Rikverz: 13. literarni večer Novega zvona (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 2
SkromnoOdlično 

IMG 4813V četrtek, 6. junija, je v Trubarjevi hiši literature potekal 13. literarni večer Novega zvona. Novi zvon je spletna revija za vse oblike sodobne literarne umetnosti, izide pa vsak sodi mesec v letu, pri čemer je junijska številka že tradicionalno erotična. Objavljajo poezijo, prozo, dramatiko in hibridne žanre, včasih pa tudi prevode. Poleg revije in večerov vodijo tudi Klub kreativnega pisanja, ki je svojo prvo sezono doživel v Ziferblatu, drugo pa v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna. Ideja kluba je odpiranje prostora za sproščeno druženje ob prebiranju avtorskega leposlovja. Njihova želja je ustvariti krog ljudi, ki bi drug drugemu pomagali s pomočjo nasvetov, spodbude, odprte debate in konstruktivne kritike.

Nenehno preizprašujejo tudi samo formo literarnega branja, zato je vsak njihov dogodek unikum; enkrat je publika med poslušanjem besedil skupno ustvarjala pesem, drugič so prijavljena besedila naključno porazdelili med avtorje, spet tretjič pa so prebirali besedila nevidnih avtorjev. Posebnost tokratnega literarnega večera, poimenovanega Rikverz, je bila, da se je avtorske prispevke, tako poezijo kot prozo, prebiralo v nasprotni smeri – rikverz. Brali so Mateja Pezdirc, Valter in Lotica Gorenc, Nadja Svetlin Kastelic, Tom Veber in Nejc Klemenc.

Na večeru pa so se s pomočjo skodelic s karakterjem Polonapolona v rikverz pomerili tudi Ivan Cankar, Srečko Kosovel in Alma Karlin. Vsak izmed njih je namreč »prispeval« obrnjen tekst – Cankar se je odločil za odlomek iz Hiše Marije pomočnice, Karlin za odlomek iz Isolanthisa, Kosovel pa za pesem Veter. Po predstavitvah vseh treh tekstov je publika glasovala in odločila, da si večno rikverz slavo zasluži Srečko Kosovel, trije izžrebani srečneži pa so skodelice svojih favoritov odnesli tudi domov. Za konec so pozvali še k pošiljanju prispevkov, ki jih zbirajo skozi celo leto, na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , in povabili na tretjo sezono Kluba kreativnega pisanja, ki se začenja v jeseni.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 6. junij 2019

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.