Dueti: Uglasbljena poezija predstavlja lažjo pot do srca, večer z Niko Solce in Klemnom Krajcem (poročilo z dogodka)

Uporabniška ocena: / 0
SkromnoOdlično 

IMG 5701

V četrtek, 17. septembra, je v Trubarjevi hiši literature potekal prvi večer koncertno-pogovornega cikla Dueti. Tokratni dogodek je bil posvečen uglasbljeni poeziji, žanru, ki je na Slovenskem prisoten vse od začetka razvoja slovenske popularne glasbe, kot gosta vokalno-instrumentalnega srečanja pa sta se predstavila glasbenica ter lutkarka Nika Solce, ena izmed najvidnejših slovenskih predstavnic omenjenega žanra in kontrabasist ter bas kitarist Klemen Krajc, član Big Banda Slovenske vojske in Orkestra Slovenske vojske. Dogodek je povezovala kritičarka in glasbena publicistka ter urednica Nina Novak.

V središču večera je bila poezija Srečka Kosovela in Alme M. Karlin, dveh izrazitih pesnikov, s katerima se je glasbenica preko besedil poistovetila in prevzela njuno identiteto. Na podlagi raziskovanja in prebiranja poezije je izbrala pesmi, ki jih v večini ni uglasbila v celoti, pač pa le dele besedil, ki so ji blizu. S pretežno molovsko vokalno melodiko, ob kitarski spremljavi prežeti z razloženimi akordi in k temu dodanem partu kontrabasa, ki s subtilnimi vstopi in razgibanimi basovskimi linijami dodaja skladbam temelj, je Nika Solce združila glasbo in poezijo. Predstavljene skladbe so besedilno temeljile na eksistencialnih temah, svetobolju, smislu bivanja, temu kontrastna pa je bila glasba, v kateri izstopajo mistično-meditativni elementi. Torej gre za spoj močnega besedila in nežne, atmosferične glasbe, ki človeka "pahne" v iskanje duhovnosti ter stika s sabo in svetom. Gledano z glasbenega vidika gre tudi za indijske in ciganske vplive, kar lahko povežemo tako z meditativnim kot tudi z mističnim, s čimer se je glasbenica soočila med bivanjem in koncertiranjem v Indiji, ter tako prevzela elemente njihove glasbe, ki jih je nato ponotranjila in združila z lastnim glasbenim izrazom.

Dogodek je sestavljalo precejšnje število skladb, med katerimi je potekal pogovor o povezavi glasbe in literature, ter o soočanju s procesom ustvarjanja, ki se pri Niki Solce prične z izborom besedila, na podlagi katerega nastane glasba. Za zaključek je sklenila, da uglasbljena poezija predstavlja lažjo pot do srca in to trditev potrdila z izvedbami skladb, ki so se neprekinjeno zvrstile vse do zaključka prvega večera koncertno-pogovornega cikla Dueti.

 

Avtorica poročila: Ela Urek

Dogodek: 17. september 2020 

Deli

 

Trubarjeva hiša literature
Stritarjeva 7
1000 Ljubljana

Tel.: 01 308 51 30

trubarjeva@literarnahisa.si

rok.dezman@literarnahisa.si

Trubarjeva hiša literature spada v sklop zavoda Mestna knjižnica Ljubljana.

Ustanoviteljica javnega zavoda je Mestna občina Ljubljana.