Cerkev: predstavitev kriminalke Avgusta Demšarja (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 1
SkromnoOdlično 

thl cerkev

V četrtek, 20. februarja, je v Trubarjevi hiši literature potekala predstavitev nove kriminalke mariborskega pisatelja Avgusta Demšarja Cerkev. Pogovor ob izidu jubilejne 10. Demšarjeve kriminalke je vodil urednik Založbe Pivec Nino Flisar. Cerkev je prvi roman trilogije Vodnjaki, ki se dogaja v fiktivni vasici z istim imenom, v njem pa nastopajo vsi glavni liki iz prejšnjih romanov (Vrenko, Miloš, Nika itd.). Pred predstavitvijo najnovejšega dela pa sta se sogovornika ozrla v preteklost, in sicer v leto 2005, ko je nastal psevdonim oziroma lik Avgusta Demšarja. Demšar prej ni nikoli imel izkušenj z literarnim pisanjem, je pa zelo rad bral. Pisati pa je začel od jeze, ko je prebral zelo slabo kriminalko in njegov prvi roman Olje na balkonu je nastal v slabem mesecu. Ker je o pisanju zelo užival in je takoj dobil idejo za naslednji roman, se je lotil še tega in konec koledarskega leta pričakal z dvema rokopisoma, ki ju je poslal 15 slovenskim založbam. Ker pa so bili takrat drugačni časi za slovensko kriminalko kot danes, je dobil večinoma zavrnitve, saj si niso upali tvegati z žanrskim delom neznanega pisatelja, zato je bil izid prve knjige pri Sanjah nekakšno tipanje tržišča, ko pa je dobil nekaj nominacij za kresnika, ni imel več problema z iskanjem založnikov. Pokomentiral je tudi trenutno stanje slovenske kriminalke, veseli ga namreč, da kriminalke pišejo tudi uveljavljeni nežanrski avtorji in da se je scena precej razburkala, zato so vse kriminalke dobro izposojane in brane, za kar je hvaležen. Vplivov pri sebi nekako ne prepoznava, je pa res z veliko žlico zajemal skandinavske kriminalke, kar se morda kdaj pozna v njegovih knjigah, izogiba pa se konkretnim navezavam.

Demšar ostaja zvest svojemu modelu whodunnit kriminalke, se pa zaveda, da naj bi v družbi nerazrešenih problemov temu odgovarjale tudi kriminalke z odprtimi konci, nejasnimi izsledki itd., a ne more iz svoje kože in hoče vsako res zakoličiti – kriminalke so na neki način pravljice, je povedal. Svoje knjige najpogosteje umešča v Maribor, ker od tam prihaja, osnovne zaplete pa dobiva iz raznih frustracij, v Cerkvi je to afera mariborske nadškofije iz leta 2011. To je sicer samo okvir za knjigo, zgodbo potem precej zaplete in pride do nepredvidljivega konca. Sicer ne živi od pisateljevanja, saj opravlja učiteljski poklic, zelo veliko pa mu pomeni tudi resen hobi gledanja nogometnih tekem, se je pošalil, zato nima veliko časa za pisanje; najpogosteje začne pisati med 4. in 5. uro zjutraj in piše do odhoda v službo, saj ima takrat največji mir in se najbolje zbere. Idejo za trilogijo Vodnjaki je dobil že leta 2018 in ogrodje je lahko nastajalo sproti, ko pa je bila zgodba dovolj zrela, se je moral usesti in jo napisati, kar ne gre tako hitro, sploh s to knjigo, ki ima nekaj čez 600 strani. Ker je vizualni tip, ima med pisanjem vedno pri roki tablo in papirje, kamor si zapisuje odnose in motivacije, vsake toliko si poskuša shematično razdelati tudi druge kriminalke, da bi jih bolje dojel in vse to uporabi pri pisanju. Tudi načrti in sheme ga fascinirajo, že odkar je pri 13. 
letih naletel na Umor na Orient Ekspresu Agathe Christie, pogosto jih vključi v svoje knjige, tokrat je dodal shemo vasice Vodnjaki. Informacij ne preverja pri strokovnjakih, ampak teži k temu, da so verjetne, da bralca ne zmotijo in jim lahko verjame, saj noče izgubljati časa s tem, pozanima se samo za zelo specifične stvari. Še po desetih knjigah nekatere stvari pušča odprte, hudomušno je pripomnil, da še vedno ne ve, kaj je po poklicu Vrenkova žena, prvič pa tokrat omeni Vrenkovega očeta. Ga pa zelo moti, da je Vrenko zdaj star že 60 let, kar ni čisto realno, zato je šaljivo napovedal, da ga čaka prisilna upokojitev. Povedal je tudi, na kak način gradi like, ki morajo imeti neke posebnosti, da si jih bralec zapomni, dozira pa jih počasi.

Zaupal je še nekaj malih skrivnosti kompleksnega dela pisca kriminalk, ki pa ga nikoli ni imel za resno delo, ampak bolj za zabavno igro – ko ni pisal kriminalk, se mu je življenje zdelo bolj prazno, nekaj mu je manjkalo. Sicer pa se okrog njegovih kriminalk dogaja marsikaj fascinantnega, konec aprila se začne snemanje televizijski serije, ki naj bi na ekrane prišla konec naslednjega leta, napovedal pa je tudi že drugo in tretjo knjigo trilogije Vodnjaki, ki bosta naslovljeni Tajkun in Estonija.

 

Avtorica poročila: Veronika Šoster

Dogodek: 20. februar 2020 

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30 / 031 876 333

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.