2. večer bralnih uprizoritev besedil rezidenčnih dramatikov na 49. TSD / teden slovenske drame (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

thl bralkaV nedeljo 19. maja so v prostorih Trubarjeve hiše literature ponovno zaživele besede mladih dramatikov, ki so svoja besedila snovali na rezidenčni delavnici 49. Tedna slovenske drame v Kranju. Pod mentorskim vodstvom Kim Komljanec, so se urila štiri mlada peresa: Kristina Mihelj in Nina Kuclar Stiković, ki sta se s svojima besedilom predstavili v prvem večeru in Mojca Podlesek in Iztok Jereb. Besedili slednjih smo lahko slišali v nedeljo. Tudi tokrat so bralne uprizoritve nastale v organizaciji KUD Krik in Trubarjeve hiše literature, s pomočjo študentk in študentov AGRFT-ja.

Kaj pa ti tu sama je naslov besedila Mojce Podlesek, v katerem dve in edini osebi Zora in Svit, čeprav kot sinonima, predstavljata dva diametralno nasprotna si značaja. V mirnih in kratkih replikah Svita, v katerega stanovanje naključno ali z namenom privihra Zora, se odraža preudarnost in razum v nasprotju z razdejanjem in hitrimi preskoki, ki se odslikavajo v Zornih replikah. Te skačejo iz ene misli v drugo, so raztresene in eksplozivne. Njuna karakterja se odražata tudi v maketi znamenite ladje Vasa, ki je pravzaprav tudi njuno stičišče. Kot je povedala avtorica v pogovoru z Brino Klampfer, ki je sledil branju, se je fabula besedila razvijala okoli zastavljenih karakterjev, ki so s svojim jezikom zastavljeni predvsem naturalistično, med tem pa se fabula s svojim odprtim koncem odpira na simbolni.

Na obrobju mesta v dramskem besedilu Romboid ali: Sveta družina Iztoka Jereba živi nenavadna družina, dve sestri in 33 let star dojenček, ki ga najstarejša izmed sester Kafra že od rojstva skriva pred svetom in svet skriva pred njim. Dramsko besedilo, ki je zastavljeno kot farsa, preko nenavadne in bizarne družinski situacije prepleta sindrome današnje družbe. Ti so povezani predvsem s porastom konservatizma in vse večjega vpliva vere. Vse to pa za kuliso normalnosti skriva bolj čudno od čudnega. Ravno v spajanju šokantnega sižeja in slogovne lahkotnosti, ki ju omeni Brina Klampfer v pogovoru po branju, so stalnica Jerebove pisave, s katero avtor vzpostavlja prostor za ironičen komentar na družbeno stvarnost. To metafizično pozicijo v drami prevzame lik vrane oz. nadobudne mlade novinarke, dogajanje ves čas komentira.

Zadnji večer je bil tudi zaključni del delavnice dramskega pisanja na 49. Tednu slovenske drame. Besedila, ki smo jih lahko slišali v interpretaciji Luka Bokšana, Lare Fortuna, Jureta Rajšp, Gala Oblak, Lare Wolf, Maka Tepšič, Diane Kolenc in Katarine Krapež, so kot se je poudarilo v obeh večerih prvi osnutki, ki jih bodo avtorji še razvijali in nadgrajevali. Možnost prvega soočenja avtorja z živo interpretacijo svojega lastnega dela, je pomembna faza nastajanja besedila, kot pove mentorica Kim Komljanec. Ta seveda ni vedno možna, zato je vsaka bralna uprizoritev še toliko bolj dragocena dragocene predvsem za piske in pisce, ki s tem dobijo nov uvid v svoje nastajajoče delo. Kontinuiranost takšnih priložnosti zagotavlja ekipa KUD Krik, ki omogoča in razširja prostor dramskega besedila in s tem utrjuje njegovo veljavo, kot tudi veljavo mladih avtoric in avtorjev.

 

Avtorica poročila: Kaja Blazinšek

Dogodek: 19. maj 2019

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.