Katarina Gomboc: Negotovosti navkljub (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 3
SkromnoOdlično 

IMG 3484V torek, 22. januarja, je v Trubarjevi hiši literature potekala predstavitev pesniškega prvenca Katarine Gomboc Negotovosti navkljub, ki je lansko leto izšla pri JSKD. Knjiga je del zbirke Prvenke, spremno besedo je napisala Ana Porenta, uredila jo je Barbara Rigler. Z avtorico se je pogovarjala Jedrt Jež Furlan.

Gomboc je povedala, da je trenutno v zanimivem obdobju, saj je pred dvema mesecema končala študij, zdaj pa razmišlja, kaj jo zares zanima, s čim bi se preživljala, zelo rada bi se ukvarjala s pisanjem. Zbirka je sicer plod ustvarjanja med odraščanjem, napisana je bila v gimnaziji in prva leta študija, takrat še ni imela take distance do sebe, kot jo ima danes, pogosto zaide v boleče preizpraševanje preteklih izkušenj, kar ni sicer nujno slabo, vendar pa se mora po njene mnenju avtor za še bolj plodno pisanje znati distancirati od teh čutenj in delati z drugimi orodji. Študirala je slovenistiko in rusistiko, izobraževanje pa že od nekdaj jemlje kot neločljivi del sebe, zato si je za raziskovanje izbirala teme, za katere se ji je zdelo, da ji bodo pomagale rasti; diplomirala je iz poezije, magistrirala pa na temo jezikoslovja, saj se ni hotela omejevati le na eno področje. Tudi prostorsko se ne omejuje, je opazila moderatorka, saj je v njeni poeziji mnogo tujih mest. Gomboc je priznala, da ni oseba, ki zlahka zapusti cono udobja, in tudi premagovanje fizičnih razdalj je nekaj, kar vedno stori negotovosti navkljub. Vedno je pozorna na detajle, za to je nov kraj najboljša priložnost, saj ti distanca pomaga, da vidiš stvari z drugačne perspektive. Zanjo je najpomembnejši New York, ki ga povezuje z osebnim »presekom«, saj je doživljala čas pred New Yorkom in po njem. Trdno verjame, da nas takšna premikanja tudi notranje premaknejo. Tudi Moskvo počloveči, saj sta med njenim obiskom izoblikovali prav poseben odnos, ko jo je pesnica nenehno spraševala, zakaj je takšna do nje, zakaj je očarljiva, zakaj jo uničuje, in na koncu jo je ugledala kot žensko in o tem napisala pesem.

Pri pisanju se trudi biti disciplinirana, je tudi stroga in kritična do sebe. Ko je zmagala na festivalu mlade literature Urška, je sodelovala že četrtič, zato zmage ni imela v mislih, ampak je festival dojemala bolj kot še eno možnost za učenje (podobno kot literarne delavnice, ki jih je tudi pogosto obiskovala). Prej je imela občutek, da še ni pravi čas za knjigo, po zmagi pa so vsa opravičila odpadla. Nad nastajanjem zbirke je bdela njena mentorica Ana Porenta, ki ji je pesmi pomagala piliti. Gomboc si je želela, da knjiga ne bi bila površna, zato je v njej pristal majhen odstotek njenih pesmi, ampak sestavljajo ravno tak mozaik, kot si ga je želela. V gimnaziji je obiskovala delavnice, kjer jim je Alojz Ihan nekoč dejal, da so vse pesmi avtobiografija, kar se je je precej dotaknilo, zato nekako išče pripovedi in jih poskuša zapisati. Poezije sicer ne piše nenehno, vmes ima obdobja nabiranja izkušenj, ki so jo kot še zelo mlado pesnico strašila, zdaj pa jih dojema kot drugačno vrsto ustvarjanja, ne konec njega. Pisanja ne dojema kot psihoterapije, ampak bolj kot človekovo prvobitno potrebo po tem, da bi imel poleg snovnega življenja tudi ustvarjalno rezervo. Slovenski pesniški prostor vidi kot zelo obsežen, težko mu je ves čas zvesto slediti, prav tako pa ima mnogo pasti. Ena izmed njenih ljubših pesnic je Petra Kolmančič, diplomirala pa je iz poezije Andreja Hočevarja, Anje Golob in Katje Perat, sicer pa je med ustvarjanjem svojo poezijo delali tudi z mladimi pesniki, kot so Anja Cimerman, Mitja Drab in Anja Grmovšek, saj si je želela dialoga z generacijo. Sledil je nek razkorak, ko je pesmi delila iz želje po potrjevanju, ko pa je začela delati z Ano Porenta, se je to obdobje zaključilo. Pisala je tudi blog https://cvetenje.weebly.com/ , ki zadnje čase rahlo sameva. Imela ga je za umikanje v svoj prostor, ki je brez pravil, vendar ni nujno da boš tako odmaknjen tudi umetniško rasel, saj ne dobivaš pravih odzivov, kritik, predlogov. Na zbirko je zaenkrat dobila same zelo pozitivne odzive, zato se veseli kritike, ki jo bo opozorila na kakšna manj izčiščena mesta. Zelo zadovoljna je bila z opažanjem Barbare Korun na dogodku Pesnice o pesnicah, ko je rekla, da se njena poezija negotovosti navkljub nikoli ne zlomi. Prijeten dogodek je dopolnilo tudi branje nekaterih pesmi in sproščeno vzdušje se je nadaljevalo tudi med vprašanji obiskovalcev.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster
Dogodek: 22. januar 2019

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.