Bralne uprizoritve besedil rezidenčnih dramatikov na 49. TSD / teden slovenske drame (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 2
SkromnoOdlično 

thl bralkaV ponedeljek 13. maja se je v prostorih Trubarjeve hiše literature odvil prvi izmed dveh zaključnih večerov Rezidenčne delavnice dramskega pisanja, ki je potekal v sklopu 49. Tedna slovenske drame. V organizaciji KUD Krik sta se v prvem večeru z bralnimi uprizoritvami besedil predstavili Kristina Mihelj in Nina Kuclar Stiković. Delavnica je, kot je v uvodu večera povedala mentorica Kim Komljanec, letos prvič potekala v obliki rezidenčnega bivanja v Kranju, ki je sami delavnici pridodal dodatno dimenzijo. Ideje in besedilo se tako ne razvijajo samo v odmerjenem času delavnic, temveč tudi zunaj delavniškega časa oz. časa pisanja. Bralne uprizoritve, ki so se in se še bodo zvrstile lahko razumemo kot zaključno fazo delavnice in so namenjene predvsem avtorjem samim, kot prvo soočenje z besedilom skozi interpretacijo režiserja in igralca. Poleg tega bralne uprizoritve predstavljajo prvi stik avtorjevega besedila s publiko. Kot je povedala Kim Komljanec so predstavljena besedila v prvi in zato še občutljivi razvojni fazi, vendar so se že premaknila iz vprašanja kaj prikazati v kako prikazati učinek v formi dramskega besedila, ki v svoji strukturi prenese marsikaj in še več.

Prva se je v ponedeljek zvečer predstavila Kristina Mihelj z dramski besedilom Medčasje. Medčasje je podarjena priložnost, podarjena čas, kot pove v pogovoru z Varjo Hrvatin, kjer dramske osebe izstopijo iz svojega vsakdanjega življenja in preidejo v trenutek, kjer se jim ponuja priložnost drugačne perspektive, priložnost za razmislek o lastnem življenju, ki ga pri vsakem izmed oseb zaznamuje teža povezana z hitrim, rutinskim in brezosebnim ritmom današnjega sveta, kjer ni več časa odkrivanje skrivnosti v majhnih stvareh. Potniki ob nenadnemu vzletu avtobusa pristanejo sredi pokrajine s polji in drevesi. V raziskovanju naravne pokrajine, se vsaki izmed oseb razgrinja nov svet in nov pogled, ki na njih deluje razbremenjujoče. V besedilu se dramsko staplja z liričnimi vizualnimi didaskalijami, ki na trenutke delujejo kot vložena kratka zgodba. S tem lahkotnim in nežnim ritmom avtorica ustvarja magično in zamaknjeno atmosfero, v kontrastu z mimoidočimi prividi iz realnega življenja, zavitim v brezizhodno rutino.

Nina Kuclar Stiković nas v svojem dramskem besedilu odpelje na morje, na enega izmed hrvaških otokov, v prestižno high class vilo, z družbo osmih nekaj dvajset letnikov. Če Kristina Mihelj v svojem besedilu tematizira splošno občutje sveta, ki prežema več generacij, se Nina osredotoči na t.i. milenijsko generacijo, ki strah pred tistim kar bo in kar prihaja, utaplja v nesmiselnosti neskončnih zabav. Vsak dan je za osem mladih ljudi enak drugemu, na to namiguje že sama struktura dejanj, in v teh dnevi se pravzaprav nikoli nič zares ne zgodi. Drama v formi kratkih, hitro izmenjujočih se replik, preslikava vsakdanje t.i. small talk pogovore med prijatelji, ki v svoji navidezni brezbrižnosti in svobodi, skrivajo občutek izpraznjenosti in negotovosti. Kot mašilo in odmik od tega jim služijo tematske zabave, neskončne količine popitega alkohola in konzumacija prepovedanih substanci. Vse to pa je le začasen pobeg iz stvarnosti, ki ga je vselej prehitro konec. Kot kontrapunkt v drami služijo izginjajoči predmeti z zgodovinsko, sentimentalno in materialno vrednostjo. Ravno v odnosu to te predmetnosti se v besedilu odkrivajo obrisi kritične vzpostavitve neke generacijske miselnosti in zeitgeista, kjer vse izgublja svojo vrednosti in je s tem vse nadomestljivo.

Ob koncu vsake bralne uprizoritve je sledil pogovor z avtoricama in mentorico Kim Komljanec, ki ga je vodila Varja Hrvatin, piska dramskih in krtiških besedil ter soorganizatorka Festivala dramske pisave Vzkrik, ki ga snuje skupaj z Brino Klampfer in je letos potekal že tretje leto. Pri izvedbi dogodka pa so pomembno vlogo odigrali tudi študentje AGRFT, ki do deli bralno uprizorili. Brali so: Luka Bokšan, Lara Fortuna, Jure Rajšp, Gal Oblak, Lara Wolf, Mak Tepšič, Diana Kolenc in Katarina Krapež.

V nedeljo 19. 05 ob 19:00, se bo odvil 2. zaključni večer delavnic, na katerem bomo slišali bralni izvedbi dramskih besedil Mojce Podlesek in Iztoka Jereba.

 

Avtorica poročila: Kaja Blazinšek

Dogodek: 15. maj 2019

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.