Še en večer zavit v preplet zaves poezije, glasbe in barv (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

IMG 3378V prostorih Trubarjeve hiše literature se je v petek 14. decembra odvil še zadnji letošnji literarni dogodek iz cikla imenovanega Ad hoc likovna in glasbena interpretacija interpretirata poezijo. Dogodke že drugo leto zapored v soorganizaciji LUD Literature in Trubarjeve hiše literature pripravlja in vodi Petra Koršič. V tokratni ediciji sta poezijo Ane Porenta in Vinka Möderndorferja v glasbeni in likovni jezik prenesla tolkalist Gal Furlan in ilustratorka Mojca Sekulič Fo.

Sprva nas je v svet poezije popeljala Ana Porenta ustanoviteljica Zavoda za razvijanje ustvarjalnosti in soustanoviteljica ter glavna urednica portala www.pesem.si. Poleg pisanja poezije se posveča tudi ustvarjanju zgodb in gledaliških besedil za otroke in mladostnike ter je avtorica več učbenikov in priročnikov, ki se osredotočajo na poučevanje slovenščine na začetku šolanja. V mehkobi Anine poezije se vzpostavlja lirski subjekt, ki je s svojim telesom prepleten z naravo in nagovarja in prevprašuje bistvo človeškega tukaj in zdaj. Tako je tudi glasbena interpretacija skušala ujeti ravno ta ritem Anine poezije. Gal je s svojimi inštrumenti, z zvoki poustvaril zvezanosti subjekta z naravo, v meditativnih in mehkih ritmih. Ob glasbeni interpretaciji je simultano nastajala tudi likovna, ki smo jo gledalci lahko spremljali na platnu. Pesmi so narekovale že samo izbiro barv, ki so se med seboj prepletale v odtenkih zelene in modre. Mojca Fo, ki je na večeru sodelovala že drugič in je iz odkruškov podob vzetih iz pesmih poustvarila ne samo Anin pesniški svet, temveč tudi ritem glasbe, ki jo je spremljal med slikanjem. Kot je povedal Gal, se pri glasbeni interpretaciji nasloni predvsem na občutek in čustva, ki mu ga pusti samo recitiranje poezije.

Vinko Möderndorfer je vsem dobro poznani pisatelj, pesnik, dramatik, esejist in gledališki, radijski, filmski ter televizijski režiser. Tudi zanj to ni bilo prvo gostovanje v ciklu Ad hoc. Kot je povedal, pa je bila prva izkušnja povsem drugačna kot druga. Na večeru je predstavil svojo svežo poezijo, katero opredeljujejo predvsem temačni toni. Kot je ob koncu večera povzela Petra Koršič, Möderndorfer z besedo razprostira bivanjsko tematiko, ki se zliva v utesnjenost, ki je neposredno zvezana z minevanjem, osamljenostjo in smrtjo. Kot je ob koncu povedal sam, je pri izbiri pesmi za dogodek sledil občutku oz. svojemu lastnemu razpoloženju. Po sledi primarnega razpoloženja pesnikove poezije, so iz instrumentov Gala Frulana zavibrirali globoki, razpotegnjeni toni, ki so se ponovno sinhnorizirali s potegi čopiča Mojce Fo. Svetle barve so zamenjali odtenki temno modre in rdeče. Podobi, ki sta vzniknili iz prepleta besed, pa sta se nenazadnje tudi združili v uporabi nekaterih motivov, ki so se sicer v drugačnem kontekstu pojavili pri obeh pesnikih.

V sprva svetlih in nato temnih tonih besed, zvokov in barv je tako odzvenel še en večer s cikla literarnih dogodkov Ad hoc. Ta bo v prihodnjem letu ponovno združil poezijo, podobo in glasbo in s tem gojil njihovo včasih prikrito, a kot dokazujejo dogodki kot je ta, nedvomno povezanost.

 

Avtorica poročila: Kaja Blazinšek

Dogodek: 14. december 2018

Deli
 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.