3. Festival dramske pisave Vzkrik (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

VZKRIK formatpravokotnik napovednikZaključni večer 3. Festivala dramske pisave Vzkrik je prinesel še zadnji dve iz sklopa bralnih uprizoritev novih dramskih besedil mladih piscev in pisk, ki so obiskovali delavnice pod mentorstvom Simone Semenič, Milana Markovića Matthisa in Erica Deana Scotta. Kot sklepna gesta pa se je festival zaključil s performativno-improvizacijsko predstavo, ki je izhajala iz dramskih prizorov in likov iz vseh sedmih novih dram, ki smo jih imeli priložnost spoznati tekom festivala.

Kot prvo dramsko besedilo večera je bil na vrsti tekst Trupla, ki je nastal v soavtorstvu Vide in Matjaža Voglarja. Sicer novinarka in pravnik se z literaturo ukvarjata ljubiteljsko in svoje prvo dramsko besedilo, ki sta ga izpopolnjevala na delavnicah Vzkrika, sta napisala, kot pišeta vedno – skupaj. Drama, ki se dogaja na patološko-forenzičnem oddelku bolnišnice na Poljskem, je prežeta s (črnim) humorjem in družbeno kritiko. Zaposleni na različnih oddelkih bolnišnice svojih pacientov (pa naj bodo ti živi ali mrvi) ne obravnavajo več s človeško toplino in empatijo, niti ne z nelagodjem ali gnusom (ki bi ga tovrstno delo morda vzbujalo pri laiku), temveč se do njih obnašajo kot do povsem vsakodnevnih pojavov. Neobčutljivost zaposlenih je še dodatno humorno poudarila režijska interpretacija Luke Marcena, ki je dogajanje postavil v udobno okolje pitja kave, odvijanja bonbonov in klepeta o vsakodnevnih opravkih.

Neja Repe se je kot druga avtorica večera predstavila z besedilom Bog sedmega dne. V njem je diplomirana dramaturginja, ki se poklicno ukvarja predvsem s televizijsko scenaristiko in režijo, raziskovala odtujenost realnosti in distopično prihodnost umetne inteligence. Dramsko dogajanje se v šestih korakih premakne iz vsakdanjega in stvarnega okolja bara, prek vmesnega prostora čakalnice in avtobusa, pa vse do potovanja na Mars in v vedno bolj abstrakten svet, odmaknjen od našega vsakdana. Vseeno pa v tem novem svetu človeške trivialnosti ne izginejo povsem in za štiri dramske like, ki jih spremljamo skozi proces, bistvena sprememba nikdar ni zares mogoča. Atmosfero distopije besedila je v obliki klasične bralne uprizoritve postavil režiser Jaka Andrej Vojevec, ki je kiborgičnost likov razvil skozi shrljivo monotonost govora, ki vzbuja občutek potovanja v veliko praznino vesolja.

Za zaključek dogodka sta poskrbela improvizator Peter Frankl in igralka Liza Marija Grašič. Skozi improvizirano predstavo, ki sta jo osnovala na motivih citatov iz sedmih dramskih besedil, nastalih na delavnicah tretjega Vzkrika, sta preigrala središčne zaplete vseke izmed dram. Pri tem sta se poigravala z menjavo vlog, re-interpretacijo zapletov in ponudila celo stvaritev alternativnih dramskih oseb. Skozi zaporedje prizorov, enako vrstnemu redu, po katerem so si drame sledile na festivalu, sta nastopajoča z duhovito neobremenjenostjo prehajala med aluzijami in lastnimi prizori kot odzivi na besedila. Zanimiva sopostavitev mojstra improvizacije in dramske igralke je na oder prinesla dve skranjo različni prezenci z občasno kontrastnim pristopom do gradnje prizora, ki pa je ravno zaradi tega delovala sproščeno koherentna in ponujala dva načina vstopov v dramske tekste.

Festival dramske pisave Vzkrik je tako dočakal že svoj tretji zaporedni uspešni zaključek. Pod suverenim vodstvom Brine Klampfer in Varje Hrvatin se bo nadaljeval tudi v prihodnje in prijave na delavnice v prihajajoči sezoni so že mogoče.

 

Avtorica poročila: Katja Markič, Nova Pošta, 24. marec 2019

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.