubezni in ne nazadnje poguma. Skozi film, postavljen v kontekst 20. let prejšnjega stoletja, lahko zaslutimo, da določenih stvari, predvsem kar se tiče sprejemanja, današnja družba še ni presegla. Film poleg tankočutnega, a bolečega procesa tranzicije in sprejemanja same sebe, dobršen del nameni prikazovanju razmerja med Lili in Greto, njeno ženo. Lahko bi rekli, da gre za zgodbo o neizpodbitni, nekompromisni in nesebični ljubezni. Greto je v filmu upodobila švedska igralka Alicia Vikander, ki je za vlogo prejela tudi Oskarja. V vlogo Lili se je podal Eddie Redmayne, kar pa, kot je na začetku po filmskega pogovora povedal Matic Munc, v skupnosti transsplonih oseb predstavlja določeno težavo. Ob začetku pogovora se je navezal tudi na reprezentacijo medicinske stroke in njihovo obravnavo glavne junakinje, estetsko perspektivo in osrednje sporočilo o brezmejni ljubezni.

Po uvodnih besedah je Munc prepustil besedo občinstvu in njihovim doživetjem ob ogledu filma. Debata je tako stekla v smeri reprezentiranja ženskega spola, za katerega je ena izmed obiskovalk menila, da ni najbolje prikazan in da ga film v določenih točka diskreditira. V nadaljevanju se je debata posvetila problematiki tansspolnih oseb v igralski industriji, okoliščinah in posledicah tranzicije, sprejemanju in sprejemanju samega sebe.

 

Avtorica poročila: Kaja Blazinšek

Dogodek: 11. oktober 2018

Deli
 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.