3. Festival dramske pisave Vzkrik (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 2
SkromnoOdlično 

VZKRIK formatpravokotnik napovednikV premiernem večeru 3. Festivala dramske pisave Vzkrik so se v prostorih Nove Pošte zvrstile tri bralne uprizoritve novih dramskih besedil mladih piscev in pisk, ki so obiskovali delavnice pod mentorstvom Simone Semenič, Milana Markovića Matthisa in Erica Deana Scotta.

Vsi trije avtorji so si tokrat zadali izziv, da bodo izstopili iz varnosti svoje do sedaj oblikovane pisave in svojimi dramskimi teksti preizkušali predvsem lastne meje izvirnosti in ustvarjalnosti. Posledično so tako nastali trije stilsko skrajno raznovrstni teksti, kar so podprle tudi njihove bralne uprizoritve.

Dramsko besedilo Kaje Blazinšek Kratka dramska prilika o bonbonih je izvedlo osem igralcev v režiji Žige Hrena in Aljoše Živadinova Zupančiča. Besedilo, ki problematizira cikličnost našega vsakdana, nenehni dvom vase in iskanje potešitve v zunanjih stimulansih, je postdramski zapis avtorice, ki se je do sedaj ukvarjala predvsem s poezijo in radijsko igro in tako predstavlja njen prvi vstop v polje dramatike. Bralna uprizoritev je izkoristila predvsem bogato zvočno podobo, ki jo tekst ponuja s hitrim izmenjevanjem replik protagonistkinih notranjih glasov, v sozvočju – najpogosteje pa kakofoniji – s številnimi zunanjimi zvoki (od pomivalnega stroja, škripanja stola, prihoda vlaka na peron, pa vse do divjih ritmov v diskoteki) in tako ustvarila edinstveno izkušnjo za gledalca-poslušalca. Neizogibno radijske prvine teksta namreč s poslušalcem rezonirajo predvsem prek svoje igrive zvočnosti in ustvarjajo enotno dramaturgijo bralnega dogodka.

Mitja Lovše, ki na festivalu sodeluje že tretje leto in mu le-ta ponuja prostor za razvijanje in raziskovanje svoje avtorske dramske pisave, se je tokrat predstavil s tekstom Čakalnica. Bralna uprizoritev, ki jo je režirala Živa Bizovičar, je izpostavila razmerje didaskalije do dramskih oseb in ji poiskala mesto notranjega režiserja dogajanja, mojstra lutkarja, ki nadzoruje čakajoče v čakalnici, a nikdar ne poseže vmes in se venomer umika v pozicijo poročevalca. Besedilo v klasični formi (na trenutke duhovitih) dialogov svet predstavi kot večno čakalnico, prostor, kjer dejanje nikdar ni zares mogoče in se vanj zbujamo vsakokrat znova, a so edina vidna sprememba le naši položaji (finančni, družbeni, morda medosebni odnosi), nikdar pa zares ne izstopimo iz svoje kože ter se zadovoljimo s čakanjem.

Tretje besedilo večera je nastalo pod prsti Varje Hrvatin, ki je ne le že tretje leto udeleženka na delavnicah dramskega pisanja, temveč festival ob Brini Klampfer tudi vodi. Vse se je začelo z golažem iz zajčkov je tokrat drzen in izzivalen eksperiment avtobiografske drame, s katero se dramatičarka do sedaj še ni spopadla. Inovativno jo je gledalcem (morda bi bilo bolje reči poslušalcem) predstavila režiserka Eva Kokalj, saj je dogodek namesto klasične bralne uprizoritve oblikovala kot dramsko inštalacijo. Obiskovalci so tako vsi v istem prostoru na pasijonskih štirinajstih postajah do besedila dostopali preko QR kod, povezanih z internetno stranjo, kjer so bili dostopni zvočni posnetki odlomkov besedila. Preko dramaturgije gledalca je bila tako dosežena možnost, da vsak izmed obiskovalcev besedilo sestavlja po svoje in z osamitvijo s slušalkami (nujen del opreme za izkušnjo inštalacije) vstopi v intimo avtoričine izpovedi. Dramatičarka skozi retrospektivo lastne življenjske izkušnje prevprašuje svoje (a nemalokrat vsem nam skupne) motive za odločitve, kot so odnos do živali in mesa, iskanje lastnega glasu in položaja v družbi, zamolčanost v medosebnih odnosih,... – skozi vse pa se vleče rdeča nit občutka krivde, ki nemalokrat oblikuje naše odločitve in (čeprav pogosto prazen, nezaslužen?) zaznamuje naše spomine.

 

Avtorica poročila: Katja Markič, Nova Pošta, 22. marec 2019

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.