Spomladanske knjižne novosti KUD Sodobnost International (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 1
SkromnoOdlično 

thl sodobnost logoV torek, 26. marca, je založba KUD Sodobnost International v Trubarjevi hiši literature predstavljala svoje spomladanske knjižne novosti. Najprej je svoj najnovejši roman Poglej skozi okno predstavil Evald Flisar, ki je zaupal, da se mu je skonsktuiral v sanjah, ko mu je nek glas rekel, naj pogleda skozi okno, tam pa je zagledal dečka in potem še pujsa, vse skupaj pa se je dogajalo v hiši njegove tašče, od tu naprej pa se je zgodba nekako sestavila kar sama. Spremno besedo, ki na koncu sicer ni bila uvrščena v knjigo, je pisala Alenka Urh, ki je povedala da gre za petnajstletnega dečka, ki je zaprt v lasten svet in odtujen, a naveže globok prijateljski stik s pujsom, ki pa žal konča na krožniku. Se pa kasneje spoprijatelji s sirskim beguncem, ki mu pomaga, in postane bolj odprt za stike. Gre za iskanje identitete, ki je razpreta med individualno in kolektivno.

Naslednja je bila na vrsti knjiga Drame Roka Vilčnika, v kateri najdemo tri njegove drame; Tarzana, Ljudski demokratični cirkus Sakešvili in Naše gledališče. Prvi dve sta doživeli že kar nekaj uprizoritev pri nas in v tujini, zato je komentiral svoj odnos do tega. Vesel je, če ga pokličejo na začetku študija, potem pa se pusti presenetiti, kaj nastane na koncu, saj tekst po tem, ko je objavljen, ni več stvar avtorja. Trenutno mu je najljubša Naše gledališče, saj rad vstopa v ta svet, morda tudi zato, ker je zadnja, zelo ljub mu je tudi Tarzan, ker je zelo primeren za uprizarjanje, saj je v njem tudi veliko humorja. Ravno Tarzana si bo mogoče prihodnji teden ogledati tudi na Tednu slovenske drame v Kranju. Dušanka Zabukovec je spregovorila o svojem prevodu knjige Šifra 2.0 Luigija Ballerinija, gre za srhljivo delo, saj se poskuša ljudi predelati v stroje, se pa v knjigi kaže tudi njegov poklic psihiatra.

Prevajalec Andrej Pleterski je predstavil zbirko kratke proze Kar noč dopušča malteškega avtorja Pierra J. Mejlaka. Poudaril je, da gre šele za tretjo knjigo iz malteške književnosti, ki jo lahko beremo v slovenščini, je pa zelo intrigantna, saj se avtor nenehno poigrava z bralcem. Za konec sta se predstavili tudi hrvaški gostji Silvija Šesto in Vanda Čižmak, ki sta ustvarili slikanico Ujemi mi sinjega medvedka. Plišast sinji medvedek je z njima pripotoval iz Zagreba, zgodba pa govori o tem, kako fantek za darilo dobi medvedka, a je zavit v celofan, in mama mu ga ne dovoli odviti, da se ne bi uničil, kar ga seveda dolgo časa zelo živcira. Ko pa pride na obisk neka deklica z družino, v hipu z medvedka odtrga celofan. Otroci so nad zgodbo navdušeni, sta povedali, ima pa zelo različne interpretacije, tudi za odrasle. Gre za njuno peto skupno slikanico.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 26. marec 2019

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.