Znanstvena fantastika v Sloveniji (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 4
SkromnoOdlično 

IMG 3196V torek, 27. novembra, je v Trubarjevi hiši literature potekal pogovor o znanstveni fantastiki v Sloveniji, Ivan Šokić in Aljoša Toplak pa sta hkrati predstavila tudi svoj portal Znanstvena fantastika (http://www.znanstvena-fantastika.si/). Znanstveno fantastiko se opredeljuje kot raziskovanje možnega napredka v tehnologiji in znanosti in preučevanje vpliva na družbo in posameznika, zato se pogosto dogaja v prihodnosti. Zdi se, da znanstveni fantastiki pri nas ni ravno omogočeno, da bi se uveljavila v literarnih krogih, saj bralci avtorjem ne pripisujejo sposobnosti, da bi jih lahko prepričali v enaki meri kot tuji. To se dogaja tudi zato, ker so pri nas prevedena le največja in najuspešnejša dela, zato so slovenski avtorji v primerjavi z njimi nepreverjeni – ne ve se, ali se bo vlaganje sredstev vanje povrnilo ali ne. Zato večinoma izdajajo v samozaložbi.

Se pa v zadnjem času pojavlja precej društev in projektov, ki želijo vplivati na javno percepcijo žanra. Celjsko literarno društvo izdaja revijo Supernova (https://cld.si/Supernova.html), v Mariboru pa izhaja Zvezdni prah, izbor slovenske fikcije. Tudi Na meji nevidnega (https://nmn.si/nmn_revija/) izdaja publikacijo nagrajenih besedil, vendar pa so prispevki v slovenščini in angleščini. Šokić meni, da je to ujčkanje avtorjev in zapravljanje časa. Če hočemo namreč promovirati znanstveno fantastiko pri nas, je uporaba tujega jezika odvečna, saj je v tujini zmeraj dovolj natečajev in drugih priložnosti. Na portalu Znanstvena fantastika pa želita ustvariti okolje, ki bo bralcem in piscem odprlo okno v svet znanstvene fantastike. Stran je začela delovati letos poleti, rast bralcev je stalna, v zadnjem času pa se je kot redni pisec prispevkov pridružil še Andraž Benedik. Ideja je nastala, kot sta kot pisca znanstvene fantastike iskala možnosti za objavo in ugotovila, da je stanje precej slabo. Navdušena sta nad pozitivnim odzivom med bralstvom, dobila sta tudi dober odziv pri reviji Mentor, ki je portal izpostavila v prispevku. Želita si, da bi stran postala dostopna kar najširšemu možnemu občinstvu. Na portalu se objavljajo kratke zgodbe, eseji, novice, prevodi, vedno pa je odprt tudi stalni razpis za prispevke (http://www.znanstvena-fantastika.si/2018/06/stalni-razpis.html). Avtorji in avtorice pa pošiljajo na portal tudi svoje nove knjige in prosijo za obveščanje o njih, kar se jima zdi krasno in bi si tega želela še več.

Ena izmed njunih želja za prihodnost je tudi digitalizacija knjig, saj bi se tako lahko prihranilo pri nekaterih stroških, vendar so te ideje še v povojih, je pa številčna publika pokazala ogromno zanimanja in postavila kup vprašanj, kar kaže na to, da pridobiva znanstvena fantastika svoje mesto tudi pri nas.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 27. november 2018

Deli
 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.